... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, November 11, 2012

Sawang November

Mid November dah. Spring is near to its end. But cuaca still ntah apa2. Nampak semakin panas but cuma 1, 2 hari dlm seminggu.. itu pon setengah hari saja, the rest still kena pakai socks & jacket/ sweater in da house. But my house memang sejuk pon. 
Tak lama lagi summer. Yaaahooooo... sun & warmth. Blisss! Study pon seronok time suam suam bahagia nih. Time for cherry picking before balik Malaysia to see my beloved family.

Anyways, its not that I tak nak tulis blog dah. But setiap kali menaip nak pilih2 gambar nak edit lagi mesti makan masa lama. Pas tu jiwa ni rasa bersalaaah je coz sepatutnye gi study. Padahal siang malam dok main internet.. eerrkkk...
2 more subjects to go (Physiology & Pharmacology- subjects yg aku nyampah sangaaaat!) before February & March 2013 then to advanced training in Emergency Medicine. Lebih berat dari Anatomy & Pathology yg aku amik in August & September hari tu. Taakuuutt seh..
Dah la kena study lebih sket untuk my ICU term now. Fuh.. 

Now back in ICU as a registrar, lebih berat tanggungjawab dari jadi resident in 2010 dulu. 3 minggu in ICU so far, aku dah turun 2kg. Penangan berlari sana-sini coz ov MetCalls & Code Blues, dan jugak stressed kerja yg sangat intensed, dan jugak coz long working hours when I'm working.. 13 jam satu shift either pagi atau malam. Aiiiii...

Time to sleep.. selamat malam.

Have a good week people.

Thursday, September 20, 2012

VIVAs Tomorrow: Anatomy & Pathology

Esok final perjuangan for my Anatomy & Pathology. Its the VIVAs part of the 2 subjects. Tomorrow a.m. in Albert Park.

Doakan I will pass these 2 subjects with flying colours. Amin. InsyaAllah.

I just want to move on to the next 2 subjects: Pharmacology & Physiology. Then to advanced ED trainng. 


Then I want to re-learn to play my guitar.

Ya Allah.

Monday, September 10, 2012

Happy Anniversary, 12years in Australia

I am supposed to study coz VIVA anatomy & pathology next week. But.. I hafta post this..

This is my fb post:
12yrs ago I was this little innocent kid arrived in Melbourne, it was foggy n freezing. Didnt kno anything much about Australia, couldnt understand the accent, couldnt stand the weather, couldnt stand the homesickness.. Life was tough then but great experience. Thanks much to everyone here who've been with me along the journey & still with me, & especially doa keluarga n those close to me di sana I'm wiser, stronger & still going..
Happy anniversary to me & those who were with me along the journey at that time.. We are still standing & going..
Goshhh, what a lifetime, I am sooo old now..
It was spring, it was cold, fog came out of our mouth. We had to listen hard & careful to all these locals talking to us.. Unknown foreign country, kinda scary actually... (drama to be continued).
Okay, back to studying. 

Thursday, August 23, 2012

Alhamdulillah.

Alhamdulillah,
I passed my MCQs for Anatomy & Pathology ED Primary Exams.
The VIVAs will be next few weeks in September.
Wish me all the very best all. InsyaAllah.

And, Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H. Maaf zahir & batin. Take care everyone.

Friday, August 10, 2012

Doakan daku, InsyaAllah..

Lagi seminggu ++ umat Islam akan menyambut hari raya Aidilfitri. Most of us mesti dah start busy buat persiapan.

As for me, 6 hari lagi my MCQs (anatomy & pathology) for ED primary exam. Takde persiapan raya, apatah lagi juadah sedap2 sepanjang bulan Ramadhan ni. Been busy working + studying. Semalam evening shift my last shift prior to exam. Now aku tgh amik cuti exam leave. Bosses & my colleaques have all been very supportive. Alhamdulillah. Back to work after exams the week after. 


Pening dah kepala memikirkan exams. 

Doakan aku pass these exams kay. I want to be a great doctor. Amin.
InsyaAllah. 


Selamat meneruskan & mengejar berkat dariNYA for the remaining Ramadhan. Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H everyone.

Doakan daku..

Monday, June 11, 2012

Winter = Kejung!

Winter started 1st June 2012 as per calendar. Tapi aku rasa in the past 2 yrs we've been cold-wet-windy with very occasional sunshine all through out the year. 
Temperature biasa la minimum can reach below 5°c & max kononnye 15° kat most metropolitan area. Biasa kalau pagi2 buta dlm 3°c kejung beku la jugak. Some rural areas masih dapat sunshine & their crops masih mendatangkan hasil.

Hari ni weather forecastnye kata sunshine. Bila betul kuar matahari baru aku nak percaya. Now masih gloomy & depressing. 






Me & myself, been antisocial lately. Lagi 2 bulan nak primary exams; pathology & anatomy. Tension sangat bila fikirkan boleh ke abis all the syllabus. Dah la kerja full time. Dengan normal house stuff (masak, laundry, cleaning, gardening). Huhuhuhu...
Oh ye, hari tu lupa nak cakap aku passed my Advanced Paediatrics Life Support yg aku amik 3-day course kat city hari tu. Alhamdulillah. Berbaloi aku nyer blanja au$2000 for the course. Now I can go to all the paeds code blues. Hehehe.


Okay, now, nak gi sambung study. (I hate studying in cold, dark, gloomy weather)
I'm doing arvo shifts this week. Last week abis weekdays night shifts, uneventful, so best & not bad.


Ciao.

Friday, May 25, 2012

~Happy ** Birthday to Me~ =D


Happy Birthday
to
ME!!

25th May 2012

Pingu is celebrating my birthday on TV. Ahaks! =D
gambar pingu frm tv ABC2. pingu celebrate bday dia wit me =)
 
Okay, time to get ready to work.
 Ciao 

Friday, April 20, 2012

Autumn, and It's Time To Get Serious!!

Ni bukan dah kira bersawang lagi, dah berkerak-kerak, kena masuk autoclav for sterilization agaknye. I'm talking about how long ago I last wrote anything here.
Each time nak tulis something, mesti rasa bersalah coz I know I will take a long time to write stuff here. It will involve writing itself (+/- editing),
gambar-gambar semua kena diedit/diwatermarkkan, etc.
I feel guilty coz I actually hafta really focus on my study, lagi 3months je nak start primary exams ni. I'm only doing 2 subjects but the amount of knowledge to know & be able to regurgitate memang massive!!! Tambah-tambah lagi stuff to do in relation to work, e.g. presentation, prep for pop quiz, teaching the kiddies, etc.
Stress.. stress.. stress...!!!

