... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, April 29, 2011

Wake up callSS

Work:
Semalam pergi this intensive exam course tutorial kat spital prior to starting my shift in the evening. A few of us missed the Physiology course coz of some confusion in the location & time & stuff. We went to the Pharmacology one. All I can say is that its really a big wake up call for me. All other docs who were there dah study & diorang boleh jawab soalan bila the tutor grilled us, but not me. Like alwiz aku memalukan diri sendiri lagi... aku memang tak study langsung. Tak boleh pay attention in the past few months. Now ada lagi 3 months to go before the written exam. And definitely hafta make decision & payment before end of June 2011. My study partner plak kat M'sia pasal ada kenduri tahlil family dia. Dah la aku ada this stoopid audit thing kena buat for June. Benci la. Aku benci being a very disorganised unmotivated sad person.
Or.. I can choose not to take exams this year, tapi amik exams next Feb instead. That will mean aku boleh celebrate raya this year.. but will also mean that my ED training will be longer & longer & longer. Advanced ED training lagi best dp basic training but u hafta pass the primary exams first before going for advanced training & hence afta advanced training jadi specialist.
Aaarrggh.... bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.. & no pain no gain.. huhuhuhu..
:'(
:'(
I HAVE TO STUDY.. HARD!!!

Aku ada sedikit friction dgn nursing staff at work & mood aku sedikit low jugak. It all happened last week. And biasa la nurses suka bitching about docs & obviously the news spread. Kelmarin ada a few yg perli2 aku pasal tu & aku hampir nangis bila one of the bosses usik2 aku pasal tu. The whole week memang aku takde mood nak kerja. Dah la jumpa patients yg semuanye tak best. Bosan. Aku menyampah gila dgn kaum jururawat ni. Kalau diorang ada disagreement dgn docs satu population nurses akan tau the story & they will naturally go against us. Tapi kalau diorang rude to us & diorang punye pasal, boleh pulak diorang get away with it. Tahi betul! Benci!!!!!
Alhamdulillah ramai lagi nurses yg baik dgn aku & very helpful, yg spesies bitches tu je giving me a hard time at work. Yg baik2 tu masih ramai lagi.. hehehe.. nak je aku ckp kat spesies bitches tu GTH & aku tak kemaruk kasih-sayang korang.. hahaha.
Oh, one case yg broke my heart kelmarin. This budak 3 thn jari terkepit kat pintu pasal adik dia slammed the door. Terputus hujung jari dia. Mula2 tu boss aku panggil aku suruh aku amik case ni coz menda2 cam ni la time critical. Aku suka menda2 category 1 ni. Hehehe. Tapi yg ni aku ada rasa sedikit nak termuntah tgk cross-section of the jari yg dah terputus tu. Seb baik plastic reg cekap & amik the kid to theatre, takde la tunggu lama sangat.
Oh, lagi satu case menarik on Friday. This 13yr old girl jatuh dari skateboard, dia lompat coz nak avoid traffic depan dia & ntah apasal buat split masa jatuh tu. Amazingly takde graze, takde bruise kat mana2. Brought in by ambos, kaki kiri dia internally rotated, she was screaming in pain. And dia takde cervical collar masa dia datang. Dipendekkan cerita, on examination she had midline posterior C6,C7 tenderness & obviously the left hip in pain. On XRays: dia ada left hip posterior dislocation (sangat rare in native hip, slalunye org2 tua with prosthetic hip or in a high impact MVA. Rare jugak coz slalunye kids akan ada fractures first not dislocation coz tendons + muscles diorang lebih kuat than their bones) & some dodgy looking cervical spines. Dia gi theatre for a GA relocation of the hip & ended up having a CT spine + hip to check if any fractures. Alhamdulillah takde fracture.

Life:
Last weekend aku gi Art Gallery kat Melbourne city with hubby. Best. Lotsa pics. Nanti2 aku bubuh gambar sini.

