... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, June 25, 2015

Minggu ke-2 Puasa

Hari ni masuk minggu ke-2 Ramadhan 1436H. Hari ke-8 kita berpuasa, well, at least here in Melbourne & in KL too. 

Alhamdulillah, everything is going well. Kami bangun sahur around 5ish am, with whatever leftovers from the night before. Today buka puasa is at 510pm. Aku dah 2 hari off days, so lepas Subuh tu unfortunately membuta sampai Zohor. Ahaks. So not productive. Semalam terlajak tido sampai sebelum Asar hence pening kepala. To avoid me being nonproductive so aku merayau ke Chadstone mall. And left just after buka puasa. 

So today kena masak sikit because not only lauk dah dihabiskan masa sahur pagi tadi, but also because I am working over the weekends. Tak tau lagi nak masak apa. Dah kuarkan beef, and I hafta finish the mushrooms & butternut pumpkin & the thickened cream secepat mungkin. So mebbie menu hari ini ialah beef stew, mushrooms & pumpkin soup, roast potatos, fennel & orange salad, and mebbie some sort of nasi or mee or pasta to add up the carbs. Yup, we love our carbs & protein! =) Tengoklah nanti macam mana jadinya. I will only start cooking after Isyak kot jap gi or kalau rajin after Maghrib. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today, I am thankful for:

1. The not-so-cold winter day, that we got some sunlight even though it was only for a few hours. Alhamdulillah. 

2. I got enough rest at home, even though it hasnt been productive. Alhamdulillah.

3. We have food at home, even though I dont always have much idea what to cook. Alhamdulillah. 

Sunday, June 21, 2015

Salam Ramadhan 1436H

It's the 4th day of Ramadhan 1436H. Alhamdulillah, it has been smooth for us. 

It is winter, so puasa this time agak senang. Buat masa ni Subuh is aound 601am, Maghrib is around 508pm. Lebih kurang 11jam 7minit je puasa. Nak buka puasa too festives pun tak sempat if it is hari kerja sebab waktu buka pun sebelum kerja habis. Sampai rumah cukup-cukup makan utk solat Maghrib. Well that is if kerja office hours la. Kat sini mana ada balik kerja pukul 3pm for Ramadhan mcm kat M'sia. So it is always dinner lah. And sahur will be the big breakie before work. 

I still remember the time when we had to puasa during peak summer here in Melbourne. Subuh lebih kurang pukul ~3++am & buka puasa ~9pm, dlm 18 jam jugak puasanye. Agak mencabar la jugak, Summer yg panas kering, sana-sini org buat barbeque coz org sini asalkan ada matahari je mesti nak buat bbq, and iklan makan & minum di tv. Fuh! 

Petang semalam kami played a bit of badminton around 4pm-5pm. Yg lain-lain tu agak active jugak, but me like always, kurang tenaga, kurang semangat, kurang stamina. Masa main tu rasa mcm terbayang-bayang je katil. Haha. Tapi by the time habis main, dah nak berbuka puasa. So kami pakat minum air kelapa dlm tin beramai-ramai kat luar badminton hall tu. Then singgah (a.k.a. crashed) rumah a friend makan dinner. Hehehe. 

And pagi ni ingat nak drive to halal McDonald's near Dandenong. Tapi dah masing-masing malas. Tambahan pulak aku masak laksa kedah malam semalam lepas balik dinner from that friend's house, ada lebih lagi. Makan tu je la. Maybe esok kot bila-bila when dah takde makanan boleh la pergi. 

Selamat berpuasa Ramadhan 1436H. 

Happy Fathers's Day

Happy Fathers' Day to my father & now my brother in kL. 
Mothers' Day was last month, but to me everyday is Mothers' & Fathers' Day!

Abah & mak, mi padre y madre, the greatest gifts Allah swt gives us. No words can describe how much we appreciate & love you. No deeds can ever repay what you have done for us. 

Semoga panjang umur, murah rezeki, sihat, tenang, bahagia & diberkatiNYA di dunia & akhirat. 

To my brother, now you know what being a father is all about. Treasure the journey & hope the experiences somehow make the link between you & abah stronger. 

Take care. 

Tuesday, June 16, 2015

Kasut Free =)

Seronok hari ni dapat kasut free from 'mak angkat' aku, sorang nurse in charge kat hospital baru ni. Woohooo!! Kasut Sketchers Go Walk tuuuuuu!!

Takde la dia belikan aku kasut baru sepasang. Dia dapat hadiah dari orang, tapi kaki dia gabak so dia kasi kat aku. Tak kisah la dia dah pakai sekali, tapi dia kata dia pakai with socks. Tawakal je la dia takde kudis ke herpes ke. Kakakaka.

Aku dah pakai dah pun balik kerja tadi, walking all the way merayap kat city with my boss & my friend makan lunch kat Hotaru Japanese restaurant (yg makanannye agak mengeciwakan). Sedap la gak pakai. 

2 hari lagi nak Ramadhan 1436H here. Selamat menyambut Ramadhan yg mulia ni. Semoga kita semua diberi kesabaran, kekuatan & tabah & mendapat keberkatan berlipat-ganda dariNYA.
Take care all. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...