Wats been happening in my life: mebbie kalau aku tak rasa bersalah to write I will cerita more on each of these. Buat masa ni list je la.
- interesting stuff happening at work.
- my mistakes at work.
- my new phone: Samsung Galaxy Nexus, with me tanpa sengan silu re-activating my 3G/ mobile internet service. I am truly on the go now.. haha.
- my eBay purchases =P

- dr. HAK birthday dinner in the city early April hari tu.
- visit to Surfers' Paradise, Gold Coast, Queensland about 2wks ago. was soooo nice & warm. balik melbourne balik, jadi depressed. Now dah autumn... sejuuukkkkksss!!!! hate the weather!

Now, wat's happening next:
- night shift starting tonight, abis monday a.m.
- monday arvo, seeing my gastroenterologist for the first time, in view of gastroscopy, etc. due to my ED admission mid Feb hari tu pasal gastritis exacerbation.
- wednesday a.m., my turn to teach the kiddies. i was supposed to teach on ENT stuff, but coz I sed sth stoopid in front of my scary mem besar at work, now kena teach on snake bites in Australia. huhu.
- thursday arvo, mortality & morbidity morning. I have a case to present. big meeting coz will involve many people frm the big bosses to the kiddies to the nursing staff :'(
- friday until sunday will be my APLS course (advanced paediatrics life support), all 3 days will be full day course. kena abiskan baca the reading material coz aku dah bayar au$2000, so kena la pass assessment diorang.

So u can imagine, my schedule will be really busy :(

Dah 4 hari fm Tuesay aku dok makan nasi lemak :D nyam nyam. thought of cooking tonight but nasi lemak byk lagi. mebbie esok je la.
Tonight, harap-harap hubby bawak balik kebab, coz aku dah bosan makan nasi lemak tu lunch dinner since Tuesday.

And, now back to working on work. Tonight night shift..


Gambar dari ihsan google.

Monday, February 27, 2012

Hujan daaa..

Mengikut kajicuaca, sejak semalam hujan lebat thunder storm esp in the northern, western areas. Kat kawasan aku hujan non-stop since last night. Not lebat though. Gloomy. Akan berlarutan selama beberapa hari akan datang. Seb baik I did berbakul-bakul laundry a few days ago masa tgh panas gila, during the 35°c-38°c days.

Hujan. My pokok cili & strawberries yg berjaya diselamatkan buat masa ini.
I'm restarting my detox again. My way of detoxing myself. I was doing so well until about 2wks ago where I started eating junks again & no exercise. Guess wat, naik balik 2kilo! Grrrr! Sejak semalam aku start balik my detox plus senaman semula. Aku rasa this time aku tak nak yangyok senaman tapi tak nak overdoing it either, nak consistent bersederhana je. Supaya metabolism just nice & consistent, tak nak yo-yo lagi dah. Detox ni just nak kickstart again. Like I sed before, my detox is avoiding junks for a week, reduce food portion, balanced diet but more towards veg & fruits & simple protein, and my homemade detox juice frm my recipe books. Aku still makan nasi & lauk, but reduce portion & healthy replacement of stuff e.g. tak guna santan tapi guna susu, kurangkan garam, kurangkan gula, kurangkan minyak, rebus mana yg boleh asalkan lalu nak makan, etc. Just sederhana je, coupled with senaman. Even with these measures, my berat senang turun & badan senang tone.
This time akunyer detox juice made of grapes, blueberries, strawberries, blackberries & coconut water/ pomegranate water. Sedap!

So, I was working over the weekends. Started at a weird time ever: 5pm. Abis midnight. Not complaining, coz it means aku just kerja 7 jam je.

Sabtu: one of the bosses started a buddy thing, where a registrar buddies with a resident.
I think in a way nak minimize interuptions kat big boss yg in charge of the floor, and also nak encourage registrars to take more responsibility/ leadership role. So aku dibuddykan dgn this resident. In a way, ok la bangga la jugak boss percaya kat aku, the resident percaya kat aku (or terpaksa percaya kat aku.. hahaha), aku pon dipaksa berfikir on the spot & praktis my listening/ leadership skills. Yg tak bestnye, seriously selain dari layan patients aku sendiri & layan those handover patients, aku kena layan my resident's patients jugak. Rasa cam all these interuptions just delaying my own patient's management. Unfortunately, tu lah dia tanggungjawab as u go higher up.
Cases yg best on Saturday: dengue fever in an Aussie who works in East Timor tapi pulang bercuti di Melbourne. Funny & almost embarrassing coz I had never seen any dengue fever in my whole life. Surely, I've heard of people dying of dengue haemorrhagic fever kat M'sia but tak pernah tengok depan mata sendiri. Now I know. Then ada this patient with myeloblastic disease with massive hepatosplenomegaly; liver & spleen dia besar gilaaa! Good textbook cases that day.

Sunday: aku was working in green stream. A locum boss was in charge of green. As much as she was being very supportive & nice, aku rasa cam dia kurang percaya kat aku. Semua patients yg aku d/c dgn dia, dia nak jumpa & manage kalau boleh. Hahaha, kelakar coz tahun lepas aku cam whinging that aku tak nak manage pt by myself. This year aku komplen plak boss nak tau pasal pt aku. Oh well, we need to have balance & check to ensure safe medical practice.
Anyways, interesting cases semalam: nasty distal radius & ulna fracture in a 7 year old boy, kami reduced kat ED under ketamine sedation. Somehow kat sini diorang berhati-hati guna ketamine. Not like in 3rd world countries where ketamine is readily available. Orthopaedics registrar datang buat reduction. Then this wound on a forearm of a 13year old. My boss suruh aku ajar sorang intern ni yg tak pernah buat stiching lagi sejak dia start ED. Its a straight forward 2 inch wound so boleh la aku suruh dia buat. Tapi lepas 2 stitches dia buat, si parent ni tetiba tak kasi plak, nak aku plak yg abiskan. Aku dah la busy dgn other patients. Tapi aku abiskan jugak la. Its a shame la parent tu tak kasi that intern buat. They have to learn somewhere & the best way is to do it themselves in an uncomplecated straight forward clean wounds like this, which we dont get all the time. Other cases are not so interesting but not difficult at all: suicidal lady, removal of a piece of broken glass from someone's foot, sprain toe, anaphylaxis, another wound in a 2y.o. girl.

Malam ni aku kerja nights straight until Thursday night, abis pagi Friday. Aku kena gi tido in the evening for a few hours so that tak ngantuk first night nanti.

Friday, February 24, 2012

Cuaca best untuk jemuran

Love the weather today & I love my house.
3 laundry cycles aku dah buat & dah jemur. Half dah kering in 2 hours time. Good dose of sunshine for my trees. Good dose of sunshine for my skin provided aku slap on thick & frequent layers of sunblock. Good dose of sunshine for my study mood =). And dalam rumah just nice & suam, walaupon kat luar tu lebih panas dari kat M'sia, temperature dalam 35°c. Best!. Aku belum pasang kipas lagi kat ruang makan/ ruang tamu ni.