Malam tadi balik frm work aku ditahan oleh kereta police. Aku ingat aku dah speeding ke langgar lampu merah ke apa. Tak la pulak seingat aku. Takde la penat mana masa drive mlm tadi pon. Ada la police tu flash aku suruh aku stop. Macam biasa la, memang takut & berdebar-debar & doa byk2 dlm hati supaya tak kena saman ke apa. Diorang cakap random check. So aku kena alcohol breathyliser tu & diorang check driver liscense aku. Aku kasitau diorang aku baru balik frm shift kat spital bila diorang tanya apa aku buat driving lewat cam gini. Ye la masa tu dah kol 12++ dekat kol 1pagi.
Nyampah jugak coz kereta aku slalu kena tahan utk random check. Setahu aku aku takde la drive cam hoons.. cuma cekap je (chewah.. ahhahaha). Mebbie pasal kereta aku hitam & berkilat tu la pasal diorang ingat aku ni kaki racer kot. Hahhahahahah. Yeah, right...

Esok last day aku nyer a month beauty at work. Bagus la tu. Aku dah sangat bosan dgn the same set of make ups every single day to work. Nak muntah jugak each time sebelum gi kerja kena guna that same set again & again, even tho bila kuar aku pakai make up set lain.
Maybe in the coming few days aku akan post the final results of this.

Okay, time to get ready to work. Ciao.

Saturday, April 23, 2011

Long weekends... for others =(

This weekend is a long weekend for those yg tak kerja macam aku. Semalam Good Friday, then today ni cuti Easter Saturday kot. Esok Easter Sunday. Then Monday ialah ANZAC day. Tuesday ialah cuti umum in lieu of Easter Sunday. Aku kerja semalam & cuti 3 hari, then kerja balik on Tuesday.

I was working morning shifts frm Wed til Friday. Patut morning shifts lagi hari ni & esok, tapi aku dah swapped shifts with some colleagues coz hari tu konon plan nak gi Adelaide sempena Easter. Tapi dah tak jadi since TTM emergency balik M'sia. So sempena cuti ni baik aku isikan dgn hal-hal kerja & study since exams pon dah semakin dekat.

Hari ni hubby gi meronggeng dgn member dia kat city. Aku ingat nak study. Lepas buang masa main internet rasa cam lapar plak. So aku dgn semangatnye jalan kaki ke Chadstone mall coz saja nak senaman. Teringin nak minum Boost juice. One of the bosses kata kita kena make time utk senaman, kasi otak lebih tenang, fresh & sane. Seperti biasa aku amik gambar sepanjang jalan pergi & balik. Walaupon nampak cam ada matahari tapi sejuk manjang & kejap mendung kejap cerah. Pagi tadi masa aku bgn tu 9°c. Weather forecast kata hari ni 22°c. Tapi aku tengok temperature 12°c-14°c. Tu lah, kita hanya merancang.. Allah swt menentukan...

Sunyi je sepanjang jalan. Nampak sangat warga Chadstone ni kuar, either shopping (coz mall tadi penuh bangat ngan manusia, seb baik aku jalan kaki!), or balik kampung, or lepak2 kat mana bukan kat rumah diorang. So boleh la aku ngendap sket2 amik gambar tumbuhan kat luar garden orang.

Masa aku tengah terbongkok-bongkok amik gambar ni la si hanjing yg free dp leash tuan dia dok kejar aku. Siot. Aku pon lari cam org gila. Tuan punye hanjing boleh plak gelakkan aku. Aku dalam hati berkata.. 'siot.. nyesal ngendap bunga kat luar pagar rumah org!' But, its worth it, bunga purple ni sangat cute & cantik.
Ajaib bunga ni ada plak kembang kat luar pagar rumah aku even tho now dah sejuks. Ni mesti pasal ada cahaya matahari sejak awal minggu ni.
Oh, now dah terasa sakit kaki plak. Nampak sgt lama dah tak senaman. Dah la kena kejar ngan si hanjing bodo tu. Eh, bukan. Sakit pasal aku jatuh kat sepital semalam gara-gara rebut kerusi dgn resident buncit sorang ni. Adoih..

Friday, April 15, 2011

Lagi cupcakes

Teringin nak buat something nak bawak gi spital sempena kerja malam weekends ni. Bukan apa, like I sed before, kerja malam ni kalau bukan kat ED or ICU memang sangat daunting & dreadful. Kadang-kadang nurse2 rajin plak bawak biskut, kek, jemput2 India, chips, etc. So aku terasa nak jadi rajin buat something kali ni sebab aku kena stay up sepanjang malam ni sempena nak tido seharian esok nih.

