... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

Perihal jatuh sakit

Alhamdulillah teaching the kids tadi went well. By this time of the year, the kids pon dah learn much so tak perlu lagi aku nak explain byk2 coz diorang pon dah tau byk & malas nak dgr (my assumption).
Lepas teaching, mcm biasa buat kerja non-clinical.
Tgh2 ngadap computer tu my friend, Dr. AG datang kat aku kasitau father dia masuk spital coz of atypical pneumonia + possible stroke. Terkejut jugak. Father dia quite elderly but a good elderly person, very functional + independant. Kesian diorang, family dia kalau boleh nak bawak balik M'sia & dirawat di M'sia. But I think the most important thing is kena treat the pneumonia first, then focus on mobility which can be done in M'sia. And Dr. AG dah bersedia to quit her job here if anything happens, and make some life changing decisions. Understandably its a difficult situation.

Aku balik frm non-clinical tadi, went back home & went out to get some groceries with hubby. We made some kuey teow goreng for them. At least tu je yg mampu aku tolong for now, and diorang dah tak payah pikir pasal food lagi bila dah jadi cam ni. Visited the father at the hospital, he had to stay in a negative pressure single room for infectious precaution, and visitors kena pakai face mask. Then visited the mum at her place in Box Hill.
Apa-apa pun aku doakan semoga semuanye selamat & dipermudahkanNYA, InsyaAllah.

This reminds me of my own beloved family di M'sia sana. Aku jauh kat sini, diorang kat sana. I dont have anyone other than hubby & my beloved family. Aku doakan Allah swt sentiasa melindungi mereka dari perkara2 yg tak diingini, and aku doakan semoga semuanya baik & lancar for them. Same for umat Islam di muka bumi ni. Amin.

Pas balik tu aku yg tengah peot ni keletihan amat. Just a bit unfortunate for me that aku pon tgh peot pain. Tak best betul. Kalau tak ingat nak tolong hubby do the garden at the front or gi Ikea to get some foot stool utk guna masa study to support my back yg semakin membengkok ni. Tapi takde rezeki. Oh well, semoga both kesakitan yg kami alami ni terselindung di sebaliknye some keberkatan dariNYA, InsyaAllah. Dan semoga Allah swt memberi kami kekuatan & memelihara keimanan kami despite the situation is. Amin.

Tuesday, December 27, 2011

Perihal backyard & tikuss

Hari ni sejuks jugak dlm 16°c-22°c at peak. 3 hari dah hujan ribut petir banjir di sekeliling Victoria esp in the north. Alhamdulillah tempat kami selamat & now nampak matahari walaupon sejuk. So, apa lagi, laundry lah.

Setelah lama bercuti di M'sia kawasan blakang rumah yg sebelum tu tak brapa semak dah jadi cam sarang & semak. Kadang aku nak jemur kain pon rasa cam seram gak, apatah lagi nak meredah segala utk jirus pokok2 kesayangan aku tu.
Until kami ternampak ni.. lalu lalang di sebalik semak samun tu. Kadang-kadang dia datang lepak kat tepi-tepi rumput gi makan daun-daun rumput tu.

I think this & a few ekor lagi kami nampak berlari-lari manja are frm the next door neighbour. We think diorangnyer garden semak samun. And unfortunately masa kami cuti rumput pon panjang, maka diorang pon cam vacation skejap kat sini. Sheeshhh...
Seb baik now dah clear, thanks to beloved hubby, tinggal nak nak cantas2 sket je dahan2 yg berjuntai dari rumah sebelah tu.

Baby baru kat rumah ni: pokok stroberi :) Beli kat Ikea. Dia kata berbuah sepanjang tahun. Best! Walaupon aku lagi suka cherries than strawberries, but ni boleh la. Nak kena tambah lagi sepokok dua.
Aloe vera. Ada anak 1 dah. A few months ago ada 5,6 anak dlm satu pasu kecik tu. So aku ubah tanam atas tanah kat blakang & kat depan. Akhirnye semua anak2 tu mati lemas coz of the storm. Sob sob.. sedih. Sebelah dia tu tertanam spring onions yg cam hidup segan mati tak nak.

Aku dah bubuh baja kat semua pokok2 kesayangan aku :) Memang habit aku bila pagi-pagi je mesti nak jenguk tanaman kesayangan sambil membelai-belai mereka. Sejuk hati. Orang kata kalau kita sayang dia, dia pon akan berbakti kat kita lebih. Cam pokok limau kasturi yg abah tanam kat tepi rumah di M'sia tu.
My pokok cili besar yg survived the winter & the storm & the other bad weather. Alhamdulillah, dah banyak bunga dah, tinggal nak berbuah je lagi.
Ni gambar bawah ni part of almost 40biji cili padi kat pokok cili padi sebelah pokok cili besar. Ada banyak lagi bunga. Gambar pokoknye yg dah tinggi tu ada kat atas belah kanan nun. Kalau aku boleh hug these pokoks, I would. Aku sangat sayang mereka! Ada bunyi cam pekebun berjaya tak?
One lone ranger pokok cili. Aku tak pasti pokok cili padi or cili besar, coz dah setahun dia tak berbuah. Kesian batang dia kat bawah tu cam terluka sket. Mebbie aku boleh cat kot on the luka spot. Dia ni a true hero lah. Has survived a whole lot of bad weather. Sayang dia! Alhamdulillah dah tumbuh bunga banyak. Sebelah dia banyak pokok mint & pokok kesum yg kami transfer tanam atas tanah dari asalnye kat pasu.
The tough group of kesum dlm pasu, and kat pasu sebelah group of mint. Sayang jugak kat diorang ni, Alhamdulillah dah survive the bad weather sejak awal tahun.
Our mint

Now I hafta go to sleep for tomorrow a.m.'s residents/ interns/ med students teaching, giliran aku la tu yg mengajarnye. Seb baik dah siap lama dah. Tajuknye Paeds & Respiratory in ED.
Gnight.

