... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, October 20, 2011

Post night shift & teaching

Lega dah abis ngajo kanak2 a.k.a. med students/ interns/ residents kat ED tu pagi smlm.
It was a short teaching. Topic aku simple je.. only 1 condition: Pulmonary Embolism (PE). Considering muka aku ni yg slalu lambat aku sampai on time yesterday a.m. Tapi sampai-sampai je masa tgh printing my teaching material for the kids, tetiba boss aku si crook tu suruh aku cancel coz ramai sgt patients been waiting ada yg dah mencecah 6++hrs. Mesti la aku tak nak. Penat2 aku be
rtungkus-lumus siapkan power point, senang2 je nak cancel ye. Geram aku. Seb baik aku insist nak gak buat teaching. Tak adil for the junior docs la kan nak cancel semata-mata patients tunggu lama. Bukan salah diorang if patients tunggu lama (dont get me started on salah sapa), patients will never stop.. hence doctors yg kena pandai2 make time for their own sanity. Its every doctor's right to get a paid teaching time setiap minggu. Hak setiap doctor tu. Kesian diorang kalau dah ripped off their professional development rights. Kang kalau komplen docs zaman skang bodo, sapa yg nak jawab?
Aku buat jugak, but took me only 1/2hour je. 1 medical condition je, & aku nyer focus was approach to PE in ED. Sesuai utk the juniors. Senang hati si crook tu, & dia mintak maap kat aku later on coz perangai buruk dia b4 my teaching tu. Hehehe.

Oh ye, aku sampai skang tak tau sapa bubuh poster pasal teaching yesterday. Masa aku baru start night shift last week, ada resident kasitau aku the poster yg ditampal di doctors ed common room. Errk!! Aku punye la nak rahsiakan topic aku coz aku tak nak the kids tanya byk2 since aku mengajo pon right after my night shifts so memang kelam kabut la nak siapkan materials. Now the whole department dah tau aku ngajo pagi semalam. Terpaksa la aku bertungkus lumus. Seb baik la soalan yg diorang ni tanya tak mencabar sangat.

Doctors common room aisle. Tengok fon pon dah tau buruks. Ni hospital sangat lama even though its in metropolitan Victoria. hehehe.
Poster bertuah tu! Bocor rahsia gua!
Setiap registrar diwajibkan ngajo the kids setiap pagi Rabu, taking turns every 5 weeks. Tapi tu la, tenat gak nak prepare power point sebab abis kerja malam pagi Isnin then teaching pagi Rabu. Aku yg tua ni memang berkurun la nak recover frm night shift Aku nyer turn kalau ikutkan lepas ni ialah in 5 wks time. But I wont be teaching again until end of Dec.. in 10 weeks time.. YAY!! Hahaha. Dah tak kuasa, dont care about the hospital anymore, I'm soooo burnt out.. I need a break!

Btw, ni gambar2 of the food of our breakie with the night shift doctors team on Monday a.m. Nama tempat tu ialah Snow Pony on White Horse Rd in Balwyn. Aku amik gambar makanan je la.

Makanan2 dia sebiji cam kat Porgie+ Mr Jones in Hawthorn, cuma nama dish je tukar. The waiters & waitresses pon very friendly, plus the indie decor pun give me the taste of Porgie+ Mr Jones. Mebbie ni franchise/ cawangan dia kot. I like! But Porgie+ Mr Jones is more accessible to me via Monash Freeway, while Snow Pony is accessible to the hospital via White Horse Rd, so kalau dari rumah aku teringin nak makan these kinda food, better gi Porgie+ Mr Jones lah.

Ni aku nyer food: scrambled eggs with mashed avocado & toast. Atas tu gambar my friend, & of course my capucino. Still aku ngantuk gak seharian lepas night shift tu.
Ni member aku nyer 'Giddy Up': ada tomato, poached eggs, mushrooms, mashed avocado, grilled tomatoes, toast, bacon.. the lot!
Another friend's food: sweet banana bread with pistachio, jam, etc. Yum!
Anyways, mlm tadi aku tido awal lepas Maghrib lagi. Penat sangat. Then aku terjaga kol 1++am & takleh tido. So I've been awake, now dah dekat kol 6am. I start at 8am jap lagi. Harap2 malam karang aku tak gol lepas balik kerja lah. Ada big chance aku akan tido awal lagi malam ni.