Bertungkus-lumus aku cari recipe kat internet. Hari tu punye butter icing ada lagi, tapi nak tukar lain plak. Makanye, dengan gabungan pelbagai recipe di internet, campur dgn available ingredients, so terjadi la recipe ni.

Chocolate cupcakes
(kalau bekas cupcake besar dapat 24, kalau bekas cupcake mini dapat 36).

Ingredients:
- 1 3/4 cup of plain flour
- 1 tsp baking soda
- 3/4 cocoa powder
- 1 cup brown sugar
- 1/2 cup caster sugar
- 1 tbs granulated coffee
- 1/4 tsp salt
- 2 eggs (besar punya!)
- 1 cup fresh milk (aku guna full cream)
- 1/2 cup vegie oil (aku guna canola oil)
- 3/4 boiling water

Steps:
- Sift all the dry ingredients together in a mixing bowl.
- Add in all the wed ingredients in the bowl, except for the boiling water. Beat until mixed well.
- Panaskan oven suhu 175°C/ 350°F (fan oven, adjust ikut oven masing).
- Add in the boiling water (the batter will look slightly watery, but dont worry). Beat until mixed well.
- Tuang 1/2 cup of each of the cupcake punye sarung.
- Masukkan dalam oven, bake for 25-30mins (depending on the oven).
- Dah masak biarkan sejuk sebelum hias guna icing or apa2 saja.

Orange Icing:
- Mix orange juice + icing sugar sampai jadi paste. Add in some orange zest/ orang peel. Sudukan atas cupcake yg dah sejuk tadi. Hias dgn either dessicated coconut or orange peel ikut kreativiti masing2.

Hasilnye:

Batch pertama, sungguh tak senonoh rupenye, hasil dari aku dengan
super enthusiastic & gigih taruh batter sampai tak sedar dah sampai kat atas!
Batch kedua. Okay la. Tapi still benjol-benjolan.
Batch ketiga lebih kurang batch kedua.
Hasil usaha taruh orange icing. Selekeh abis.
Cuba kira brapa biji je tinggal? Aku dah curi-curi makan some masa dekor tadi.
Tengok rupa dia yg kureng senonoh.
Lagi rupe yg kureng. Hehhehee.
Selepas dah hias dgn kulit orange yg kena grate
Okay la tu kan, nampak la sket presentable
Orenku yg dah togel
Aaaahh.. aku tak kira, diorang kat spital tu malam karang kena makan gak despite rupa dia yg selekeh. Aku dah buat penat-penat nih tadi. Hahahahahhaha. Yakin sedap & halal! Hahahhahahahaahhahahaha.. (ketawa mengilai yg gediks.. wek!).

Aku bukan seorang pembuat dessert yg pro. Sebab slalu tak minat. Aku cuma reti buat makanan savoury/ lauk-pauk yg aku suka saja. Cuma skali skala nak buat coz teringin nak makan. Ikut recipe di atas kek jadi gebu pon gebu, sedap pon sedap. Mebbie next time aku kena kurangkan sket lagi gula & tambah sket lagi choc or guna other forms of choc kasi lagi rasa choc. And next time aku nak kurangkan sket coffee & hot water tu nak tengok apa jadi. Or next time aku nak gantikan vegie oil tu dgn butter, pon nak tengok apa jadi.

Geram aku apsal cupcakes aku jadi bonjol-bonjol gitu, apsal dia tak flat je. Is there something wrong with my recipe or is it me. Geram.. geram.. geram.. seb baik rasanye sedap. Heh. Kena cari tips nak kasi cupcakes aku flat supaya senang nak decor.

Wednesday, April 13, 2011

Hujan sajerk!

This is the kind of weather that we had in summer last December. Sejuk manjang, gloomy gelap gelita, hujan mencurah-curah (basuh kereta free dgn hujan acid.. hehehhe). And we had very very little nice warm sunny weather all through out summer until now dah pertengahan autumn. Alhamdulillah in summer takde kejadian bad bush fire, ada je tapi not as bad as during the 2009 Black Saturday ones. Tapi masalah ribut taufan banjir pulak in these 2 seasons. Disebabkan hujan manjang bulan ni some Victorian suburbs dah menghadapi banjir. Hari tu bulan Feb dah banjir besar merata-rata. Harap-harap kali ni tak le banjir byk sgt cam gitu kalau nak banjir pon.
Anyways, Alhamdulillah tempat tinggal tak pernah lagi banjir even though terletak di bawah bukit, Alhamdulillah hospital tpt aku kerja pon tak pernah lagi banjir coz dia kat atas bukit. Cuma jalan di antara rumah & hospital je slalu banjir even tho nak ke spital tu kena lalu lereng bukit panjat bukit.