Sunday, December 25, 2011

Manyak nye habuk!!

Senja Maghrib nan indah di bumi Chadstone :)
Assalamualaikum, & salam sejahtera.

Teruk betul, dah lebih sebulan tak menjengah memulihara this blog. Bersawang-sawang, habuk pijat semua agaknye dah.
Malas, ada masa tapi rasa cam takde masa, kepala pusing with lots of things going on.. and so on, all sorts of excuses boleh disenaraikan. Seperti biasa.

Aku skang dah back to work :( after 5wks of annual leave, with almost 4wks spent in M'sia with beloved family. Kisah di sana nanti aku citer later (anggap je aku ni queen of janji palsu, selari dgn tugas sebagai a health care worker... hehehehhehe *wink*). Tak cukup cuti, aku still rasa like I need at least a month more. (Lemak la tu kan.. hahahha).


Almost 2wks dah balik semula ke Melbourne ni, sampai sini mid of last week. Cuaca kat sini Alhamdulillah 3,4 hari panas seperti di M'sia, di mana sedap kalau pasang kipas kelajuan 1. Seb baik la, coz dah mid summer dah ni, sebulan lagi abis la summer masuk autumn plak, tapi sejak start summer asik sejuk je. Tak best langsung. Ni dah seharian hujan & hail storm, ada some places in Victoria yg banjir kilat, hujan batu tak hingat, tapi Alhamdulilah tempat kami tinggal di south east selamat.

Aku dah back to work. Orang lain bergumbira cuti Xmas, aku plak ber'gumbira' (huweeekkkk!!) night shifts for the weekends. Benci betul. 2 times of the year kat sini yg aku memang benci nak kerja kat spital tu are Good Friday/ Easter & Xmas/ New Year. Busy, takde services, aku sedih tak dapat spend time w loved one at home (hubby cuti seminggu sejak Sabtu lalu until New Year's.. jeles!!! Aku nak kerja opis gaaakk!!!). Unfortunately lagi aku akan bekerja di weekend New Year gak. Aargghhh! My boss really made me work this time since aku tak pernah kerja lagi time Xmas/ New Year. Damn!

Okay, now I really should be getting ready to work. Kerja malam ni. Tata. Hopefully aku ada semangat nak jalan-jalan kat shopping mall yg definitely akan pack gilos due to Boxing Day Stocktake Sales around Melbourne. (Chadstone & Melbourne City Myer & David Jones akan bukak kol 5am tomorrow sempena Boxing Day... and aku akan ber'gumbira' di ED... great!).
p/S: ada sapa-sapa sempat tengok komet Lovejoy in the past few early mornings? aku takde rezeki coz busy in ED. mebbie next time.
Selamat bercuti & stay safe.

Saturday, November 12, 2011

Victoria Healtcare Crisis

http://www.theage.com.au/victoria/nurses-close-one-in-three-public-hospital-beds-20111111-1nbxi.html

Hmmmm....

Jom docs beramai2 rally jugak coz kami pon the lowest paid docs in Australia, DiTs get almost lower than some nurses n cleaners, against our most horrible workload n working conditions in the country.

Monday, November 07, 2011

Salam Eid-ul-Adha 1432H

Sorry lambat mengucapkan selamat hari raya aidiladha tahun ini. Lambat sehari :P
(gambar ihsan Prof. Google)

Semalam busy masak2 & mengu
njungi sahabah handai & sahabah handai melawat kami di rumah.
Aku, hubby, Dr. HAK, Dr. MJ masak kat rumah aku: kari daging, roti jala, kuah kacang, nasi impit segera, ayam bakar. Sebenarnye tak plan pon nak masak dgn gigihnye kali ni. Aku baru perasan raya haji jatuh pada hujung miinggu kali ni & kebetulan me & frens cuti, plus rumah dah bersih & kemas disebabkan house inspection rabu hari tu. Alang-alang tu buat je la. Lagipun aku tak pernah lagi buat makan2 kat rumah aku sejak pindah sini. Dah dekat setahun dah. Alang2 tu buat je la kan.

Hubby solat sunat AidilAdha di Monash Uni Sports Centre. Then kami makan berjemaah di rumah sebelum visit TTM & family during lunch. Petang tu rehat sket. Malam TTM & family beraya di rumah kami, plus some uni friends datang beraya jugak malam tu.

Agak-agak apa la mak & abah masak kat rumah. How la raya kat sana. Aku call pagi2 tu sebelum diorang sumer start buat apa2, dlm kol 6+am waktu M'sia.

Kesian hubby penat & suffering hay fever. Aku pon mlm tadi & pagi tadi. La ni dah lega sket. Now dah abis kemas rumah laundry semua, I'm back at the table with my books. Also hafta back on track on my senaman coz nak loose weight. Aku ada seminggu je lagi nak reduce lots of fat supaya balik M'sia nanti aku boleh mengumpul lemak semula tanpa rasa bersalah. OOO YeaHH!

