... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 28, 2011

Perihal jatuh sakit

Alhamdulillah teaching the kids tadi went well. By this time of the year, the kids pon dah learn much so tak perlu lagi aku nak explain byk2 coz diorang pon dah tau byk & malas nak dgr (my assumption).
Lepas teaching, mcm biasa buat kerja non-clinical.
Tgh2 ngadap computer tu my friend, Dr. AG datang kat aku kasitau father dia masuk spital coz of atypical pneumonia + possible stroke. Terkejut jugak. Father dia quite elderly but a good elderly person, very functional + independant. Kesian diorang, family dia kalau boleh nak bawak balik M'sia & dirawat di M'sia. But I think the most important thing is kena treat the pneumonia first, then focus on mobility which can be done in M'sia. And Dr. AG dah bersedia to quit her job here if anything happens, and make some life changing decisions. Understandably its a difficult situation.

Aku balik frm non-clinical tadi, went back home & went out to get some groceries with hubby. We made some kuey teow goreng for them. At least tu je yg mampu aku tolong for now, and diorang dah tak payah pikir pasal food lagi bila dah jadi cam ni. Visited the father at the hospital, he had to stay in a negative pressure single room for infectious precaution, and visitors kena pakai face mask. Then visited the mum at her place in Box Hill.
Apa-apa pun aku doakan semoga semuanye selamat & dipermudahkanNYA, InsyaAllah.

This reminds me of my own beloved family di M'sia sana. Aku jauh kat sini, diorang kat sana. I dont have anyone other than hubby & my beloved family. Aku doakan Allah swt sentiasa melindungi mereka dari perkara2 yg tak diingini, and aku doakan semoga semuanya baik & lancar for them. Same for umat Islam di muka bumi ni. Amin.

Pas balik tu aku yg tengah peot ni keletihan amat. Just a bit unfortunate for me that aku pon tgh peot pain. Tak best betul. Kalau tak ingat nak tolong hubby do the garden at the front or gi Ikea to get some foot stool utk guna masa study to support my back yg semakin membengkok ni. Tapi takde rezeki. Oh well, semoga both kesakitan yg kami alami ni terselindung di sebaliknye some keberkatan dariNYA, InsyaAllah. Dan semoga Allah swt memberi kami kekuatan & memelihara keimanan kami despite the situation is. Amin.

Tuesday, December 27, 2011

Perihal backyard & tikuss

Hari ni sejuks jugak dlm 16°c-22°c at peak. 3 hari dah hujan ribut petir banjir di sekeliling Victoria esp in the north. Alhamdulillah tempat kami selamat & now nampak matahari walaupon sejuk. So, apa lagi, laundry lah.

Setelah lama bercuti di M'sia kawasan blakang rumah yg sebelum tu tak brapa semak dah jadi cam sarang & semak. Kadang aku nak jemur kain pon rasa cam seram gak, apatah lagi nak meredah segala utk jirus pokok2 kesayangan aku tu.
Until kami ternampak ni.. lalu lalang di sebalik semak samun tu. Kadang-kadang dia datang lepak kat tepi-tepi rumput gi makan daun-daun rumput tu.

I think this & a few ekor lagi kami nampak berlari-lari manja are frm the next door neighbour. We think diorangnyer garden semak samun. And unfortunately masa kami cuti rumput pon panjang, maka diorang pon cam vacation skejap kat sini. Sheeshhh...
Seb baik now dah clear, thanks to beloved hubby, tinggal nak nak cantas2 sket je dahan2 yg berjuntai dari rumah sebelah tu.

Baby baru kat rumah ni: pokok stroberi :) Beli kat Ikea. Dia kata berbuah sepanjang tahun. Best! Walaupon aku lagi suka cherries than strawberries, but ni boleh la. Nak kena tambah lagi sepokok dua.
Aloe vera. Ada anak 1 dah. A few months ago ada 5,6 anak dlm satu pasu kecik tu. So aku ubah tanam atas tanah kat blakang & kat depan. Akhirnye semua anak2 tu mati lemas coz of the storm. Sob sob.. sedih. Sebelah dia tu tertanam spring onions yg cam hidup segan mati tak nak.

