... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, April 29, 2011

Wake up callSS

Work:
Semalam pergi this intensive exam course tutorial kat spital prior to starting my shift in the evening. A few of us missed the Physiology course coz of some confusion in the location & time & stuff. We went to the Pharmacology one. All I can say is that its really a big wake up call for me. All other docs who were there dah study & diorang boleh jawab soalan bila the tutor grilled us, but not me. Like alwiz aku memalukan diri sendiri lagi... aku memang tak study langsung. Tak boleh pay attention in the past few months. Now ada lagi 3 months to go before the written exam. And definitely hafta make decision & payment before end of June 2011. My study partner plak kat M'sia pasal ada kenduri tahlil family dia. Dah la aku ada this stoopid audit thing kena buat for June. Benci la. Aku benci being a very disorganised unmotivated sad person.
Or.. I can choose not to take exams this year, tapi amik exams next Feb instead. That will mean aku boleh celebrate raya this year.. but will also mean that my ED training will be longer & longer & longer. Advanced ED training lagi best dp basic training but u hafta pass the primary exams first before going for advanced training & hence afta advanced training jadi specialist.
Aaarrggh.... bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.. & no pain no gain.. huhuhuhu..
:'(
:'(
I HAVE TO STUDY.. HARD!!!

Aku ada sedikit friction dgn nursing staff at work & mood aku sedikit low jugak. It all happened last week. And biasa la nurses suka bitching about docs & obviously the news spread. Kelmarin ada a few yg perli2 aku pasal tu & aku hampir nangis bila one of the bosses usik2 aku pasal tu. The whole week memang aku takde mood nak kerja. Dah la jumpa patients yg semuanye tak best. Bosan. Aku menyampah gila dgn kaum jururawat ni. Kalau diorang ada disagreement dgn docs satu population nurses akan tau the story & they will naturally go against us. Tapi kalau diorang rude to us & diorang punye pasal, boleh pulak diorang get away with it. Tahi betul! Benci!!!!!
Alhamdulillah ramai lagi nurses yg baik dgn aku & very helpful, yg spesies bitches tu je giving me a hard time at work. Yg baik2 tu masih ramai lagi.. hehehe.. nak je aku ckp kat spesies bitches tu GTH & aku tak kemaruk kasih-sayang korang.. hahaha.
Oh, one case yg broke my heart kelmarin. This budak 3 thn jari terkepit kat pintu pasal adik dia slammed the door. Terputus hujung jari dia. Mula2 tu boss aku panggil aku suruh aku amik case ni coz menda2 cam ni la time critical. Aku suka menda2 category 1 ni. Hehehe. Tapi yg ni aku ada rasa sedikit nak termuntah tgk cross-section of the jari yg dah terputus tu. Seb baik plastic reg cekap & amik the kid to theatre, takde la tunggu lama sangat.
Oh, lagi satu case menarik on Friday. This 13yr old girl jatuh dari skateboard, dia lompat coz nak avoid traffic depan dia & ntah apasal buat split masa jatuh tu. Amazingly takde graze, takde bruise kat mana2. Brought in by ambos, kaki kiri dia internally rotated, she was screaming in pain. And dia takde cervical collar masa dia datang. Dipendekkan cerita, on examination she had midline posterior C6,C7 tenderness & obviously the left hip in pain. On XRays: dia ada left hip posterior dislocation (sangat rare in native hip, slalunye org2 tua with prosthetic hip or in a high impact MVA. Rare jugak coz slalunye kids akan ada fractures first not dislocation coz tendons + muscles diorang lebih kuat than their bones) & some dodgy looking cervical spines. Dia gi theatre for a GA relocation of the hip & ended up having a CT spine + hip to check if any fractures. Alhamdulillah takde fracture.

Life:
Last weekend aku gi Art Gallery kat Melbourne city with hubby. Best. Lotsa pics. Nanti2 aku bubuh gambar sini.

Malam tadi balik frm work aku ditahan oleh kereta police. Aku ingat aku dah speeding ke langgar lampu merah ke apa. Tak la pulak seingat aku. Takde la penat mana masa drive mlm tadi pon. Ada la police tu flash aku suruh aku stop. Macam biasa la, memang takut & berdebar-debar & doa byk2 dlm hati supaya tak kena saman ke apa. Diorang cakap random check. So aku kena alcohol breathyliser tu & diorang check driver liscense aku. Aku kasitau diorang aku baru balik frm shift kat spital bila diorang tanya apa aku buat driving lewat cam gini. Ye la masa tu dah kol 12++ dekat kol 1pagi.
Nyampah jugak coz kereta aku slalu kena tahan utk random check. Setahu aku aku takde la drive cam hoons.. cuma cekap je (chewah.. ahhahaha). Mebbie pasal kereta aku hitam & berkilat tu la pasal diorang ingat aku ni kaki racer kot. Hahhahahahah. Yeah, right...

Esok last day aku nyer a month beauty at work. Bagus la tu. Aku dah sangat bosan dgn the same set of make ups every single day to work. Nak muntah jugak each time sebelum gi kerja kena guna that same set again & again, even tho bila kuar aku pakai make up set lain.
Maybe in the coming few days aku akan post the final results of this.

Okay, time to get ready to work. Ciao.

2 comments:

Diela Zaimi said...

hai doc...
terasa penatnya bila baca entri doc ni...hehe...
tp nak buat camne kan, dah tu tempat kita cari rezeki...
mst ada hikmah di sebalik sume tu kan...
harap doc byk2 bersabar ye... ;)

A~ said...

hahaha sorry u penat baca.
yeah.. sabar saja la daku nih... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...