Thursday, October 20, 2011

Post night shift & teaching

Lega dah abis ngajo kanak2 a.k.a. med students/ interns/ residents kat ED tu pagi smlm.
It was a short teaching. Topic aku simple je.. only 1 condition: Pulmonary Embolism (PE). Considering muka aku ni yg slalu lambat aku sampai on time yesterday a.m. Tapi sampai-sampai je masa tgh printing my teaching material for the kids, tetiba boss aku si crook tu suruh aku cancel coz ramai sgt patients been waiting ada yg dah mencecah 6++hrs. Mesti la aku tak nak. Penat2 aku be
rtungkus-lumus siapkan power point, senang2 je nak cancel ye. Geram aku. Seb baik aku insist nak gak buat teaching. Tak adil for the junior docs la kan nak cancel semata-mata patients tunggu lama. Bukan salah diorang if patients tunggu lama (dont get me started on salah sapa), patients will never stop.. hence doctors yg kena pandai2 make time for their own sanity. Its every doctor's right to get a paid teaching time setiap minggu. Hak setiap doctor tu. Kesian diorang kalau dah ripped off their professional development rights. Kang kalau komplen docs zaman skang bodo, sapa yg nak jawab?
Aku buat jugak, but took me only 1/2hour je. 1 medical condition je, & aku nyer focus was approach to PE in ED. Sesuai utk the juniors. Senang hati si crook tu, & dia mintak maap kat aku later on coz perangai buruk dia b4 my teaching tu. Hehehe.

Oh ye, aku sampai skang tak tau sapa bubuh poster pasal teaching yesterday. Masa aku baru start night shift last week, ada resident kasitau aku the poster yg ditampal di doctors ed common room. Errk!! Aku punye la nak rahsiakan topic aku coz aku tak nak the kids tanya byk2 since aku mengajo pon right after my night shifts so memang kelam kabut la nak siapkan materials. Now the whole department dah tau aku ngajo pagi semalam. Terpaksa la aku bertungkus lumus. Seb baik la soalan yg diorang ni tanya tak mencabar sangat.

Doctors common room aisle. Tengok fon pon dah tau buruks. Ni hospital sangat lama even though its in metropolitan Victoria. hehehe.
Poster bertuah tu! Bocor rahsia gua!
Setiap registrar diwajibkan ngajo the kids setiap pagi Rabu, taking turns every 5 weeks. Tapi tu la, tenat gak nak prepare power point sebab abis kerja malam pagi Isnin then teaching pagi Rabu. Aku yg tua ni memang berkurun la nak recover frm night shift Aku nyer turn kalau ikutkan lepas ni ialah in 5 wks time. But I wont be teaching again until end of Dec.. in 10 weeks time.. YAY!! Hahaha. Dah tak kuasa, dont care about the hospital anymore, I'm soooo burnt out.. I need a break!

Btw, ni gambar2 of the food of our breakie with the night shift doctors team on Monday a.m. Nama tempat tu ialah Snow Pony on White Horse Rd in Balwyn. Aku amik gambar makanan je la.

Makanan2 dia sebiji cam kat Porgie+ Mr Jones in Hawthorn, cuma nama dish je tukar. The waiters & waitresses pon very friendly, plus the indie decor pun give me the taste of Porgie+ Mr Jones. Mebbie ni franchise/ cawangan dia kot. I like! But Porgie+ Mr Jones is more accessible to me via Monash Freeway, while Snow Pony is accessible to the hospital via White Horse Rd, so kalau dari rumah aku teringin nak makan these kinda food, better gi Porgie+ Mr Jones lah.

Ni aku nyer food: scrambled eggs with mashed avocado & toast. Atas tu gambar my friend, & of course my capucino. Still aku ngantuk gak seharian lepas night shift tu.
Ni member aku nyer 'Giddy Up': ada tomato, poached eggs, mushrooms, mashed avocado, grilled tomatoes, toast, bacon.. the lot!
Another friend's food: sweet banana bread with pistachio, jam, etc. Yum!
Anyways, mlm tadi aku tido awal lepas Maghrib lagi. Penat sangat. Then aku terjaga kol 1++am & takleh tido. So I've been awake, now dah dekat kol 6am. I start at 8am jap lagi. Harap2 malam karang aku tak gol lepas balik kerja lah. Ada big chance aku akan tido awal lagi malam ni.

Tuesday, October 18, 2011

mencari yang ke-1000

Saja nak cari sapa singgah sini yg ke-1000. Sapa-sapa yg sudi jengah blog aku yg kureng menarik ni & dia perasan counter kat bawah tepi kiri (under follower) tunjuk anka 1000 silalah 'print screen' & tunjuk kat either blog entry diorang or email aku kay. Then let me know about it. Ada la sebabnye.. =)

Saja la. Dulu aku bubuh counter tu ntah apasal dia ada masalah teknical so terpaksa la reset balik ke angka 0. Rugi! ahhaha.
Hari tu aku bukak aku nyer blog kuar angka 888.. wooh.. bertuah ke angka tu?

Next aku nak cari angka 2505, my so-called lucky number. Aku harap tu aku lah =D Sebab tu ialah tarikh harijadi aku 25th May =D

Saturday, October 15, 2011

Crosstrainer is finally mine!