Tengok aaa ni, kalau hujan manjang gini & sejuks, kalau nak basuh baju nampaknye kena jemur all the laundry dlm rumah sambil pasang central heating pas tu jemur dlm bilik2 yg ada direct central heating. Kiranye satu rumah jadi dryer lah.
Hujan-hujan ni buat aku rasa merana je sentiasa. Sejuk! Rindu family aku, rindu the sunshine. Aku rasa aku ni ada seasonal depression.

Amik gambar guna camera LX5 hubby. Gambar weeds kat blakang rumah lepas hujan.
Ni plak kat depan rumah sebelum hujan tadi. Ada lagi weeds &
the bunga rose dari pokok renek tu.
Tangan aku yg kena needle stick injury mlm kelmarin dah hampir baik even though masih pedih-pedih lagi. Aku memang sookie dlm hal-hal sakit-sakit ni kalau kena kat diri sendiri (heh, pas tu bleh lagi kutuk patient ngada-ngada kan.. hehehhe).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ni dinner masak tadi. Sup daging.
Makan dengan the left overs smalam. Aku teringin nak makan soup, dari smalam lagi terbayang-bayang soup. Nak cicah dgn roti, or makan dgn meehoon, or makan dgn nasi putih, or hirup soup saja.
So aku pon masak la. Yang sedihnye hubby setitik pon tak rasa soup ni. Mebbie dia dah bosan dgn with my cooking kot. Oh well...

And aku teringin nak gi movie dengan hubby. Movie 'The Diary of A Wimpy Kid 2' baru kuar sini. Ingat nak gi esok lepas Maghrib. Initially hubby sed he'd think about it. After a few hours dia kata dia dia busy & akan balik lambat esok malam.
Oh well...
Esok petang ada tutorial. Mebbie lepas tutorial aku akan ke cinema sorang2 tengok apa movie yg available.

Tuesday, April 12, 2011

Needle stick injury

Semalam the work started smoothly in the first few hours, then got crazy after aku makan dinner. Kerja macam biasa la, dengan patients mengahnye, dengan boss mengahnye lagi. Hish... Anyways, aku noticed ramai org pakai baju biru smalam termasuk la aku. Comel! Aku la yg comel tu. Hahhahaha. Tapi malangnye takde amik gambar coz aku memang senantiasa sampai kerja lambat. Aku nyer image tu stylishly late all the time... tapi aku tak suka lambat! Kena berusaha lagi nampaknye.

Okay, sudah-sudah aku merepek.
Ni nak citer smlm aku terkena needle stick injury kat tempat kerja. Lepas fixing jari manusia ni yg tercedera dgn gelinye selepas masukkan jadi dalam blender yg tengah berpusing. Patient tu kata dia lupa nak off kan blender tu. Cheh! Dah la huduh amat kerosakan jari dia, sampai aku naik mual masa tengah repair tu. Hehehehe. Anyways, aku terkena needle yg aku dah guna utk ring block jari dia. Lupa nak buang kat sharp container lepas guna tu. Kelam kabut la jugak nak kena buat blood test dari patient tu, dari aku jugak. Coz nak tengok patient tu ada HIV/AIDs, hep B, C ke tak & akunyer hep B immunization up to date ke tak. Seb baik la patient tu my last patient. Aku suruh member aku amik darah aku. And aku dgn ngada-ngadanye stress gila masa amik darah tu bukan apa takut needle. Hehehhehee.
Aku balik pas habis shift, pas tu spital call aku kata patient tu -ve of all those nasty blood-borne diseases. Lega aku.
Bahaya kalau terkena darah patient. Kita tak tau diorang ni dah terkena penyakit berjangkit ntah apa2. Esp. kat negara maju cam ni yg byk sangat gejala social seperti IV drug use & promiscuous people, you never know kan. So memang kena berhati-hati sangat. Tak dapat aku bayangkan kalau aku kena penyakit berbahaya berjangkit ni semata-mata of my clumsiness at work. Na'uzubillah!

