Setiap hari kuar berita. Ni berita terbaru hari ni pasal locusts, dari TheAge.com.au They are here in Melbourne suburbs but in small numbers. Lega aku dengar. Mebbie semut & lalat lebih banyak dari mereka ni now since its warm & humid & angin. Aku harap diorang terhapus semuanye soon. Tu gambar atas tu gambar map kedatangan locust swarms 2,3 hari lepas punye berita. Terbaru punye peta aku tak jumpa plak.
Oh, ada plak yg suggest nak control locust boleh la bawak ke meja makan sebagai ganti udang bakar bbq. Klik sini. Boleh la masak taco (diorang ni kata great for kids), bbq, stew, etc. Wek, memang aku pernah dengar belalang goreng rasa macam udang goreng. Ni citer dari member-member aku yg pernah makan belalang goreng kat Sabah nun. Uuuuhh.. selagi nama dia locust aku akan geli nak pikir. Hahhahah.. kalau belalang okay kot.. teringin jugak.
Okay, tu cerita locusts yg membuatkan aku obsessed. Ni plak cerita akhirnye Victoria is not the place to be. The current gov dah scraped off the slogan. Victoria takde slogan lagi. Maknanye aku kena pindah ke Perth or Brisbane la kot tak lama lagi. Gaji doctors lebih banyak di situ & doctors are more appreciated there. Haha. Boleh gitu?
Apa lagi berita menarik hari ni kat TheAge.com.au? Jimat duit aku tak payah kuar duit beli suratkhabar. Sampai bila ada suratkhabar kat tea room ICU pon aku tak selak coz dah lupa macam mana nak baca suratkhabar kertas. Oh ye, diorang report doctors tak jaga kebersihan bila jumpa patients. Well, malu aku terpaksa agree on this. Aku kan OCD. So banyak jugak aku perhatikan docs tak guna alcohol rub or basuh tangan when touching the patient or patients equipments. Aku ni haaa sampai aku punye stethoscope ada cracks lagi sebab asik guna the alcohol rub each time kena patient. Punyelah OCD sampai bila salam orang including the bosses pon aku basuh tangan/ avagard. Tangan aku pon sampai mengelupas nampak kedut-kedut dah asik basuh tangan/ guna alcohol rub tu. Sudu pinggan cawan semua bawak dari rumah, tak nak guna tea room punye. Geli. Hahaha. OCD.
Dalam news tu jugak puji nurses & midwives jaga kebersihan. Betul sangat la tu. Aku perhatikan kat ICU tu sama jugak cam docs. Malah lagi jijiks. Diorang empty or check the IDC (indwelling urinary catheter) pas tu terus pegang pen tulis atas chart. Pas tu pegi sana sini dalam ward. Geli lah. Tak pulak guna alcohol rub or basuh tangan. Pegang-pegang access/ equipments. Tu tak pulak kecoh. Biasa lah dunia very patronizing, condescending towards docs. Heh!
Eh, lupa pulak nak cerita pasal dinner aku semalam. Hahahha.. suka sangat ngutuk orang sambil-sambil perasan diva aku nih. Hahaha. Kan dah berjela-jela entry ni. Hari pon dah hujan ribut sejuk gila & sangat gelap gelita rumah ni. Belom pon tengah hari.
Malam tadi sebab aku still recovering from lethargy & sore body so kansel lah nak buat mee hailam yg dah lama aku kempunan. Ternampak pulak pesto dalam one of the MasterChef mags so aku pon try la buat. Tambahan pulak kat webbie SalamDuaBenua nun pon ada pesto dia buat. Aaaiihhh.. lagi la meleleh air liur aku. Seb baik most bahan dah ada.
Ni recipe dari Taste.com.au.
The real pesto
Ingredients (serves 4)
- 175g fresh basil leaves
- 50g pine nuts, lightly toasted (aku guna mix pine + almond coz tu je yg aku ada)
- 3 garlic cloves
- 125g grated fresh parmesan (ni pon aku guna pizza mix yg ada mozarella, parmesan, cheddar & tasty cheese coz itu je yg aku ada)
- 200ml extra virgin olive oil
Place the basil, pine nuts, garlic and parmesan in a food processor and process to combine.
Gradually add the oil in a thin, steady stream and process until you have a smooth paste.
Store in an airtight jar (with a layer of olive oil covering pesto), in the fridge for 5 days.
To freeze, make pesto without parmesan, then stir it into the defrosted pesto before serving.
Oh, semalam pagi pegi pasar aku beli this Ferraro Rocher. Laaamaa gila tak makan, hari tu curi satu patient punye teringin. Hahahaha. Tak curi, tu choc thank you kat ICU so aku amik la, lapar. Feveret kami sekeluarga nih (termasuk la choc Toblerone & Maltesers) So semalam rembat sekotak besar, hari ni dah tinggal separuh, rebut-rebut dgn hubby.
5 comments:
Cun tak my pinggan mangkuk corelle tu =D
cun sangat2....
sedapnya nampak pesto nih..nanti nak cube resepi nih...
teruja aarr nengok cake batik..
yummy
Kawan knana pun beli design camni..sweet jerr:)
Ferrero rocher kalau ada dalam rumah ni kejap je habissss...
kekwa22, cuba la. rasa dia kena get used to. to me sedap lah. kek batik mmg kegemaran i. terkenang zaman kanak-kanak dulu.
k.nana, kwn k.nana beli corelle banyak tak? boleh muat ke masuk luggage/ weight limit nanti :P
wah, diorang beli design ni jugak, caya laaaa!
sedap la ferrero rocher tu.
sangat cunnnn..bunga kat pinggan tu sweet giler..
Post a Comment