Finally our eliptical machine sampai pagi tadi! Aku tgh tido afta night shift and machine arrived mid morning masa aku dah siap termimpi-mimpi pasal senaman on that thing.

Kami order menda ni last week. Paling murah la out of all the others kat kedai senam tu. Boleh tampung berat up to 150kg!!! Heheheh.. takdenye la aku nak jadi gemoks sampai 150kg pas tu try dia pecah ke tak. Tapi bagus la. Ada mcm2 function, boleh letak botol air ke cawan ke apa. Heheheh. Tak nampak bulky mcm the mahal ones yg kami nampak last week. Cuma dia takleh lipat2 la utk letak bawah katil kalau tetamu dtg or kalau aku rasa cam malas nak tgk menda ni. Yg boleh lipat2 tu harga dia ribu2 AU$. Tak mampu nyah! Yg ni paling murah & paling tak bulky. Just nice la rupa dia.

Hubby bubuh mengadap computer. Aku nak dia ngadap luar tingkap so that aku boleh ada 'ME' time menghayati keindahan ciptaan Allah swt. Chewah! Nanti bila aku larat nanti aku ubah dia mengadap tingkap =)
Bagus la now tak perlu bersiap2 nak berjogging kat luar kalau aku malas. Boleh bersenaman kat dalam rumah je kalau cuaca tak best cam time aku bangun tido tadi.

Bangun2 tadi lepas solats, terus jumped on the machine. Aku try setting fat burner programme, setkan 10minit & aim 5km. kehkehkeh. Aku just larat abiskan 2.3km je dlm 10minit tu. Fuh! Penat doh! Sakit tangan & kaki! Nampak sangat aku nyer stamina rock bottom cikai nyer. Hehhehe. Tapi takpe, aku nak buat setiap hari sebelum balik M'sia nanti sure dah cun & dah boleh pakai kebaya2 yg lama tu.
Yes! Teruskan usaha!

Friday, October 14, 2011

Nice weather today =)

Hari ni cuaca sangat best. Matahari bersinar terang benderang. Max 25°c, min 11°c, now 23°c.. katanye TheAge. Best la, hari tu weather forcast kata akan hujan manjang. Tapi la ni forecast kata nice sunny weather early next week, renyai ujung minggu ni. Aku dah brapa kali round laundry buat. Nanti hari panas next aku nak basuh segala selimut, jemur bantal quilts semua. Kena do the garden. Kena start tabur racun serangga sekeliling rumah. Dah boleh pakai baju sexy mexy dalam rumah (kehkehkehkeh), sebelum ni sejuks berbungkus cam walking wardrobe je. Dah boleh skip Vit D supplement coz winter takde matahari. Dah wajib pakai sunblock setiap hari. Dah boleh pakai sunnies while driving dan segala activities luar & perasan cun. =D
Terasa segar now dah suam & panas & blissful. Yay!
And aku tak sabar nak tunggu Saturday a.m.!! Jeng jeng jeng...

Ni gambar hasil aku brisk walking sambil-sambil ngendap bunga kat laman rumah org. Seb baik tak kena sergah or kena tangkap. Hehehehhe. Gambar 2 terakhir tu kat laman rumah aku.

Okay now aku kena study, pas tu petang kang kol 3 or 4pm kena tido coz aku kerja malam; tonight, sabtu, ahad. Ciao.

Mengaktifkan diri

Dah beberapa minggu aku dah start tambahkan keaktifan diri. Semakin aku rasa aku kena busy study, semakin aku rasa perlunye aku ni senaman. Mana taknye sebelum ni kalau study or buat kerja yg berkaitan training, sure tak sampai setengah minit dah ngantuk gila, pas tu terus main game ke internet ke apa-apa ntah lagi. Susah betul nak focus.

Semalam aku gi Paeds Advanced Life Support practice course kat spital. Aku dibubuh on the spot in charge dlm simulation tu. Case ialah budak 4 thn severe acute asthma then dia cardiac arrest. Haaa gelabah. Boss-boss sumer risau aku traumatized, diorang ni tau aku ni senang nangis. Hahaha, but all in all aku rasa aku buat okay la jugak. Bila bubuh on the spot like that makes me remember. Then afta that borak-borak dgn one of the bosses. Tiba bab makan, rehat & senaman. Tu la lagi bertambah semangat aku nak kembalik sihat seperti before. Aku dah let myself down for quite a while now, mebbie months dah.

Matlamat aku nak senaman & makan makanan sihat now ialah:
- improve focus for study & kuatkan ingatan.
- improve mood, tak nak depressed/ anxious je all the time.
- cantikkan kulit & awet muda.
- improve energy.

- tone up muscles.

- kurangkan geleber-geleber kat trunk & bontot.
- kalau cuti M'sia nanti boleh la melantak all those yummy food, tak yah risau bila balik Melbourne aku kena ganti seluruh lemari dgn pakaian size lebih besar. hehehee.
- aku tak nak kena penyakit2 yg menyebabkan aku nyusahkan diri sendiri, orang sekeliling aku & the healthcare system. long term aku nak jadi cam pesakit2 elderly aku yg sihat walafiat tak makan ubat apa2 independant tak nyusahkan family diorang (diorang datang spital coz masalah luka2 or patah tulang or simple stuff).

