Belek2 manual breadmaker tu terjumpa la recipe ni, Grain Mustard & Herb Bread, kat flavoured white bread section. So, apa lagi, bertungkus-lumus la aku kat dapur tu. Kejap je pon nak sediakan semua ingredients, coz the rest kerja breadmaker tu la :D.
Aku buat 750g bread, mustard seeds aku dah tinggal sket so aku tambah sket serbuk nutmeg 1/2 of the mustard seeds measurement. The herbs aku guna Italian herbs yg guna utk buat pasta/ pizza tu. In terms of the crust, aku alwiz suka light crust for my bread.
Bila dah siap.. hmmmm... harumnyeeeee... memang sedap makan dgn sup or kari ke or kuah pasta or simply olive oil & rock salt. Seb baik kali ni aku tak ter'off' swis kat dapur tu. Hehehehe.. Alhamdulillah.
Baru siap. Aku tak sabar nak pegang walaupon panas gila pan tu.
Now another batch of 1kg herb bread is in the breadmaker going thru it's process. Same setting, basic white + light crust. Mustard seeds dah abis, so aku gantikan dgn serbuk nutmeg + coriander. Herbs a mix of Italian herbs, mixed herbs, basil + thyme. Kerana herbs aku pon dah abis, terpaksa la menggunapakai apa yg ada.Yg ni utk Kak Z. yg baru selamat melahirkan anak ke-5, a healthy baby girl pada hari Jumaat 2/7/2010 itu hari. Ptg karang aku plan nak buat sket sup ayam + mushrooms + potatoes, nak bawak gi rumah dia. Mlm tadi dah cilok sket bay leaves dari rumah TTM (Hehehehhehe.. jgn marah TTM) boleh la digunakan utk sup itu nanti.
TTM's bay leaves ;)
2 comments:
wah semakin giat membuat roti nampak, cam tergoda jugak dengan mesin roti tu....
its a good investment kalau u suka makan roti. i suka roti + kinda 'takde masa' nak masak properly. :D
Post a Comment