Tuesday, October 18, 2011

mencari yang ke-1000

Saja nak cari sapa singgah sini yg ke-1000. Sapa-sapa yg sudi jengah blog aku yg kureng menarik ni & dia perasan counter kat bawah tepi kiri (under follower) tunjuk anka 1000 silalah 'print screen' & tunjuk kat either blog entry diorang or email aku kay. Then let me know about it. Ada la sebabnye.. =)

Saja la. Dulu aku bubuh counter tu ntah apasal dia ada masalah teknical so terpaksa la reset balik ke angka 0. Rugi! ahhaha.
Hari tu aku bukak aku nyer blog kuar angka 888.. wooh.. bertuah ke angka tu?

Next aku nak cari angka 2505, my so-called lucky number. Aku harap tu aku lah =D Sebab tu ialah tarikh harijadi aku 25th May =D

Saturday, October 15, 2011

Crosstrainer is finally mine!

Finally our eliptical machine sampai pagi tadi! Aku tgh tido afta night shift and machine arrived mid morning masa aku dah siap termimpi-mimpi pasal senaman on that thing.

Kami order menda ni last week. Paling murah la out of all the others kat kedai senam tu. Boleh tampung berat up to 150kg!!! Heheheh.. takdenye la aku nak jadi gemoks sampai 150kg pas tu try dia pecah ke tak. Tapi bagus la. Ada mcm2 function, boleh letak botol air ke cawan ke apa. Heheheh. Tak nampak bulky mcm the mahal ones yg kami nampak last week. Cuma dia takleh lipat2 la utk letak bawah katil kalau tetamu dtg or kalau aku rasa cam malas nak tgk menda ni. Yg boleh lipat2 tu harga dia ribu2 AU$. Tak mampu nyah! Yg ni paling murah & paling tak bulky. Just nice la rupa dia.

Hubby bubuh mengadap computer. Aku nak dia ngadap luar tingkap so that aku boleh ada 'ME' time menghayati keindahan ciptaan Allah swt. Chewah! Nanti bila aku larat nanti aku ubah dia mengadap tingkap =)
Bagus la now tak perlu bersiap2 nak berjogging kat luar kalau aku malas. Boleh bersenaman kat dalam rumah je kalau cuaca tak best cam time aku bangun tido tadi.

Bangun2 tadi lepas solats, terus jumped on the machine. Aku try setting fat burner programme, setkan 10minit & aim 5km. kehkehkeh. Aku just larat abiskan 2.3km je dlm 10minit tu. Fuh! Penat doh! Sakit tangan & kaki! Nampak sangat aku nyer stamina rock bottom cikai nyer. Hehhehe. Tapi takpe, aku nak buat setiap hari sebelum balik M'sia nanti sure dah cun & dah boleh pakai kebaya2 yg lama tu.
Yes! Teruskan usaha!

Friday, October 14, 2011

Nice weather today =)

Hari ni cuaca sangat best. Matahari bersinar terang benderang. Max 25°c, min 11°c, now 23°c.. katanye TheAge. Best la, hari tu weather forcast kata akan hujan manjang. Tapi la ni forecast kata nice sunny weather early next week, renyai ujung minggu ni. Aku dah brapa kali round laundry buat. Nanti hari panas next aku nak basuh segala selimut, jemur bantal quilts semua. Kena do the garden. Kena start tabur racun serangga sekeliling rumah. Dah boleh pakai baju sexy mexy dalam rumah (kehkehkehkeh), sebelum ni sejuks berbungkus cam walking wardrobe je. Dah boleh skip Vit D supplement coz winter takde matahari. Dah wajib pakai sunblock setiap hari. Dah boleh pakai sunnies while driving dan segala activities luar & perasan cun. =D
Terasa segar now dah suam & panas & blissful. Yay!
And aku tak sabar nak tunggu Saturday a.m.!! Jeng jeng jeng...

Ni gambar hasil aku brisk walking sambil-sambil ngendap bunga kat laman rumah org. Seb baik tak kena sergah or kena tangkap. Hehehehhe. Gambar 2 terakhir tu kat laman rumah aku.

Okay now aku kena study, pas tu petang kang kol 3 or 4pm kena tido coz aku kerja malam; tonight, sabtu, ahad. Ciao.