Skang aku rajin keluar brisk walking + jog. Pas tu kalau indoor exercise aku rajin buat cardio senam robik with weights selang-selang dgn senaman perut.
Aku suka makan, cuma in terms of appetite je slalu kurang, disebabkan tu slalu makan sampah (oh well, my sampah are just sweet chocs & chips). So now aku banyak ganti sampah2 tu dengan makanan lebih sihat. Snacks byk makan fruits (aku terpaksa merajinkan diri potong buah nowadays), ada la sket2 curi2 makan sampah bila time aku cravings gila tu. Breakie pon now makan oats (yucks!) or cereals with fresh fruits, sultanas, raisin, nuts. Banyak jugak duit aku beli pisang sini yg mahal sangap tu. Dari segi nasi, I love my nasi, just kurangkan servings, and lepas makan meals aku wajibkan diri makan fruits as desserts.
And I love my protein goreng! Hehehe. Aku suka ayam, ikan, daging, seafood dgn syarat semua ni digoreng atau dibakar. Tu satu tabiat buruk aku yg aku not willing to let go. Sebab aku nyer appetite ni slalunye mati sebelum makan. Ayam kat Melbourne ni tak sesedap ayam kat M'sia. So aku akan makan ayam kalau ayam tu goreng, bakar or dah dalam soup. kalau tak slalu makan secubit je then selebihnye sedekah kat org lain. And I'll end up jadi kambing makan all the sayur2. Same with other stuff. Tau goreng2 ni byk minyak, tapi takpe, aku kurangkan portion & bantai senaman setiap kali makan oily food. Okay la tu kan.
Air gas dah laaaama gila tak minum sejak gastritis aku teruk last year, ganti dgn fresh orange juice. Aku dah kurangkan caffeine in my life. Cuma minum sekali je air coffee yg mild strength, then kalau teringin lagi minum decaffeinated coffee. Dulu rasa tak sedap, now dah lebih kurang sama dah rasanye, dah biasa dah.
Cuma masalah tido je aku kureng sket. This is where those pills come in =) Jangan terkujat doctors sebenarnye banyak jadi drug addicts (legal drugs) & kaki botol, ni sumer pasal kehidupan doctors yg penuh dengan 360° stress.

Anyways, ni dinner aku mlm tadi. Teringin nak makan kari ikan masin. Balik frm PALS smlm aku terus singgah BHH Centro beli ikan masin & udang. Sayur guna je apa yg ada, campur 5 biji telur.

Wednesday, October 12, 2011

Kemendungan

Bosan dah with work. In my head at the moment is all about my exams this coming February. Just 1/2 of the primary exams but memang its all hard work.
Kat spital pon aku asik takde mood, malas, bitchy, angry all the time. Plus all the silly mistakes that I've been making. Serious no motivation. Bosan betul.
Kalau off days plak aku dok dlm rumah tak buat apa selain dp study kalau tak pon kemas rumah, home exercise, buang masa kat internet. Keluar pon tak. Top up barang dapur pon when I get back frm work singga
h kedai jap. So anti-social. My proper annual leave overseas (in Malaysia) was in Sept 2010, and now dah long overdue for my overseas holidays. Bosan dah dengan Melbourne nih!

I need a holiday!!

Weather plak tak berapa best di sini. Tapi aku bersyukur jugak coz walaupon sejuk/ mendung/ hujan, we are lucky to get a good sunshine for 1/2 of the day, most days now. Mid spring, tapi weather kureng best. Aaaiiii...
Last week kalau ikut weather forcast The Age, sepanjang bulan October ni akan hujan manjang. So kalau kat gambar sebelah ni dia akan tunjuk the whole month dark blue = hujan. Gambar ni merangkap hari ni punye forcast. Hari ni dah tukar. Bagus la. Aku hopeful & positive.

Best blaja kalau ada sun light. Rasa cam there's hope to life. Takde la merudum je all the time.

Friday, October 07, 2011

HAPPY BIRTHDAY, ABAH!! =)

Happy Birthday to my abah kesayangan.
Semoga panjang umur, murah rezeki & diberkatiNYA. Semoga diberi kesihatan yg berpanjangan & diberi kesenangan hidup di dunia & akhirat.
Thanks for being a great dad to all fo us.
We all love you lots.
~your daughter yg tak berapa nakal tapi baik hati~

(Pic dari ihsan Google.com)

Wednesday, October 05, 2011

Nak lagi

Koleksi sementara aku. Tengah kumpul utk adik-adik aku.
Aku rasa banyak kanak-kanak zaman dulu pernah main Lego. Tak tau la zaman now kanak-kanak main Lego lagi or semua dah tenggelam kat electronics. Lego nowadays dah banyak sangat beza dgn Lego dulu-dulu kan. Now byk yg more towards collectors' items rather than pure blocks.
Comel je these figurines. Nanti aku tunjuk aku nyer Lego keychains plak.

Monday, October 03, 2011

October & daylight saving

Its already October 2011, middle of spring. Cepat gila masa berlalu. Aku rasa cam aku baru je ingat hari tu baru February 2011, aku baru start kerja sebagai ED registrar, naik pangkat frm a Crit. Care resident. =P Naik sangat la tu. Hahaha.