Adelaide nampaknye hampir mencecah 40°c today. I think when it gets to 40°c, aku lebih rela gi kerja dp dok rumah. Coz kat rumah ni takde aircond & selalunye bila dah >40°c tu dlm rumah ni pon akan jadi panas semacam walaupon pasang kipas. And kami akan jadi lembik semacam coz tak tahan panas.

Esok akan panas jugak, so I think I will scout around on what else to wash. Mebbie selimut & linen & towels & some more floor mats kot. And InsyaAllah nak buat gardening & kemas rumah sket early morning before panas.

Nak masak apa for dinner tonight?

Berehat jap

Dah hampir seminggu aku berehat from bersenaman & study. Maka beratku yg dah elok-elok turun tetiba naik hampir 2kg, simply coz no senaman & sedentary life in a week termasuk kat spital. Aku rasa mcm each time aku period sure size seluar & baju naik 1 size. Angin satu badan, physically & mentally. Hahah. Blame it on my menstruation: Dysmenorrhoea & menorrhagia.
Letih jadi pompuan ni kan. =P

Alhamdulillah aku tak kena panggil masa aku oncall over the weekends. Got the day off on Monday as well. Then was working a.m. shift Tuesday & Wednesday. Not bad coz patients banyak tapi doctors & nurses pon banyak. So patient flow memang fluent. Then the doctors that I was working with over the 2 days were the cool ones. Termasuk my ED physician/ Intensivist boss who is my idol. Hehehhee. So memang mood baik je kot, despite sakit-sakit badan.

Ada category 1 patient datang on Tuesday, out of hospital cardiac arrest with long down time. Wasnt my patient but I was the procedure doctor. Was happy with my arterial line, didnt get to do the CVC because family & medical team decided to withdraw treatment, mainly coz long down time & patient was showing terminal signs already. Selamat, coz I was sooo sleepy that morning that I almost confident that if I proceeded with the CVC, sure miss & bazir au$300 for the CVC kit. So this patient went to ICU to pass away.

Some other interesting cases I saw during those 2 days: Acute appendicitis yg aku diagnosed clinically despite the odd history & findings (it takes guts to confidently diagnose something yg tak ikut black & white of medical textbooks). Compound crush fractures of a hand. Sepsis 2° to severe cellulitis, that we managed to exclude necrotising fasciitis.


Semalam pegi registrars' teaching kat spital. Cool gila kami ada this new fibreoptic camera laryngeoscope for intubation. We had a briefing by the rep on that stuff. I personally have used this to intubate a severely overdosed patient 2 weeks ago during my night shift, and I found that it was significantly easier & quicker using this. Great. Not much strength & lifting needed, and the screen to observe the airways is excellent. This gadget is great for difficult airways, trauma intubation, cervical spine precaution & to remove upper airway foreign body.
Tapi aku still rasa we still need the traditional intubation skills using the old metal laryngeoscope. Which needs a lot of left arm muscles, di mana aku punye memang flabby & lembek. :P

I think yesterday's registrars' teaching was one of the most comprehensive ones. Lepas glidescope briefing & practicals, kami blaja new guidelines on procedural sedation for children, in particular using ketamine & nitrous oxide. Most of the registrars dah guna these great 2 sedatives either in ED, ICU, theatre. Tapi yesterday, we had the briefings on the new guidelines & also ada practical stations.
Then my idol boss refreshed us on the details & hardcore stuff of acid-base/ blood gasses use in sick patients. Best la. But by the time abis glidescope briefing tu aku dah ngantuks & tepu. So tak tau brapa byk the rest of the tutes masuk dlm otak aku smlm.

All in all teaching smlm memang best. Hopefully I get to see these stuff in the near future for real life practice. Ntah ngapa now rasa cam semangat nak kerja plak with all these refreshments. Selain dp new cool doctors to work with in ED & ICU, my plate is full of work stuff. I'm going to this APLS course in a month's time (advanced paediatrics life support), then the primary exams in August/ Sept (InsyaAllah pass, then boleh maju ke advanced ED/ ICU training.. yay!), on top of the many presentations during registrars' teaching & mengajar for the medical students/ interns/ residents. Banyak this ongoing lifelong professional development stuff. Seems positive & hopefully stays positive & smooth. InsyaAllah.

Aku kerja arvo shifts this weekends, then straight to weekday nights Monday until Thursday night, abis pagi Friday, again with awesome docs. =)
Now kena sambung study.

Saturday, February 18, 2012

Perihal size badan

Berat badan aku mmg naik gila-gila masa annual leave 5wks end of last year. On my last day of holiday in M'sia, berat aku dah jadi lebih berat dari my dad & my 28yo brother. How sad!! Ni la jadinye kalau makan tak ingat dunia, pas tu senaman yang yok skadar berjalan-jalan di pasar malam or shopping malls dgn tujuan mengisi perut & mengosongkan dompet.
Seperti yg aku agak, balik Melbourne terus takleh pakai all my work clothes. Seb baik cuaca kurang best
and seb baik jugak aku kerja kat ED maka boleh la pakai jeans, t-shirt or sweater nipis gi kerja. Haru! And most people at work were like.. "you are so fat!" written on their face when they look at me. Cheh! Dr. HAK & akaknye directly cakap aku gemuks! Chissss! Tapi takpe, tak terasa coz it was a wake up call.

So balik je dari M'sia aku terus started my quest to lose weights.

I changed my food regime. Instead of makan 15x sehari bertambah-tambah, aku kurangkan portion each main meal & make them regular 3x with small healthy snacks in between. I've been trying to eat biggest meal for breakie, setakat ni sederhana saja coz slalu ngantuk kalau kerja pagi manakala kalau arvo shift just sempat makan for brunch. Usually my midday meal will be the smallest. Aku pastikan aku makan seimbang for the main meals: kena ada carbs, protein, fat, lots of vegies. I dont keep junk foods at home anymore, unless aku kerja night shifts di mana those junks utk bawak ke spital share with night ED staff. Tell ya, the cravings for junk food memang the greates for the first 3wks lepas balik sini. Simply coz kat M'sia asik makan je walaupon not junk, so kat sini the good foods takde but junks are everywhere. Aku pastikan setiap hari akan ada dessert, which will be only fresh fruits not pastry/ all those sugary sweets. Seb baik aku & hubby bukan jenis suka desserts unless kalau makan luar/ visit org, and aku pon jenis malas & tak reti make desserts unless sekadar potong buah. Kalau cravings sgt baru la aku makan sesudu dua chips or chocs. Soft drinks memang dah lama takde dlm rumah ni mostly coz these hurt my gastritis.
3rd week of my diet change, aku start on this detox regime plak. Sebab apa lambat, sebab nak try biasakan diri with the diet change & curb the cravings first baru start on detox. Kalau cut off everything cold turkey takut aku yg pengsan nanti. Detox ni tak le yg strict gila tak makan apa-apa selain dp detox juice & fruits je. That detox week aku kurangkan lagi portion all my foods, makan soft protein, tak sentuh langsung all the junks & I made daily 2,3x detox juice recipes frm my juice recipe books. Sedap, and by the end of that week, badan rasa ringan & segar.