Tapi yg buat aku takleh tido smlm coz aku rasa aku slow gila & lembap sgt, sehingga menjadi a disappointment to the bosses smalam. Nuthing kills my self esteem other than rasa diri ni inadequate/ bodo/ lembap/ useless & also menjadi disappointment to the people around me esp. those that I care... :'( :'(

Rasa cam tak nak gi kerja lagi dah.
Hari ni bangun amat lambat & decided to buang masa (dan $$ for retail therapy kat Myer Melbourne city). Cita-cita nak dinner kat city dgn hubby, so aku dress up la beria-ria, tapi tak sempat amik gambar coz bergerak dp sini pon dah arvo. Tapi hubby nak balik rumah coz nak buat homework, so aku gi beli je la food kat kedai halal di city nun & bawak balik dinner dgn hubby kat rumah saja.

Esok Wednesday ni cuti lagi. Then ada tutorial on Thursday pas tu aku night shift on Friday, Saturday & Sunday abis pagi Isnin. Esok masih ada masa utk aku berusaha utk menambah ilmu di dada & memulihkan my self-esteem.
Semoga hari esok lebih baik dari hari ini.

Friday, April 08, 2011

My chillies

Ni cili besar yg aku petik kat blakang rumah tadi. Such a nice weather, buat aku rasa nak jadi petani. Laundry basket dah kosong aku abis basuh sumer in the past few days. Puas hati bila tengok kain-kain sumer kering & segar.
Cili padi blom besar & merah lagi, plus byk putik2 cili padi. So takde cili padi this week. Aku baru sembur racun kat pokok cili aku coz byk sgt semut2 & telur2nye. Abah kata semut2 ni memang suka dok kat pokok cili & diorang suka sedut the sap of the leaves jadi daun dia kedut2. And lama-lama pokok tu bantut/ mati. One of my cili padi trees dah mcm nyawa-nyawa ikan dah. Tu yg aku dgn seronoknye sembur pesticide kelmarin. Geram betul dgn menatang2 ni. Hopefully in the next few weeks ada lagi sisa-sisa cahaya matahari so that aku merasa makan cili padi dari pokok sendiri.

Ni kari udang + sotong aku masak last Sunday. Couplenye biasa la sayur goreng.
Ni plak some cupcake I made last Sunday jugak. Ni choc + orange cupcake.
Teringin nak buat & makan choc cupcake. Rupa dia kureng sket coz first time buat. Rasa dia hmmm... boleh je la. Too sweet to my liking kalau ikut resepi asalnye. Aku tak tau nak agak brapa sudu baking powder kat plain flour, aku main taruh je, so cupcakes tu rasa cam muffin pon ada coz too airy. Dlm resepi tu suruh guna self-raising flour & aku takde self-raising flour. Nanti aku bubuh resepi asal. Next time aku akan bubuh more choc powder & less sugar. I gave some to Dr. HAK coz besday dia last Saturday.

Malam tadi aku masak nasi lemak. Takde gambar coz dah slalu sgt bubuh gambar nasi lemak kat sini. First time aku goreng kacang utk nasi lemak. Biasa la aku malas nak tunggu kat dapur tu, so dah masukkan kacang kat dlm kuali aku dok basuh pinggan mangkuk. Maka hangusla kacang2 tu. Terpaksa dibuang. Goreng lagi yg lain, seb baik okay jadinye. =P

Man, aku teringin nak makan macaroons lagi.

Esok sampai Isnin aku kerja. :'(
Sedih nak tinggalkan rumah ni utk gi kerja, sedih nak tinggalkan hubby sorang-sorang kat rumah.

Wednesday, April 06, 2011

Love is...

Not quite right in the head & everything, hence I'm at home today.
I was staring at the book shelf when suddenly felt like going thru the stuff in there... found this book that I bought a few years ago but never managed to finish it.. or rather it just sat there collecting dust...

Some of the pages... Most of which remind me of the things that I should have done long time ago...

We tend to take everything around us for granted, just because they are there... and we never appreciate them until they are gone... :'(
"Ya Allah, berilah kami kekuatan menghadapi kehidupan ini. Ya Allah, hanya kepada Engkaulah kami bermohon, hanya kepada Engkaulah kami kembali... Amin."

People, please doakan hubby & I bahagia ke akhir hayat kami...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...