Semalam start daylight saving. Bermakna beza time Melbourne & KL now dah naik jadi 3 jam, instead of 2 jam. Besar bezanye tu, coz now aku kena call rumah late morning or late night kalau nak talk to my family during their waking hours. Oh ye. Daylight saving juga menandakan dah mid spring & weather is going to be sooooo much better. Dah 3 hari berturut-turut hujan tak berhenti-henti turun, baru semalam matahari kuar despite masih sejuk. I'm hopeful that the weather is going to be better for the rest of the season campur summer & autumn next year. Coz cuaca best2 gini la yg sangat best nak study :)

Btw, now tgh break jap frm buat my journal review for this Thursday presentation. Kol 1pm tadi senaman cardio + weights. Aku sedar muffin tops ku & lipatan lemaks dah makin prominent, tak nak nanti kena tukar the whole wardrobe again like early this year. Hehehhe. Then la ni baru abis lunch maggie tom yam (lama dah kempunan). Ni nak sambung balik buat this journal. Jap lagi start kerja kol 4pm until midnight. This week aku kerja arvo shift, off days hanya hari Jumaat & Sabtu. So time tu la nak siapkan my other presentation on pulmonary embolism in ED & ada lagi satu course of paediatrics advanced life support yg aku kena study for next week plak. Rasanye masa aku student dulu takde la anti-social cam gini. Ish..

Monday, September 26, 2011

Our very rushed short Adelaide trip but very worth while

Lama gila tak jengah sini. Seperti biasa alasah lapuk yg semua pon dah bosan dengar. Malas, busy with work. Hehe.
Malam ni kerja night shift sampai la Khamis malam, abis pagi Jumaat. And then on-call over the weekends. So everyone, please doakan aku tak perlu called in for the weekends, please doakan kesihatan & keselamatan all the registrars so that aku tak perlu menjengah work on the weekends. InsyaAllah. Amin.

Aku & hubby baru balik frm Adelaide pagi tadi. Penat gila. We spent 2 days there basically. Semuanye rushed & a very short time to spend in a new place. Hubby's buddy's wedding, di mana kami dapat the invitation way early this year, but I guess I never thought that I would actually go due to exams, work commitment, etc, so kami tak permah confirmed to go anyways, even though hubby mmg nak sgt pegi. And all the hotel & flight booking semuanye sangat2 last minute, aku rasa abah sure kena heart attack kalau tau this last minute kami punye kerja. Hehe.

I was working Friday night until midnight, didnt leave the hospital that early. Packed last minute. Didnt sleep that night. I think hubby pon tak cukup tido gak, dlm 2,3 jam je mlm tu. Pagi almost 5am bertolak ke airport. I felt like I was flying when I was driving to the airport, semuanye rasa keawang-awangan. Letih + tak tido mlm tu. Alhamdulillah semua selamat sampai kat airport even tho kami kena lari2 dari parking ke terminal. Lambat gila checked in, we were the last people to check in, and luckily airport punye org made it easy for us bila dah lambat2 tu. Seb baik kami bukan the last people to board the plane. Some turbulence on the plane & aku tak dpt tido.
Dr. S. picked us up frm the airport that pagi buta. Aku & hubby sangat2 appreciate their hospitality & kindness that a.m. Breakie jap & main2 with the sweet princess, Alysha, then I had the opportunity to take a very short nap kat rumah Dr. S & Dr. D. Kesian hubby tak rehat, I think dia segan kot. Hubby managed to book a rental car frm Thrifty thru the net kat rumah Dr. D. Kami rush ke tpt kereta afta lunch. Then terus checked in, tukar baju utk gi wedding. Aku pakai the only baju kebaya yg muat for the wedding (dah gemok!!!), itu pon kena unhook the kain & the zip head tinggalkan a bruise on the skin kat my waist.. hehehe. Haru.
Btw, the wedding is somewhere in the valley. Sejuks gilaaaaaaaa! Nice area & everything was beautiful. Many hours afta that, just b4 midnight baru kami drove back to the city. My first ever encounter meeting with a kangaroo on the road, dia kinda selamba je jumped in front of our car masa tgh turn bukit dari valley tu. Sebab dia tak takut kat kereta even tho kami honked, so kami pon drove slowly behind it & amik gambar. Haha. Hubby cakap dia plak yg rasa cam floating je balik dari wedding tu sampai hotel. Sampai bilik dah hampir midnight kami terus basically dead. Dah abis Saturday kami.

Pagi Sunday until late afternoon spent time with hubby's bunch of friends, kat city & kat Adelaide Hills. Balik pon rushed jugak. Packed sket2 prior going to Dr. D & Dr. S. place that early evening. Her mum made us a lovely hearty dinner nasi ayam & apple crumble. Sedap gila, sampai lupa amik gambar food. Alysha wasnt well that evening, but then she picked up & became hyper, mebbie coz of the paracetamol & some chocolate (ooppsss.. my bad! Sorry, Dr. D.). Watched some video's & photos of Alysha, main2 dengan dia sampai aku pon rasa mengah hahahha. Watched a short episode of Modern Family with them, then kol 9+pm balik ke hotel. Sedih la such a short time spent dgn Dr. D. & Dr. S. tak sempat nak buat apa2. Sampai hotel even tho still early, kami dah basically still rasa nak mati & terus tido lepas solat.

We woke up at 4am on today. Drove to the airport & dropped the car. Had quick breakie afta checked in. Aku ternap dlm 1/2hour dlm plane back to Melbourne, hubby plak blom terbang dah padam dah. Sampai Melbourne aku terus drove him to his work, & aku drove to Dandenong straight frm the city to get some halal meat & vegies (dah 2minggu tak masak betul2.. =P opps). Balik tu dah lewat sangat. Such a beautiful dah but alas I couldnt spend it properly. Had some munchies then terus padam atas katil.