Di samping tukar food style, aku try senaman setiap hari or setiap dua hari. Mula-mula tu definitely on my crosstrainer & using the weights. Short bursts of exercises during my free time, esp kalau dah bosan study. Dalam 5-15minutes each time, 2,3 x sehari kalau hari tu aku tak kerja. Kalau kerja just buat sekali dua je. Takde la dedicated 1/2jam to 1 jam beberapa hari seminggu, kerana aku memang malas. Kelakar kan coz most senamanholics will say that my regime will definitely not do anything. But to me, enuf to increase my heart rate & improve my circulation, takde la sedentary mandom ngantuk je. Then bila cuaca elok sket, I'll try to brisk walk outside. Rugi dibiarkan cuaca best sempena summer ni, nanti dah masuk autumn & winter haaa.. depressed je coz tak brapa boleh nak senaman outdoor.

Tambah lagi shift malam mmg tak sempat nak makan langsung, and kadang kalau arvo shifts busy gila aku skip my foods & minum something filling. Totally not healthy yg ni.

Apa hasilnye? ----> Now dah 10wks since I returned to Melbourne frm my hols. I've lost 6kg.

First 2 weeks ada la dlm 1kg je turun. Lepas detox tu & another 5weeks terus turun another 5kg. Now maintain sejak 3minggu lalu. Mostly now aku just kisah about the ukurlilit rather than weight, even though kalau dapat lose
another 2kg (+2kg lagi kalau rajin) for the next few weeks, thats an added bonus lah. Kena increase my exercise plak now coz food wise aku dah berjaya lawan all the cravings & dah berjaya biasakan dgn makanan seimbang & healthy.

Alhamdulillah, most of my baju & seluar kerja dah boleh muat. Takde la rasa sedih setiap kali berdiri kat wardrobe sebelum gi kerja pikir nak pakai apa coz takde yg muat. Hahahhaa.
Well, this adventure of weight loss memang seriously lah kasi lesson kaw kaw nyer kat aku. Geli with the lipatan lemaks, sakit hati that I couldnt fit in most of my work clothes & (pang ke muka) when actually I was heavier than my dad & adult brother masa tu. Fuh!
Kali ni memang aku actively dieting (my way of dieting) & senaman. Kalau tahun-tahun sebelumnye aku just rely on my night & arvo shifts, dan juga replacing most of my baju/seluar kerja coz malas nak berusaha kurangkan size badan.

Harap-harap my weight & size at least turun ke weight & size asal sebelum aku balik cuti hari tu.

Wednesday, February 15, 2012

Termiss nombor!

wwwoooopppsss! Aku termiss yg ke-2000 on this blog! Sorry peers. I vowed earlier to have another give away for the 2000 readers. Totally forgot.
But, its all my bad anyways, been lazy & busy with work & stuff tu yg jarang masuk blog ni.

Anyways, my next favourite number is 2505, which signifies my birth date =) Pretty number kan?
So anyone yg dah sampai to this number, please printscreen & leave comment on any of the entries, I will send sth special, InsyaAllah! If it's me, then special gift to me.. =D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ni pesto spaghetti aku buat semalam. Simple tak perlu masak. The first edible pesto I ever made, recipe found kat Taste.com.au.

Ignore my burnt baked chicken nuggets. Those unmatched cutlery beli satu set kat Borders. They come in different designs & colours for each sudu teh, sudu makan, pisau sapu roti & garpu, hence mmg takde match. Satu set utk 4 org. (chewah, promote plak.. Borders dah terkubur kat Australia).
Recipe dia guna 1/2 cwn fried pine nuts (goreng tanpa minyak), 2 cwn compact fresh basil leaves, 2,3 biji garlic, garam, 1/2 cwn olive oil. Aku guna pine nuts + almond + peanuts coz pine nuts aku dah tinggal sesudu besar je. Also secawan lagi aku campur dgn vietnamese basil a.k.a. kesum frm my garden, aku kurangkan garlic.
Nyam makan dgn fresh cherry tomatoes, pastirna, marinated mixed pitted olives & baked chicken nuggets.

Monday, February 13, 2012

Lama gila tak update

Gila lama tak update.

Now dah masuk minggu ke-2 of the new working year for 2012. Makin busy with work & studying. Skang aku dah jadi 2nd year ED registrar. Ada 2 org last year HMOs now dah jadi junior ED registrar, which means I'm no longer the most junior.. tak dapat all the attentions anymore :( jeles!! Hahahaha.. takde lah. Gurau. But that means aku lebih dipercayai oleh bosses & at the same time hold more responsibilities. Ada a few new registrars starting as well frm other hospitals, mostly are seniors. Some seniors are out at other hospitals doing their whatever rotations. One of the junior ED registrars that aku baik with moved on to Royal Melbourne Hospital buat her ICU rotation. Other senior registrars pergi ke Eye & Ear Hospital, Royal Children Hospital, & Monash Neonatal ICU, etc. Tengok diorang moving on to their rotation of choice buat aku berkobar-kobar plak nak study abiskan my primary exams cepat2, so that aku pon boleh buat rotations yg aku nak like the Children's, Eye & Ear, ICU, etc.

Talking about new year, new doctors starting all over Australia for the new working year. Plus the medical students. I've noticed with the new juniors in ED, some have a lot of attitude... berlagak, degil, malas. Mula-mula aku ingat aku sorang je yg terlebih sensitive. Rupenye most specialties are having the same issues with the juniors. Huh... generasi skang ni makin besar kepala eh. Aku dgr cerita hari tu dari medical registrars yg one of the interns kat ward was telling the consultant what to do with a patient... whooaaaa.... berani! Kami dulu masa students & interns tak berani nak bersuara, & sentiasa berusaha keras utk bosses nampak kerja kami bagus. Slalu kami sanggup balik lambat nak siapkan kerja & sampai kerja awal. Skang ni.. wooohooo... lain dah. In ED, kami cuma kasi chance the juniors nak get used to the first 1-2weeks, we'll show them around & make sure that they learn. Kalau masuk minggu ke-3 macam ni jugak.. kena la. Bunyi cam garang kan, tapi tu la, diorang ni kami tengok, the attitude memang tak bleh blah. Ada je yg baik, sopan, takut-takut tapi rajin. Those people kami kasi more time at the same time encourage diorang jadi berani & confident. Tak kisah kalau diorang dumb, slow, junior tapi rajin & polite, coz these are the kind of person that u want to be in ur team, and will definitely go far to success. Kalau dumb, slow, junior AND rude & pemalas... hmmmm silap besar...

