... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 08, 2015

Minggu ke-3 Ramadhan 1436H

Alhamdulillah, dah nak masuk hari ke-21 Ramadhan 1436H. I am writing this at the hospital at around 430am. Will have my sahur, some light munchies at around 530am nanti. Doakan no patients come in until handover time, yo! InsyaAllah.

This is my 6th of 7 night shifts, and 3 more shifts to go until cuti raya!!! Sad because leaving to this place, which has been good to me, but I'm very excited raya!

Sedih sungguh dengar lagu raya & tengok iklan-iklan raya in between patients tonight. In fact, I have been doing it since 3 malam yang lalu. Pagi-pagi around 6am lepas sahur around Subuh time ada rancangan Ramadhan on channel 31. Aku tak berpeluang nak tengok of course, while doing night shifts so far. Other than that kat sini takde rancangan Ramadhan, iklan raya, rancangan raya, apa-apalah yg berkaitan. So feel nye kurang sedikit. Tambah-tambah lagi waktu puasa yg pendek, & orang-orang sekeliling tak beberapa memahami. Ada some Muslim groups & masjid-masjid yg buat solat Terawih with their buka puasa + moreh. Those yg tak berkesempatan to join, buat sendiri je kat rumah with own family. Kena sendiri proactive & kuat.

Persediaan raya hmmm... takde kot from here. I will probably buat some kuih later on, after puasa la kot. Some friends will be sitting for their specialty exams around hari raya time and again around raya haji nanti, so tak berapa meriah sangat this year.

Oh ya! I wouldnt know my patients Muslims or not kalau tak pasal nama or the way they dress themselves. There has been a few times when some names yg aku tak recognize, to my surprise tapi they wish me selamat berpuasa & ask me if ubat mata/ telinga will affect their fasting. Banyak nama yg aku tak kenal from Turkey, South Afrika, Eastern European, Rusia, China sana, dan lain-lain. Nice. Kalau bukan bulan puasa, from my observation so far, kind of difficult to recognize diorang tu Muslims or not. Tapi bulan Ramadhan, it brings all these Muslims together. Pakai tudung or not, janggut or not, tattoo or not, modern tradisional, practising or not, semua are connected somehow. It is a nice feeling. Bulan berkat. Alhamdulillah.

And Alhamdulillah, so far Allah swt permudahkan my Ramadhan. Semoga di akhir-akhir Ramadhan, Allah swt continues giving berkat, kemudahan, kekuatan to all Muslims as well as others. Take care all.

Wednesday, July 01, 2015

2 Minggu Dah Ramadhan 1436H

Alhamdulillah dah day 14 of Ramadhan 1436H. Alhamdulillah jugak tahun ini so far I feel agak tenang berpuasa. Maybe kat tempat kerja ramai yg memahami. And sebab buka puasa agak awal, cuaca yg sejuk bangat, so tak terasa sangat puasanya. Cuma sometimes in the morning rasa nak minum tea & coffee while I'm at work or studying at home. 

I am starting night shifts tomorrow night. So agak best, coz boleh makan minum non-stop sampai la agak-agak pukul 5 pagi for sahur, then makan lagi sampai pukul 6 pagi. Hehehe. Then pukul 745am handover, then 8 pagi dah boleh selamat blah dari hospital untuk membuta, etc. And bangun sebelum pukul 5 petang untuk prepare buka puasa which is currently at 512pm. 

Hopefully dengan keberkatan Ramadhan, my final week of night shifts at the Eye & Ear Hospital wont be busy & semua rakyat jelata Victoria sihat walafiat tak perlu hospital tengah-tengah malam buta. So that I will have enuf time to study, bookkeeping, hal-hal training, etc, something useful for myself & work. InsyaAllah. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today I am thankful for:

1. Had more than enuf sleep. Ahaks! (Sampai headache dah ni).

2. Made some dessert. Sagu gula melaka. Cuma nye takde susu/ santan to eat it with. Hafta wait for hubby balik rumah time Isyak nanti. 

3. Had some time, even though only a little bit, to read stuff on ophthalmology. Call me nerd. If I get to study only one tiny aspect of medicine & it sticks in my head, I am very happy already =)

Thursday, June 25, 2015

Minggu ke-2 Puasa

Hari ni masuk minggu ke-2 Ramadhan 1436H. Hari ke-8 kita berpuasa, well, at least here in Melbourne & in KL too. 

Alhamdulillah, everything is going well. Kami bangun sahur around 5ish am, with whatever leftovers from the night before. Today buka puasa is at 510pm. Aku dah 2 hari off days, so lepas Subuh tu unfortunately membuta sampai Zohor. Ahaks. So not productive. Semalam terlajak tido sampai sebelum Asar hence pening kepala. To avoid me being nonproductive so aku merayau ke Chadstone mall. And left just after buka puasa. 

So today kena masak sikit because not only lauk dah dihabiskan masa sahur pagi tadi, but also because I am working over the weekends. Tak tau lagi nak masak apa. Dah kuarkan beef, and I hafta finish the mushrooms & butternut pumpkin & the thickened cream secepat mungkin. So mebbie menu hari ini ialah beef stew, mushrooms & pumpkin soup, roast potatos, fennel & orange salad, and mebbie some sort of nasi or mee or pasta to add up the carbs. Yup, we love our carbs & protein! =) Tengoklah nanti macam mana jadinya. I will only start cooking after Isyak kot jap gi or kalau rajin after Maghrib. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today, I am thankful for:

1. The not-so-cold winter day, that we got some sunlight even though it was only for a few hours. Alhamdulillah. 

2. I got enough rest at home, even though it hasnt been productive. Alhamdulillah.

3. We have food at home, even though I dont always have much idea what to cook. Alhamdulillah. 

Sunday, June 21, 2015

Salam Ramadhan 1436H

It's the 4th day of Ramadhan 1436H. Alhamdulillah, it has been smooth for us. 

It is winter, so puasa this time agak senang. Buat masa ni Subuh is aound 601am, Maghrib is around 508pm. Lebih kurang 11jam 7minit je puasa. Nak buka puasa too festives pun tak sempat if it is hari kerja sebab waktu buka pun sebelum kerja habis. Sampai rumah cukup-cukup makan utk solat Maghrib. Well that is if kerja office hours la. Kat sini mana ada balik kerja pukul 3pm for Ramadhan mcm kat M'sia. So it is always dinner lah. And sahur will be the big breakie before work. 

I still remember the time when we had to puasa during peak summer here in Melbourne. Subuh lebih kurang pukul ~3++am & buka puasa ~9pm, dlm 18 jam jugak puasanye. Agak mencabar la jugak, Summer yg panas kering, sana-sini org buat barbeque coz org sini asalkan ada matahari je mesti nak buat bbq, and iklan makan & minum di tv. Fuh! 

Petang semalam kami played a bit of badminton around 4pm-5pm. Yg lain-lain tu agak active jugak, but me like always, kurang tenaga, kurang semangat, kurang stamina. Masa main tu rasa mcm terbayang-bayang je katil. Haha. Tapi by the time habis main, dah nak berbuka puasa. So kami pakat minum air kelapa dlm tin beramai-ramai kat luar badminton hall tu. Then singgah (a.k.a. crashed) rumah a friend makan dinner. Hehehe. 

And pagi ni ingat nak drive to halal McDonald's near Dandenong. Tapi dah masing-masing malas. Tambahan pulak aku masak laksa kedah malam semalam lepas balik dinner from that friend's house, ada lebih lagi. Makan tu je la. Maybe esok kot bila-bila when dah takde makanan boleh la pergi. 

Selamat berpuasa Ramadhan 1436H. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...