There, my hectic weekends, I thought I didnt want to go coz of work/ assignments/ presentations/ etc. I'm soooo glad I made it. Very refreshing even tho semuanye rushed gila. Managed to see the people that I wanted to see for sooo long. Wish we had more time though.
Thanks Dr. D. & Dr. S & Alysha for the lovely time spent together even tho sangat2 short. Hugs. Semoga kita jumpa lagi.

Now its time to get ready to work. Next time aku tulis lagi about our trip to Adelaide, etc. Harap2 aku ok mlm ni sampai pagi coz unfortunately 2 junior docs yg in charge of the department today :(
Doakan kami selamat k. Ciao.

Saturday, September 10, 2011

11 Years!! And about giant garbage..

Dah sebelas tahun dah rupanye aku kat negara asing ni!! Cepatnye masa berlalu!
Last year masa tahun ke 10 aku kat Australia ni, aku tengah busy berpesta raya Aidilfitri kat Malaysia. Hehehhee.

Dulu masa datang masih muda remaja takde dark circles & kedutan kat muka. Haha. Dulu body masih kurus, sihat.. now dah sengal-sengal, lemak lapis-lapis sana-sini. Ahaks.

I have seen many changes dari tahun 2000 until now 2011, and macam-macam important events/ milestones either in my own development or everything around me.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anyways, I was thinking of just nak celebrate sorang2 kat rumah since baru balik from night shift kan. Nak buat some Milo & makan keropok ke apa.

But... such a bad night shift malam tadi. Bukannye teruk sangat pon overnight. Sebagai junior reg aku dah boleh cherry-pick what patients I want to see, mostly the very sick ones lah, senang, tak yah jumpa those silly cases. But tadi actually overnight we were under control, until at around 530am. 1 category 1 72 y.o. man arrived: VF arrest, upper GI bleeding, then respiratory distress. Patient ni dah intubated before coming, dah kena zapped, now kena ionotrope supports, blood transfusion sumer. Tak stable in ED. Macam-macam. Tak sampai 1 hour after that, datang lagi sorang asystolic arrest 20 something man datang, same la category 1, intubated jugak zapped jugak, ni sebab overdose plak. Same tak stable in ED.
Kalau ikut prognosisnye seems like these 2 patients macam dah ada permanent brain damage & wont stand long coz of what it sounds like a prolonged downtime. Dua2 patient dah showed fixed dilated pupils with no neuro response at all on examinations. So I guess at this stage ICU role is to look after each organ individually & taking it hour by hour lah. Tak tau la brapa lama 2 org ni akan bertahan di dunia yg fana ini.
Macam-macam issues, machine tak berapa working, understaff, on call consultant plak tak datang, seb baik 2 senior registrars that morning datang awal straight away helped us with these 2 patients.
Record overnight 4 category 1 patients datang. And we sorta ketinggalan bila these 2 very sick patients datang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nak dijadikan cerita. Aku sampai rumah pagi tu around 11 am. Ingat boleh la terus padam kat dalam katil. Tapi lori pemusnah barangan rumah & white goods had to scout around our area this time. I thought kami dapat memo about this it was supposed to be last weekend. Agaknye coz byk gila barang orang2 kaya Melbourne ni nak buang maka kena buat berkali-kali la kot. Kami takde buang apa2 coz memang semua barang guna since aku mula2 sampai sini, ada sket2 dah kasi orang. Kami boleh dikategorikan sebagai miskin la jugak. Ehehehe.

Sila click utk tengok sampah-sampah ni
Ni baru kat jalan ni, kalau tengok jalan2 belah sana lagi la. Rasa cam tinggal dalam junk yard
Kat sini ada la dlm 3,4 kali max pembersihan begini setiap suburb. Semua org akan campak barang2 diorang outside kat luar pagar, then lori-lori berkenaan akan hapuskan & lupuskan barang2 besar ni. Sementara menunggu lori2 setiap hari kita drive akan rasa cam driving thru a junk suburb. Serious sakit mata. Kadang-kadang akan ada orang scavange to look for goods yg diorang boleh guna like some meja kecik ke, kerusi ke apa2 lah yg boleh diguna for watever reasons. Aku teringat dulu time student dulu ada la jugak aku & housemate gi kutip some kerusi/ meja kecik etc for use at our student house. Heheheh. Ye la time student dulu kan miskin. Guna je la 2nd hand stuff. Masih elok pon.
Sabarje la hubby kata ntah2 next turn my white car plak lori tu akan angkut coz diorang sure confuse mana satu white goods yg nak kena buang. Hampeh!!

Aku intai-intai gak thru my window cam mana agaknye diorang angkut menda2 gabak tu. Canggih la jugak lori dia terus hancurkan barang2 tu. Masih banyak lagi electrical stuff kat luar. Aku rasa dioang hapuskan perabots dulu then kemudian the white goods.

Mintak2 la cepat sket diorang clearkan barang2 ni. Tak sanggup aku dah nak lalu setiap hari tengok longgok2 barang sekeliling kawasan perumahan ni. Hmmm... talking about how much sampai setiap manusia di muka bumi ni hasilkan & pencemaran alam.. kesian bumi kita...

Okay ciao, time to get to work.

