... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, April 15, 2011

Lagi cupcakes

Teringin nak buat something nak bawak gi spital sempena kerja malam weekends ni. Bukan apa, like I sed before, kerja malam ni kalau bukan kat ED or ICU memang sangat daunting & dreadful. Kadang-kadang nurse2 rajin plak bawak biskut, kek, jemput2 India, chips, etc. So aku terasa nak jadi rajin buat something kali ni sebab aku kena stay up sepanjang malam ni sempena nak tido seharian esok nih.

Bertungkus-lumus aku cari recipe kat internet. Hari tu punye butter icing ada lagi, tapi nak tukar lain plak. Makanye, dengan gabungan pelbagai recipe di internet, campur dgn available ingredients, so terjadi la recipe ni.

Chocolate cupcakes
(kalau bekas cupcake besar dapat 24, kalau bekas cupcake mini dapat 36).

Ingredients:
- 1 3/4 cup of plain flour
- 1 tsp baking soda
- 3/4 cocoa powder
- 1 cup brown sugar
- 1/2 cup caster sugar
- 1 tbs granulated coffee
- 1/4 tsp salt
- 2 eggs (besar punya!)
- 1 cup fresh milk (aku guna full cream)
- 1/2 cup vegie oil (aku guna canola oil)
- 3/4 boiling water

Steps:
- Sift all the dry ingredients together in a mixing bowl.
- Add in all the wed ingredients in the bowl, except for the boiling water. Beat until mixed well.
- Panaskan oven suhu 175°C/ 350°F (fan oven, adjust ikut oven masing).
- Add in the boiling water (the batter will look slightly watery, but dont worry). Beat until mixed well.
- Tuang 1/2 cup of each of the cupcake punye sarung.
- Masukkan dalam oven, bake for 25-30mins (depending on the oven).
- Dah masak biarkan sejuk sebelum hias guna icing or apa2 saja.

Orange Icing:
- Mix orange juice + icing sugar sampai jadi paste. Add in some orange zest/ orang peel. Sudukan atas cupcake yg dah sejuk tadi. Hias dgn either dessicated coconut or orange peel ikut kreativiti masing2.

Hasilnye:

Batch pertama, sungguh tak senonoh rupenye, hasil dari aku dengan
super enthusiastic & gigih taruh batter sampai tak sedar dah sampai kat atas!
Batch kedua. Okay la. Tapi still benjol-benjolan.
Batch ketiga lebih kurang batch kedua.
Hasil usaha taruh orange icing. Selekeh abis.
Cuba kira brapa biji je tinggal? Aku dah curi-curi makan some masa dekor tadi.
Tengok rupa dia yg kureng senonoh.
Lagi rupe yg kureng. Hehhehee.
Selepas dah hias dgn kulit orange yg kena grate
Okay la tu kan, nampak la sket presentable
Orenku yg dah togel
Aaaahh.. aku tak kira, diorang kat spital tu malam karang kena makan gak despite rupa dia yg selekeh. Aku dah buat penat-penat nih tadi. Hahahahahhaha. Yakin sedap & halal! Hahahhahahahaahhahahaha.. (ketawa mengilai yg gediks.. wek!).

Aku bukan seorang pembuat dessert yg pro. Sebab slalu tak minat. Aku cuma reti buat makanan savoury/ lauk-pauk yg aku suka saja. Cuma skali skala nak buat coz teringin nak makan. Ikut recipe di atas kek jadi gebu pon gebu, sedap pon sedap. Mebbie next time aku kena kurangkan sket lagi gula & tambah sket lagi choc or guna other forms of choc kasi lagi rasa choc. And next time aku nak kurangkan sket coffee & hot water tu nak tengok apa jadi. Or next time aku nak gantikan vegie oil tu dgn butter, pon nak tengok apa jadi.

Geram aku apsal cupcakes aku jadi bonjol-bonjol gitu, apsal dia tak flat je. Is there something wrong with my recipe or is it me. Geram.. geram.. geram.. seb baik rasanye sedap. Heh. Kena cari tips nak kasi cupcakes aku flat supaya senang nak decor.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...