Kaki bebel jugak aku nih. hehehhee..

Anyways, aku dah kerja 3 weekends in a row termasuk semalam. Hari ni aku kerja night shifts sampai thursday. Esok pagi kena gi jumpa GP for a f/u of GI investigations I had last week. Then kena jumpa specialist in the next few weeks. Jumaat ni plak lepas night shift kena gi service kereta. Weekends aku on call.

Bila masanye aku nak study nih?

Saturday, January 21, 2012

Happy 28th Birthday, Adikku

Semalam birthday adik aku si H3 yg berada di Manchester & sedang menghadapi exams. La ni birthday adik aku lagi sorang, si H2 plak. Dah sangat-sangat dewasa dah tu, 28 tahun dah. Hehheheh.
Dekat je dengan usia lanjut aku nih. Hahaha.

Anyways,

Happy 28th Birthday,

Semoga panjang umur & murah rezeki alwiz, Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat, Allah swt always has lots of great things in store for us, InsyaAllah, just hafta grab the opportunities & bersyukur.
Hugs.


gambar-gambar ihsan Google

Friday, January 20, 2012

Happy 21st Birthday, Adikku =)

Today is my brother H3's 21st birthday. I am here in Melbourne, tak diberi rezeki nak physically celebrate birthday with him :'( He is in Manchester having his end of 1st semester exams. Kesian =P, setiap tahun pon sambut birthday during exam time, no different this year. Dah la 21st.. a milestone where some people say a mark of full adulthood (kata orang-orang Western la kot). Anyways,

HAPPY 21st BIRTHDAY!!!
Semoga panjang umur, dilimpah rezeki yg diberkatiNYA alwiz.
Now dah dewasa, no more excuses to NOT be more matured & responsible =D Join me, mak, abah, abang & other adults in all those pening-kepala-adult-stuff. Hehehehhe.
Take care always,
We all love you lots.

gambar-gambar ihsan google

Sunday, January 15, 2012

Perihal a Better Weather Outlook

Alhamdulillah, the weather is looking better today. The past week has been soooooo miserable. Cuaca sangat la tak bestnye.. sangat-sangat sejuk. Dropped to as low as 10°c on most early mornings & nights, while max 16°c but due to the wind-chill factor rasa cam 12°c most of the time. Ada la dlm 2,3 hari time aku tido siang afta night shifts aku terpaksa bukak heater coz couldn't sleep at all sejuk sangat.

Mesti la aku rasa cam miserable coz its mid-summer but the temperature has been in the low 10s°c, while its supposed to be around high 20s°c to 30s°c. Summer tahun lepas & summer tahun ni, cuaca agak sejuk in summer & occasionally je panas yg sedap & sekali dua je panas membara cam 2wks ago. In winter pon sejuk jugak.. its like sepanjang tahun lah sejuk. Ni la effects of global warming. No wonder lah each time aku balik M'sia bunyi cam ngada-ngada tak tahan panas but at the same time nyampah kalau aircond/ kipas tu pasang kuat-kuat. Rasa cam my temperature tolerance has become narrower.. tak suka panas more than 32°c but tak suka sejuk less than 25°c.

Hari ni Alhamdulillah average 21°c, clouds clearing up. Aku pun dah 3 loads of laundry dah buat & jemur, tinggal nak lipat the 20thousands loads of baju yg dah kering =P Hehhehehe... Out of all the housework, rasanye ni yg paling malas aku buat =P
Anyways, the sun will give all the love that my pokoks need. Kesian diorang muram durja je sepanjang minggu lepas. Diorang mebbie survived coz setiap hari I never fail to borak dgn diorang. Ada a few of the cili padi dah start memerah. Mebbie next week aku dah boleh start petik some & jemur/ simpan dlm freezer/ fridge. Yaahoooo..

Ni weather forecast frm The Age:
Kalau ikutkan rain outlook cam sepanjang bulan hujan je kan. But I think that's probably in certain suburbs je kot, mainly the Western/ Northern areas. My area, Alhamdulillah, good weather nampaknye. Baru la rasa cam hidup sket with the nice sun outside.

Tuesday, January 10, 2012

Perihal Handovers

About an hour ago aku bangun dari tido. Seb baik sempat solat Zohor (Asar masuk 531pm nowadays). Working nights this week, frm last night 'til Thursday night. Aku kuar frm hospital around 9++am pagi tadi. Cam biasa junior reg looks after short stay uni (benci!!) & therefore the longest to stay coz of long handover for short stay, while still ada lagi patient on the floor to handover to the a.m. floor doctors.