Friday, September 09, 2011

Fathers' Day Hamper

Last week on the day nak hantar my family ke airport tu, aku dapat satu panggilan dari nombor ntah sapa. Sebenarnye dari hari sebelum tu lagi tapi aku dok ignore the phone call. Biasa la nak mengelak dari telemarketing ntah apa2 tu. But nombor tu cam persistent plak sampai the next day, so aku pon angkat la.
"Hello, is that XXXX?"
Aku pon "Yes, speaking."
Dia, "I'm calling from Dandenong Market, and congratulations you have won the Fathers Day hamper competition we held recently."
Aku plak, "blablablablabla..." ayat yg penuh terharu.. hehehhehe..
Tapi dia kata dia takleh kasi hari Sabtu, hamper will be ready the week after, which is this week la. So aku cakap aku akan datang pagi Jumaat, iaitu hari ni. Dia siap cakap, "Please apologize to your dad that the hamper didnt get to be there on Fathers' Day."
Ye lah, Fathers' Day kat Australia ni adalah first Sunday of September, which was last Sunday, sehari selepas family aku dah berlepas balik ke-Malaysia. While most other countries Fathers' Day in June kan.

So ni lah dia Fathers' Day hamper yg aku menang frm Dandenong Market tempoh hari. Amik tengah hari tadi. Tak sempat nak share dgn abah.
Siap ada shiraz & judi tattslotto lagi tu dalam sampul tulis Happy Fathers Day. Tak pasti la nak kasi sapa menda2 ni. Skali aku kasi judi ticket tu kat sapa2 & dia menang sure aku jeles punye.. Hahaha.
Erk... dilemma.. patut buang or kasi orang 2 menda harrrrem nih..

Anyways, walaupon dah lambat, HAPPY FATHERS' DAY to all fathers in the world. Setiap hari pon Fathers' Day, coz setiap country celebrate lain-lain date. I love my abah everyday regardless.

Salam Aidilfitri 1432H & Selamat Hari Kebangsaan ke-54

Saya minta maaf zahir & batin lambat mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H & Selamat Menyambut Hari Merdeka ke-54 kepada semua warga muslimin & muslimat, serta semua rakyat Malaysia.
Been busy with work & also gumbira melayan family aku beraya kat Melbourne ni, Alhamdulillah.
Semoga kita semua diberkatiNYA.

Terimalah gambar yg kucilok dari Google sempena sambutan ini.
I will start my night shift tonight until Sunday night abis pagi Monday. Will be super busy until next August 2012 I think coz of exams & pelbagai lagi training assessments kena selesaikan, especially for the next 6 months.
Will try to update blog nan hado ni bila ada masa =P
Doakan kejayaan kita bersamaaa.... muahs to all =P

Okay, now nak gi tido. ZZZzzZzZzzz...

Tuesday, August 16, 2011

Pick up Adik

Aku tengah menunggu kol 1am jap lagi ni nak gi Tullamarine airport nak ngangkut adik aku H3. Dia naik Emirates landing kol 1:02am kot. Tapi coz aku lalu Citylink & ni tgh2 pagi buta weekday ni so mebbie akan sampai sangat cepat kat sana. Ye la dgn immigresen lagi, huhahuha sumer tu, ngam ngam la aku sampai kot.

Rumah tak abis kemas lagi sebenarnye. Tapi takpe, asalkan tempat tido & mandi kencing berak sumer tu bersih bersinar lagi harum so boleh lagi ditangguhkan sedikit lagi. Now dah tambah lagi sorang helper boleh 'aku' basuh kereta, cabut rumput, cuci lantai, kemas kotak, etc. Bagus bagus bagus. >:)

Anyway, hari ni the only day off selepas a.m. shifts ujung minggu lepas, then sambung evening shift jap lagi start kol 2 jap lagi. Oh, how much I hate evening shifts coz abis midnight :(

Disebabkan 1 hari je off, maka aku pon kena la memasak dinner/sahur dgn bersungguh-sungguhnye. Kali ni kena masak lebih lagi coz lagi satu perut nak suap ni. Lenguh la jugak badan aku sumer berdiri lama gila kat dapur tu. Harap2 cukup la makanan until Friday nanti. Hmm.. tapi kalau abis suku jalan, hubby kena la bawak adik aku kuar makan, since aku ni a bit protective & possessive about people cooking in 'my' kitchen. Kalau nak masak boleh, asalkan rumah takde bau dlm erti kata lain buka tingkap sliding door tutup pintu bilik tido pasang full blast ventilator yg memekakkan tu & dapur licin berkilat bila aku balik kerja nanti. Bolehkah?

Kuah asam laksa. Sardine dlm tin dah abis, maka aku humban saja all the tuna that I could find in the pantry, walaupon ada yg berperisa. Rasanye sedap la jugak.
Murtabak segera ikut resepi Dapur Tanpa Sempadan, CMG.
Tadi balik dp grocery shopping aku snap la gambar2 bunga2 kat luar ni. Sejak last week aku noticed some pokok dah start tumbuh pucuk2 & anak2 bunga. Signs of spring coming soon. But the weather in Melbourne currently is actually heading south.. a real Melbourne winter.. seeejuuukkksss!! And akan makin sejuk in the coming week seperti kata pakar kajicuaca Australia. Oh no...

Pokok dlm garden aku dah berputik, its a matter of time now yg aku kena tebas menebas semula.
Pokok depan rumah di luar pagar sana
Rumput luar rumah
Bunga kat postbox

Okay ciao, kena get ready.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...