... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 08, 2015

Minggu ke-3 Ramadhan 1436H

Alhamdulillah, dah nak masuk hari ke-21 Ramadhan 1436H. I am writing this at the hospital at around 430am. Will have my sahur, some light munchies at around 530am nanti. Doakan no patients come in until handover time, yo! InsyaAllah.

This is my 6th of 7 night shifts, and 3 more shifts to go until cuti raya!!! Sad because leaving to this place, which has been good to me, but I'm very excited raya!

Sedih sungguh dengar lagu raya & tengok iklan-iklan raya in between patients tonight. In fact, I have been doing it since 3 malam yang lalu. Pagi-pagi around 6am lepas sahur around Subuh time ada rancangan Ramadhan on channel 31. Aku tak berpeluang nak tengok of course, while doing night shifts so far. Other than that kat sini takde rancangan Ramadhan, iklan raya, rancangan raya, apa-apalah yg berkaitan. So feel nye kurang sedikit. Tambah-tambah lagi waktu puasa yg pendek, & orang-orang sekeliling tak beberapa memahami. Ada some Muslim groups & masjid-masjid yg buat solat Terawih with their buka puasa + moreh. Those yg tak berkesempatan to join, buat sendiri je kat rumah with own family. Kena sendiri proactive & kuat.

Persediaan raya hmmm... takde kot from here. I will probably buat some kuih later on, after puasa la kot. Some friends will be sitting for their specialty exams around hari raya time and again around raya haji nanti, so tak berapa meriah sangat this year.

Oh ya! I wouldnt know my patients Muslims or not kalau tak pasal nama or the way they dress themselves. There has been a few times when some names yg aku tak recognize, to my surprise tapi they wish me selamat berpuasa & ask me if ubat mata/ telinga will affect their fasting. Banyak nama yg aku tak kenal from Turkey, South Afrika, Eastern European, Rusia, China sana, dan lain-lain. Nice. Kalau bukan bulan puasa, from my observation so far, kind of difficult to recognize diorang tu Muslims or not. Tapi bulan Ramadhan, it brings all these Muslims together. Pakai tudung or not, janggut or not, tattoo or not, modern tradisional, practising or not, semua are connected somehow. It is a nice feeling. Bulan berkat. Alhamdulillah.

And Alhamdulillah, so far Allah swt permudahkan my Ramadhan. Semoga di akhir-akhir Ramadhan, Allah swt continues giving berkat, kemudahan, kekuatan to all Muslims as well as others. Take care all.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...