Aku nak citer pasal how I made a HMO cry during a handover on Friday afternoon last week. Si HMO ni kita namakan dia "Dr. M". Dr. M handed over to me a syncope of unknown cause but stable, still in the mid of investigations prior to the patient being sent to short stay unit. I checked the medical notes written by this HMO, & when I noticed ada byk glitches, aku tegur la. Syncope = unconscious event, as an ED doc kita kena cover all basis. Meaning kena look at all possible causes: neurological, cardiovascular, metabolic. Then aku list down all the things yg dia kena buat before handing over to me: complete the history taking, tulis the drug chart coz patient tu punye regular meds dah overdue, fluid chart, anticipated short stay plan including disposition plan, etc. Haaa.. tengok tu, punya la banyak kekurangan. Mana boleh aku je nak buat semua kerja dia yg tak siap nih. Aku cam garang la jugak, kalau tak complete menda yg dia should have done earlier tu aku tak nak amik the handover.
Lepas dia buat menda tu dia got back to the doctors' room & nangis depan semua org including consultant aku & balik rumah.. Aku cam.. errkk.. takkan la cam tu pon nak nangis, bukan kasi patient mati pun.
Sebelum dia dok handed over to me that patient that day, dia ada handed over 2 terribly incomplete patients with bad consequences to me on Tuesday sebelum tu. Sure la aku hot sangat-sangat. Kisahnye: 1st surgical patient, dah accepted by surgical registrar over the phone & was going to theatre that very evening & plan was surgical registrar would see the patient before operation. In the meantime the patient should be fasting & having IV fluids, IV antibiotics, blood tests, pain killers. The handover was just babysit the patient coz kononnye semua dah settle. A few hours after the handover, nurses datang kat aku kata patient tu takde IV canulla hence tak dapat semua menda lagi, and he was getting more dehydrated. Apa lagi, panas aaaa kejap hati aku ni. Dah la when someone is sick, to get an IV access memang susah. Dgn si patient ni mmg susah gila sampai one of my bosses helped me using the ultrasound machine pon cam susah gila. Dah delayed dia punya treatment that could have helped in his recovery post-operation & reduced length of hospital stay. Seb baik kami berjaya buat semua tu before this bitchy surgical registrar jumpa the patient that evening, kalau tak sure ngamok abis dia. Geraaammm!!!
2nd patient ialah this poor 90yr-old lady functioning well lives alone kat retirement village unit, as per handover dia ni unconscious due to severe hypoglycaemia BSL was 1.3. Dia ni kononnye 'slightly' dehydrated due to gastroenteritis (surprise, surprise not properly enquired by this HMO). Dah resusitated by ambulance & now receiving treatment kat ED for hydration & for sugar replacement, before transfering to private hospital. Aku tengok notes.. hmm.. cam something missing je, most of blood tests cam tak complete & the initial resus management kat ED cam something wrong. Masa tu cam busy nak mati so on my side I missed looking into those during handover (silap aku). Then masa kat short stay tu patient tu deteriorated, lepas aku dah start my part of treatment aku gi balik ke dia punya notes. Memang banyak missing!! Aku yg memang ada anger issue ni lagi la panas je, tambah lagi baru je struggling dengan surgical patient tadi tu. Aku terpaksa order banyak lagi blood tests, rehydrate this patient, etc. In short she was actually in multi-organ failure way back in resus cubicle way before aku took this crap handover. Cam mana aku tau, aku tak order new blood tests, aku order retrospective blood tests. Meaning aku tak amik new blood frm the patient tapi order tests on the blood yg pathology lab dah ada 5,6 jam dulu tu masa dia mula-mula sampai ED. Seb baik ada sorang senior ED registrar ni baik hati nak tolong aku manage this patient. Aku risau la jugak bila balik rumah tu walaupon dah handover kat the night registrar. A few days afterwards, I heard from one of the bosses regarding this poor old lady. She deteriorated overnight, multi-organ failure, tak jadi nak hantar kat private hospital but terpaksa admitted at my hospital & very sick.
Grrr.. sure la aku geram gila. That patient could have died that night. Yeah, sure, she's 90. But she's a functional 90yr old & she absolutely didnt need to die due to medical mismanagement. She could have gone to the private hospital where she really wanted to go & discharged the next 2,3 days. Tapi dia admitted to hospital for 9 days. If she was my family member, I would want her to have a chance to be back to her previous function, given that she was functionally well prior to this episode. And I am a doctor & I am fully aware of the old lady clinical situation (which was initially simple to manage if the initial treating doc was aware as well).

In short, before I took the Friday handover frm this particular HMO, I talked to her about the 2 patients that she handed over to me on Tuesday & what she should have done right & what she could do better in the future. Dia cam tak berminat nak dengar semua tu.. just jawab.. "yeah yeah..". Aku sabar je lagi masa tu. Bila tengok another crap job of hers with that one, aku terus tegur dia lebih garang lagi. Good thing is aku tak yell at her, just slow monotonous firm voice & straight to the point. After all, dia dah HMO bukan intern lagi.

Memang all the juniors (HMO & interns) wajib discuss patients with the consultant in charge on the floor. So that takde missed care & this will be a learning opportunities for these juniors. Thats why its also important that these in charge consultant kena gi check all points of care with the junior doctors. Kalau the juniors malas/ miss stuff/ rasa cam dia pandai gila with their limited experiences, & unfortunately the consultant plak either malas/ super busy, memang akan jadi kes berantai la of missing stuff.
In that crap handover case, unfortunately the department was on bypass & superbusy so byk la swisscheese holes. And to me, whatever it is, the first clinician kena buat their job properly & clinically thorough (yg relevant je la). And after all, these clinicians are doctors not medical students. So sila treat patients like you are a doctor.

Kalau nak handover kat aku, aku kena tau semua since aku yg akan jaga these patients for the whole of my shift before handing over to the next person kalau diorang masih ada di ED. Aku tak nak inherit pts yg I have to go thru every single thing again myself & kena buat most of the investigations.. kalau cam gitu, patient's care is delayed & mungkin makin teruk. Its like cleaning other people's mess. Kalau diorang sakit aku yg bertanggungjawab nanti.. and kalau diorang sakit sebab unfortunate events/ natural course of the disease takpe, tapi kalau diorang sakit sebab the previous doc has missed lots in the patient's care.. memang aku marah sangat. Plus my time would be better spent to see the other patients waiting to see a doctor, than me wasting my time cleaning other people's mess.

Sabar je la...

Saturday, January 07, 2012

Buku baru 2012 (recycled daaa...)

Aku cam terfikir, patutnye aku buat azam baru setiap 1 Muharram, baru la berkat kot hidup aku ni. Takde la terumbang-ambing je.

Azam tahun baru kalendar omputeh ni pon since as far as I remember just started in 2010, just thot masa tu nak straighten up my life a little bit. Selama ni new year means fireworks on new year's eve then continue with everyday life. Rasa cam takde all those short term goals to look forward to. Just the long term goals yg nampak cam samar-samar coz ye la, setiap hari cam sama je.

So azam aku di dekad yg baru since 2010 ialah to make some list of azam tahun baru & recap these azams by the end of the year, and ada check point in the middle. And 1 change aku nak buat for this coming year is to make all these azams time 1 Muharram.

Masa 1 Muharram 1433 hari tu aku tengah bercuti with my family kat Tambun, Perak. Masa tu kami sama-sama baca doa akhir tahun/ awal tahun. Kat tv ada ceramah agama & bacaan doa masa tu. Rasa cam tenang & blissful, coz kat Aussie ni takde menda-menda cam tu. Ceramah dp pop masa xmas/ good friday ada la. Hahaha.

Okay, here it goes, recycled list for my azamz of 2012:

- To be happy... I want to smell more roses, listen to the ocean & enjoy the breeze more. I want to enjoy all aspects of life, good or bad, and let go of & learn frm the bads. I want my life lebih tenang & focused & more importantly balanced in all areas. InsyaAllah.
- To work on my career.. Yang ni kena lebih berusaha & lebih focused. Exams this year & early next year. No excuse. But along the way I want a more balanced work-life. Nak lebih professional & kurang emotional kat tempat kerja. Nak jadi lebih content & bijak.
- Jaga body, jaga makan, jaga kulit.. Yang ni kena lebih berusaha in terms of body shape & food intake. It is kinda challenging when my job is shift job, agak mencabar nak ada routine makan yg sihat & seimbang. But during my wake hours & work hours aku akan berusaha makan yg lebih seimbang, segar & sihat. As well as the exercise bit. Now dah tua kena lebih bersenaman utk jaga badan coz metabolism dah tak secergas masa muda-muda 10 thn dulu. Nak lebih menghargai masa rehat & tido. Dalam hal kulit pulak, I will continue with my new regime, InsyaAllah. Food & senaman akan beri kesan holistic to the skin as well. Agak mencabar bila tinggal di negara yg cuacanye berubah-ubah sehingga memberi kesan terhadap kulit.

