... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 08, 2015

Minggu ke-3 Ramadhan 1436H

Alhamdulillah, dah nak masuk hari ke-21 Ramadhan 1436H. I am writing this at the hospital at around 430am. Will have my sahur, some light munchies at around 530am nanti. Doakan no patients come in until handover time, yo! InsyaAllah.

This is my 6th of 7 night shifts, and 3 more shifts to go until cuti raya!!! Sad because leaving to this place, which has been good to me, but I'm very excited raya!

Sedih sungguh dengar lagu raya & tengok iklan-iklan raya in between patients tonight. In fact, I have been doing it since 3 malam yang lalu. Pagi-pagi around 6am lepas sahur around Subuh time ada rancangan Ramadhan on channel 31. Aku tak berpeluang nak tengok of course, while doing night shifts so far. Other than that kat sini takde rancangan Ramadhan, iklan raya, rancangan raya, apa-apalah yg berkaitan. So feel nye kurang sedikit. Tambah-tambah lagi waktu puasa yg pendek, & orang-orang sekeliling tak beberapa memahami. Ada some Muslim groups & masjid-masjid yg buat solat Terawih with their buka puasa + moreh. Those yg tak berkesempatan to join, buat sendiri je kat rumah with own family. Kena sendiri proactive & kuat.

Persediaan raya hmmm... takde kot from here. I will probably buat some kuih later on, after puasa la kot. Some friends will be sitting for their specialty exams around hari raya time and again around raya haji nanti, so tak berapa meriah sangat this year.

Oh ya! I wouldnt know my patients Muslims or not kalau tak pasal nama or the way they dress themselves. There has been a few times when some names yg aku tak recognize, to my surprise tapi they wish me selamat berpuasa & ask me if ubat mata/ telinga will affect their fasting. Banyak nama yg aku tak kenal from Turkey, South Afrika, Eastern European, Rusia, China sana, dan lain-lain. Nice. Kalau bukan bulan puasa, from my observation so far, kind of difficult to recognize diorang tu Muslims or not. Tapi bulan Ramadhan, it brings all these Muslims together. Pakai tudung or not, janggut or not, tattoo or not, modern tradisional, practising or not, semua are connected somehow. It is a nice feeling. Bulan berkat. Alhamdulillah.

And Alhamdulillah, so far Allah swt permudahkan my Ramadhan. Semoga di akhir-akhir Ramadhan, Allah swt continues giving berkat, kemudahan, kekuatan to all Muslims as well as others. Take care all.

Wednesday, July 01, 2015

2 Minggu Dah Ramadhan 1436H

Alhamdulillah dah day 14 of Ramadhan 1436H. Alhamdulillah jugak tahun ini so far I feel agak tenang berpuasa. Maybe kat tempat kerja ramai yg memahami. And sebab buka puasa agak awal, cuaca yg sejuk bangat, so tak terasa sangat puasanya. Cuma sometimes in the morning rasa nak minum tea & coffee while I'm at work or studying at home. 

I am starting night shifts tomorrow night. So agak best, coz boleh makan minum non-stop sampai la agak-agak pukul 5 pagi for sahur, then makan lagi sampai pukul 6 pagi. Hehehe. Then pukul 745am handover, then 8 pagi dah boleh selamat blah dari hospital untuk membuta, etc. And bangun sebelum pukul 5 petang untuk prepare buka puasa which is currently at 512pm. 

Hopefully dengan keberkatan Ramadhan, my final week of night shifts at the Eye & Ear Hospital wont be busy & semua rakyat jelata Victoria sihat walafiat tak perlu hospital tengah-tengah malam buta. So that I will have enuf time to study, bookkeeping, hal-hal training, etc, something useful for myself & work. InsyaAllah. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today I am thankful for:

1. Had more than enuf sleep. Ahaks! (Sampai headache dah ni).

2. Made some dessert. Sagu gula melaka. Cuma nye takde susu/ santan to eat it with. Hafta wait for hubby balik rumah time Isyak nanti. 

3. Had some time, even though only a little bit, to read stuff on ophthalmology. Call me nerd. If I get to study only one tiny aspect of medicine & it sticks in my head, I am very happy already =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...