Mengaktifkan diri

Dah beberapa minggu aku dah start tambahkan keaktifan diri. Semakin aku rasa aku kena busy study, semakin aku rasa perlunye aku ni senaman. Mana taknye sebelum ni kalau study or buat kerja yg berkaitan training, sure tak sampai setengah minit dah ngantuk gila, pas tu terus main game ke internet ke apa-apa ntah lagi. Susah betul nak focus.

Semalam aku gi Paeds Advanced Life Support practice course kat spital. Aku dibubuh on the spot in charge dlm simulation tu. Case ialah budak 4 thn severe acute asthma then dia cardiac arrest. Haaa gelabah. Boss-boss sumer risau aku traumatized, diorang ni tau aku ni senang nangis. Hahaha, but all in all aku rasa aku buat okay la jugak. Bila bubuh on the spot like that makes me remember. Then afta that borak-borak dgn one of the bosses. Tiba bab makan, rehat & senaman. Tu la lagi bertambah semangat aku nak kembalik sihat seperti before. Aku dah let myself down for quite a while now, mebbie months dah.

Matlamat aku nak senaman & makan makanan sihat now ialah:
- improve focus for study & kuatkan ingatan.
- improve mood, tak nak depressed/ anxious je all the time.
- cantikkan kulit & awet muda.
- improve energy.

- tone up muscles.

- kurangkan geleber-geleber kat trunk & bontot.
- kalau cuti M'sia nanti boleh la melantak all those yummy food, tak yah risau bila balik Melbourne aku kena ganti seluruh lemari dgn pakaian size lebih besar. hehehee.
- aku tak nak kena penyakit2 yg menyebabkan aku nyusahkan diri sendiri, orang sekeliling aku & the healthcare system. long term aku nak jadi cam pesakit2 elderly aku yg sihat walafiat tak makan ubat apa2 independant tak nyusahkan family diorang (diorang datang spital coz masalah luka2 or patah tulang or simple stuff).

Skang aku rajin keluar brisk walking + jog. Pas tu kalau indoor exercise aku rajin buat cardio senam robik with weights selang-selang dgn senaman perut.
Aku suka makan, cuma in terms of appetite je slalu kurang, disebabkan tu slalu makan sampah (oh well, my sampah are just sweet chocs & chips). So now aku banyak ganti sampah2 tu dengan makanan lebih sihat. Snacks byk makan fruits (aku terpaksa merajinkan diri potong buah nowadays), ada la sket2 curi2 makan sampah bila time aku cravings gila tu. Breakie pon now makan oats (yucks!) or cereals with fresh fruits, sultanas, raisin, nuts. Banyak jugak duit aku beli pisang sini yg mahal sangap tu. Dari segi nasi, I love my nasi, just kurangkan servings, and lepas makan meals aku wajibkan diri makan fruits as desserts.
And I love my protein goreng! Hehehe. Aku suka ayam, ikan, daging, seafood dgn syarat semua ni digoreng atau dibakar. Tu satu tabiat buruk aku yg aku not willing to let go. Sebab aku nyer appetite ni slalunye mati sebelum makan. Ayam kat Melbourne ni tak sesedap ayam kat M'sia. So aku akan makan ayam kalau ayam tu goreng, bakar or dah dalam soup. kalau tak slalu makan secubit je then selebihnye sedekah kat org lain. And I'll end up jadi kambing makan all the sayur2. Same with other stuff. Tau goreng2 ni byk minyak, tapi takpe, aku kurangkan portion & bantai senaman setiap kali makan oily food. Okay la tu kan.
Air gas dah laaaama gila tak minum sejak gastritis aku teruk last year, ganti dgn fresh orange juice. Aku dah kurangkan caffeine in my life. Cuma minum sekali je air coffee yg mild strength, then kalau teringin lagi minum decaffeinated coffee. Dulu rasa tak sedap, now dah lebih kurang sama dah rasanye, dah biasa dah.
Cuma masalah tido je aku kureng sket. This is where those pills come in =) Jangan terkujat doctors sebenarnye banyak jadi drug addicts (legal drugs) & kaki botol, ni sumer pasal kehidupan doctors yg penuh dengan 360° stress.