- To rely less on drugs... Yang ni dunno yet. Since this year is going to be a bit mencabar I cant really promise to reduce my sleeping tablets intake. But since aku dah berazam nak jaga body & makan lebih lagi this year, I am sure the sleep will come naturally. InsyaAllah.
- To take care of my car better & to drive better :) Yes, definitely I want to look after my baby better than last year. :) And azam best ialah nak try to improve my driving skills in Malaysia. Yg ni hanya boleh buat time cuti nanti. Skills kat Aussie ni Alhamdulillah, boleh idup la. Hahaha.
- To be more organized with my life :) Hafta somehow do it properly. I'm kinda sick of the same old azams every month aku buat re: this esp the filing system. Hahaha. Plus nak lebih OCD in terms of kemas rumah, etc. Boleh gitu?
- To save more $... InsyaAllah aku akan lebih berusaha tak nak indulge too much, and to spend wisely. Aku pon nak avoid waste buy kurangkan beli brg dapur berlebihan sampai kena buang sayur setiap minggu coz tak sempat masak, nak back to my pre-cuti body so that takde baju-baju membazir kena beli baru, kurangkan makan so that tak 'membuang' banyak sangat (takde la bazir toilet rolls, water, toilet detergent & kurang mencemarkan alam). Lebih jimat electric & water & others. Ada azam nak beli rumah di Malaysia, InsyaAllah.
- To improve my cooking skills :) Nak lebih rajin memasak tapi portion still terkawal. Nak lebih adventurous in my ingredients. E.g. I started this year with trying beetroot. Mebbie next nak blajar about artichoke plak. I want to make my own veg-fruit juice. Etc.
- To garden more :) & care for the environment more :) Yang ni kena usaha lebih. Tak rugi berbakti kepada alam. Nak tanam more veg plants. Kalau boleh buang all the flowers kat depan tu & gantikan dgn pokok olive or other pokok yg mendatangkan hasil seperti kelapa ke kan best. Hahaha. Tapi apakan daya ni rumah sewa je.
- To belajar tahan perubahan cuaca more InsyaAllah.
- To improve my social life more :) I have to learn how to get around this one, especially this year & next year lebih busy dari biasa. Aku nak care more about my relationships with others. No man's an island kan. Buat again, hafta balance out on things.

- To do more for my family :) and those precious people around me :) InsyaAllah, ni ongoing sepanjang hayat.
- Last but not least... most important... to improve my relationship with beloved hubby...
Continuous no question.. Semoga kami bahagia ke akhir hayat & sentiasa diberkatiNYA.. amin..

http://aquahartz.blogspot.com/2010/01/buka-buku-baru-2010.html

http://aquahartz.blogspot.com/2010/12/penutup-tahun-2010-book.html


http://aquahartz.blogspot.com/2011/01/buku-baru-2011-waaalllaaaa.html


http://aquahartz.blogspot.com/2012/01/perihal-buku-lama-2011.html

InsyaAllah, semoga tahun ni akan lebih baik, in one way or another, for all of us.

Perihal buku lama 2011

Looking back at my azam thn 2011 & what I've achieved in each area of those azams:

- To be happy... have I been happier in 2011? Happier in this rumah sewa baru, but some parts of my life ada kureng sket. Have opened up myself more to the flowers & thorns in life, still need to let go some..
- To remember more of the goods & let go of the bads... I've been trying bit by bit, and hidup lebih tenang by letting go of the bads. I have to admit, I'm a little calmer now.
- To work on my anger issues, and to work on my expectation to others... Again, bit by bit & its getting better. Hidup lebih tenang di tahun 2011.
- To work on my career..
Yang ni a little bit lagging. My first year as a registrar, an ED junior registrar. Mula-mula ingat nak amik primary exams this year. Some glitches in 2011, so had to skip the Feb/March & Aug/Sept exams. Takde rezeki nak jadi nerd tahun ni. Still that doesnt mean aku berbulan madu sepanjang 2011. I was trying to get used to being a registrar. Tahun sebelumnye aku hanyalah HMO, tahun 2011 naik pangkat, which also means bertambah responsibilities & expectations. Selain dari kena lebih manage all those sickies, learn more high risks procedures & kena lebih pandai dari seorang HMO, kami juga now sedikit-sebanyak amik roles jaga quality control in ED practice, leading the juniors & also teaching those kiddies :D Berat tanggungjawab tu.
- Jaga body, jaga makan, jaga kulit.. Yang ni pon merudum nampaknye this year. Happier= makan banyak junk & malas senaman. Well, aku cam terajin senaman before balik M'sia in Nov hari tu. Yang tak bestnye, dah elok-elok turun best dah, balik M'sia je naik balik. Penangan reti tahan nafsu makan & malas senaman. Jenuh la nak turun balik nih. Skin thing, sejak aku tukar regime jaga kulit all together in the last 2 months of 2011, I've noticed big improvement, Alhamdulillah. Oh, I'm freaking out of my age, yo!!
- To rely less on drugs... Analgesia wise aku dah kurang sket, but sleeping help wise naik penggunaannye. Well, what else can I say, terpaksalah, with all the shift work & all the responsibilities. Sad enuf, many doctors who work in a high-stress environment do take all these help. And, I'm defending my colleagues & myself, aku rasa org lain tak brapa layak to pandang slack when we actually need all these pharmaceutical help.. they dont understand & will never understand what we are going through. Nonetheless, we appreciate others' sympathy & respect. (Emo la plak.. hehehe).
- To take care of my car better & to drive better :) Alhamdulillah, driving better & selamat so far with my baby. In terms of mandikan dia hari tu aku & adik aku basuh kereta. Blom lagi basuh kereta sejak diorang balik M'sia hari tu. Aku ada hantar service in July, dlm report tu diorang kata 'very very late'. Nak buat cam mano, mmg aku sangat busy & sengaja takde masa nak jaga my baby.
- To be more organized with my life :) Havent been good with this one. Totally my bad. Just lebih organized in terms of my pakaian, mekaps, kasuts, food & kitchen items. Filing stuff, my books, my studying, the lawns, kemas2 rumah semua tu agak ketinggalan.. but I think kinda better than in 2010 dulu.
- To save more $... First 1/2 of 2011 I think I wasted A LOT of money, in a sense cam mana org2 tensen melepaskan tensen mereka. Then second 1/2 of 2011 I think aku bertaubat & lebih bijak berbelanja & menyimpan. Takut plak bila teringat pembaziran besar itu.
- To improve my cooking skills :) Only some je new recipes aku tried in 2011. Agak kemalasan nak masak & baking in most months of 2011. But sejak balik frm visiting Dr. D & Dr S kat Adelaide hari tu, aku terasa cam semangat masak tu lebih sikit, looking at how rajin Dr. D cooks for her family.
- To garden more :) & care for the environment more :) I talked more to my plants. Kata orang kalau kita treat the trees dgn penuh kasih sayang, lagi banyak dia berjasa kat kita. Cuaca agak kurang best sepanjang 2011, pertumbuhan all the plants agak slow, but Alhamdulillah diorang selamat sampai ke tahun baru.
- To be closer to the creative side of mine :) Belum lagi nampaknye. Mebbie boleh sambung next year... again.. keadaan tidak brapa mengizinkan.
- To belajar tahan sejuk more :P I've noticed aku tahan sejuk lebih sket than before. Masa family aku datang hari tu, aku ingat aku tak tahan sejuk, but there was one time yg aku tak pakai jacket/sweater & diorang komplen sejuk. Sedikit kebal sejak 2010, dah 11 winters I went through now.
- To play more :D games, sports, boardgames, all :D Hidup kurang bersosial & beriadah in 2011. Thus the eliptical machine I bought in October. Been jumping on it whenever aku ada masa or teringin nak ride it. Since lebih busy with work in 2011, aku rasa ni satu bonus, tak perlu bersiap-siap utk riadhah outside. The other games memang merudum abis in 2011.
- To improve my social life more :) Terrible in 2011. Almost non-existant. All due to busier life in 2011. Memang jarang sangat jumpa org. Masa raya haji tu a little bit different. Kami baru lepas kemas rumah for the landlord routine inspection, and kebetulan plak aku tak kerja that weekend. So kami jadi jugak buat sedikit makan-makan, involving very close friends. Also, went to Adelaide to visit frens. First time pegi setelah 11 thn dok Au ni. Other than that takde la berjalan sangat in 2011.