Aku dah bubuh baja kat semua pokok2 kesayangan aku :) Memang habit aku bila pagi-pagi je mesti nak jenguk tanaman kesayangan sambil membelai-belai mereka. Sejuk hati. Orang kata kalau kita sayang dia, dia pon akan berbakti kat kita lebih. Cam pokok limau kasturi yg abah tanam kat tepi rumah di M'sia tu.
My pokok cili besar yg survived the winter & the storm & the other bad weather. Alhamdulillah, dah banyak bunga dah, tinggal nak berbuah je lagi.
Ni gambar bawah ni part of almost 40biji cili padi kat pokok cili padi sebelah pokok cili besar. Ada banyak lagi bunga. Gambar pokoknye yg dah tinggi tu ada kat atas belah kanan nun. Kalau aku boleh hug these pokoks, I would. Aku sangat sayang mereka! Ada bunyi cam pekebun berjaya tak?
One lone ranger pokok cili. Aku tak pasti pokok cili padi or cili besar, coz dah setahun dia tak berbuah. Kesian batang dia kat bawah tu cam terluka sket. Mebbie aku boleh cat kot on the luka spot. Dia ni a true hero lah. Has survived a whole lot of bad weather. Sayang dia! Alhamdulillah dah tumbuh bunga banyak. Sebelah dia banyak pokok mint & pokok kesum yg kami transfer tanam atas tanah dari asalnye kat pasu.
The tough group of kesum dlm pasu, and kat pasu sebelah group of mint. Sayang jugak kat diorang ni, Alhamdulillah dah survive the bad weather sejak awal tahun.
Our mint

Now I hafta go to sleep for tomorrow a.m.'s residents/ interns/ med students teaching, giliran aku la tu yg mengajarnye. Seb baik dah siap lama dah. Tajuknye Paeds & Respiratory in ED.
Gnight.

Sunday, December 25, 2011

Manyak nye habuk!!

Senja Maghrib nan indah di bumi Chadstone :)
Assalamualaikum, & salam sejahtera.

Teruk betul, dah lebih sebulan tak menjengah memulihara this blog. Bersawang-sawang, habuk pijat semua agaknye dah.
Malas, ada masa tapi rasa cam takde masa, kepala pusing with lots of things going on.. and so on, all sorts of excuses boleh disenaraikan. Seperti biasa.

Aku skang dah back to work :( after 5wks of annual leave, with almost 4wks spent in M'sia with beloved family. Kisah di sana nanti aku citer later (anggap je aku ni queen of janji palsu, selari dgn tugas sebagai a health care worker... hehehehhehe *wink*). Tak cukup cuti, aku still rasa like I need at least a month more. (Lemak la tu kan.. hahahha).


Almost 2wks dah balik semula ke Melbourne ni, sampai sini mid of last week. Cuaca kat sini Alhamdulillah 3,4 hari panas seperti di M'sia, di mana sedap kalau pasang kipas kelajuan 1. Seb baik la, coz dah mid summer dah ni, sebulan lagi abis la summer masuk autumn plak, tapi sejak start summer asik sejuk je. Tak best langsung. Ni dah seharian hujan & hail storm, ada some places in Victoria yg banjir kilat, hujan batu tak hingat, tapi Alhamdulilah tempat kami tinggal di south east selamat.

Aku dah back to work. Orang lain bergumbira cuti Xmas, aku plak ber'gumbira' (huweeekkkk!!) night shifts for the weekends. Benci betul. 2 times of the year kat sini yg aku memang benci nak kerja kat spital tu are Good Friday/ Easter & Xmas/ New Year. Busy, takde services, aku sedih tak dapat spend time w loved one at home (hubby cuti seminggu sejak Sabtu lalu until New Year's.. jeles!!! Aku nak kerja opis gaaakk!!!). Unfortunately lagi aku akan bekerja di weekend New Year gak. Aargghhh! My boss really made me work this time since aku tak pernah kerja lagi time Xmas/ New Year. Damn!

Okay, now I really should be getting ready to work. Kerja malam ni. Tata. Hopefully aku ada semangat nak jalan-jalan kat shopping mall yg definitely akan pack gilos due to Boxing Day Stocktake Sales around Melbourne. (Chadstone & Melbourne City Myer & David Jones akan bukak kol 5am tomorrow sempena Boxing Day... and aku akan ber'gumbira' di ED... great!).
p/S: ada sapa-sapa sempat tengok komet Lovejoy in the past few early mornings? aku takde rezeki coz busy in ED. mebbie next time.
Selamat bercuti & stay safe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...