Anyways, ni dinner aku mlm tadi. Teringin nak makan kari ikan masin. Balik frm PALS smlm aku terus singgah BHH Centro beli ikan masin & udang. Sayur guna je apa yg ada, campur 5 biji telur.

Wednesday, October 12, 2011

Kemendungan

Bosan dah with work. In my head at the moment is all about my exams this coming February. Just 1/2 of the primary exams but memang its all hard work.
Kat spital pon aku asik takde mood, malas, bitchy, angry all the time. Plus all the silly mistakes that I've been making. Serious no motivation. Bosan betul.
Kalau off days plak aku dok dlm rumah tak buat apa selain dp study kalau tak pon kemas rumah, home exercise, buang masa kat internet. Keluar pon tak. Top up barang dapur pon when I get back frm work singga
h kedai jap. So anti-social. My proper annual leave overseas (in Malaysia) was in Sept 2010, and now dah long overdue for my overseas holidays. Bosan dah dengan Melbourne nih!

I need a holiday!!

Weather plak tak berapa best di sini. Tapi aku bersyukur jugak coz walaupon sejuk/ mendung/ hujan, we are lucky to get a good sunshine for 1/2 of the day, most days now. Mid spring, tapi weather kureng best. Aaaiiii...
Last week kalau ikut weather forcast The Age, sepanjang bulan October ni akan hujan manjang. So kalau kat gambar sebelah ni dia akan tunjuk the whole month dark blue = hujan. Gambar ni merangkap hari ni punye forcast. Hari ni dah tukar. Bagus la. Aku hopeful & positive.

Best blaja kalau ada sun light. Rasa cam there's hope to life. Takde la merudum je all the time.

Friday, October 07, 2011

HAPPY BIRTHDAY, ABAH!! =)

Happy Birthday to my abah kesayangan.
Semoga panjang umur, murah rezeki & diberkatiNYA. Semoga diberi kesihatan yg berpanjangan & diberi kesenangan hidup di dunia & akhirat.
Thanks for being a great dad to all fo us.
We all love you lots.
~your daughter yg tak berapa nakal tapi baik hati~

(Pic dari ihsan Google.com)

Wednesday, October 05, 2011

Nak lagi

Koleksi sementara aku. Tengah kumpul utk adik-adik aku.
Aku rasa banyak kanak-kanak zaman dulu pernah main Lego. Tak tau la zaman now kanak-kanak main Lego lagi or semua dah tenggelam kat electronics. Lego nowadays dah banyak sangat beza dgn Lego dulu-dulu kan. Now byk yg more towards collectors' items rather than pure blocks.
Comel je these figurines. Nanti aku tunjuk aku nyer Lego keychains plak.

Monday, October 03, 2011

October & daylight saving

Its already October 2011, middle of spring. Cepat gila masa berlalu. Aku rasa cam aku baru je ingat hari tu baru February 2011, aku baru start kerja sebagai ED registrar, naik pangkat frm a Crit. Care resident. =P Naik sangat la tu. Hahaha.

Semalam start daylight saving. Bermakna beza time Melbourne & KL now dah naik jadi 3 jam, instead of 2 jam. Besar bezanye tu, coz now aku kena call rumah late morning or late night kalau nak talk to my family during their waking hours. Oh ye. Daylight saving juga menandakan dah mid spring & weather is going to be sooooo much better. Dah 3 hari berturut-turut hujan tak berhenti-henti turun, baru semalam matahari kuar despite masih sejuk. I'm hopeful that the weather is going to be better for the rest of the season campur summer & autumn next year. Coz cuaca best2 gini la yg sangat best nak study :)

Btw, now tgh break jap frm buat my journal review for this Thursday presentation. Kol 1pm tadi senaman cardio + weights. Aku sedar muffin tops ku & lipatan lemaks dah makin prominent, tak nak nanti kena tukar the whole wardrobe again like early this year. Hehehhe. Then la ni baru abis lunch maggie tom yam (lama dah kempunan). Ni nak sambung balik buat this journal. Jap lagi start kerja kol 4pm until midnight. This week aku kerja arvo shift, off days hanya hari Jumaat & Sabtu. So time tu la nak siapkan my other presentation on pulmonary embolism in ED & ada lagi satu course of paediatrics advanced life support yg aku kena study for next week plak. Rasanye masa aku student dulu takde la anti-social cam gini. Ish..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...