- To do more for my family :) and those precious people around me :) Yes, this year. Aku bersyukur, Alhamdulillah, dapat spend banyak masa this time with these precious ones.
- Last but not least... most important... to improve my relationship with beloved hubby...
Perkahwinan mana yg takde hiccups. Enuf said.

Nak kena check balik azams tahun-tahun lepas & report tahunan, adakah ada improvement in 2011?

http://aquahartz.blogspot.com/2010/01/buka-buku-baru-2010.html


http://aquahartz.blogspot.com/2010/12/penutup-tahun-2010-book.html


http://aquahartz.blogspot.com/2011/01/buku-baru-2011-waaalllaaaa.html


Semoga tahun baru ini akan lebih baik, in one way or another, dari tahun-tahun sebelumnya.. InsyaAllah...

Monday, January 02, 2012

Hot & sizzling new year 2012

Assalamualaikum & Salam sejahtera to all.

Not too late kiranye aku nak ucap selamat tahun baru 2012. Semoga tahun ini kita hidup dengan lebih aman, damai & gembira, berusaha lebih bijak & kuat, semoga kita diberi lebih kekuatan, motivasi & kemudahan menghadapi segala pancaroba kehidupan, semoga hidup kita lebih diberkatiNYA. Amin.

I feel like I havent stopped working at all since I came back frm my M'sia hols. Hari tu kerja weekends Xmas night shifts, then cuti hanya pagi Isnin boxing day lepas balik frm night shift & hari Selasa. Then sambung kerja morning shifts frm Wednesday sampai la semalam. Hari ni cuti 1 day only, then sambung arvo shifts sampai Friday. Urggh! Letih!

And yg 'best'nye, cuti 1 day, the weather is 40°c!! Great! Kalau kerja ada la airconditioning kat spital & my baby Mazda3 would be in the undercover parking lot. Now kesian dia terbakar kat halaman rumah nun coz kereta hubby is in the garage. Ni yg susah rumah just ada 1 garage.

Kat sini total fireban, extreme weather. Ni weather forecast & analysis of today's condition. Now dah dekat kol 1 tgh hari. Dah mencecah 36°c. Extreme UV since a month ago, so setiap kali aku bangun tido sure aku slap on sunscreen sebab tak nak kena skiin cancer (and tak nak hitam obviously) & kalau kuar rumah to drive during the day kena pakai sunnies sebab tak nak kena cataract. Ikut weather analysis ni kata, feels like 78.2°c! Mula2 tu aku ingat diorang cakap pasal °F. Gosok2 mata jap, rupanye betul la its in °c! Hahahahaha. Cuba click kat gambar bawah ni nak kasi clear. Tapi memang betul panas. Kena top up water non-stop la nampaknye.
Kesian pokok-pokok cili, mint, stroberi, kesum, aloe vera aku kat luar tu, harap2 diorang tak kering hangus. Kalau jemur baju ni 1jam dah kering menggoreng. Seb baik our lounge/ dining area now a little bit luas than rumah lama & the ceiling pon rasa cam tinggi sket, banyak plug for us to pasal all the kipas we have.
Hopefully tonight it will get a little cooler, kalau tak susah la nak tido, esok kerja nih.

Gambar-gambar credit to TheAge.com.au

Update (2145hrs):
Temperature now is about 35°c. Tadi max temperature kat sini at 4-5pm around 40°c. Alhamdulillah both of us survive today with lotsa icy water to drink, keep the blinds closed & kurangkan bergerak.
Alhamdulillah jugak this area takde kebakaran.

On the other hand, in the Western/ Northern Victoria, the temperature reached up to 43°c kat certain areas. Western/ Northern Victoria banyak kawasan farm/ grass. Aku bukak berita tadi, as expected, fire kat grass area in the Western/ Northern. Seb baik the CFA dah bersedia awal this time, so most of the fire dah dapat contained & padam in a mere short few hours. Kat news jugak kuar berita pasal org kena heat emergency, ada jugak emergency budak2 terkurung dalam kereta. Seb baik tak jadi apa-apa.
All those fire news make me more bersyukur that I dont live in the Western/ Northern or country Victoria. Alhamdulillah tempat kami tinggal now terlindung dari most bencana alam kat Victoria ni.

Esok another hot day, predicted max 37°c plus a thunderstorm. Aku kerja starting at 2pm, huhuhu, tengah peak temperature tu. Harap-harap masa tu la thunderstorm, takde la aku kehitaman hangus driving to work esok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...