... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, September 10, 2011

11 Years!! And about giant garbage..

Dah sebelas tahun dah rupanye aku kat negara asing ni!! Cepatnye masa berlalu!
Last year masa tahun ke 10 aku kat Australia ni, aku tengah busy berpesta raya Aidilfitri kat Malaysia. Hehehhee.

Dulu masa datang masih muda remaja takde dark circles & kedutan kat muka. Haha. Dulu body masih kurus, sihat.. now dah sengal-sengal, lemak lapis-lapis sana-sini. Ahaks.

I have seen many changes dari tahun 2000 until now 2011, and macam-macam important events/ milestones either in my own development or everything around me.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anyways, I was thinking of just nak celebrate sorang2 kat rumah since baru balik from night shift kan. Nak buat some Milo & makan keropok ke apa.

But... such a bad night shift malam tadi. Bukannye teruk sangat pon overnight. Sebagai junior reg aku dah boleh cherry-pick what patients I want to see, mostly the very sick ones lah, senang, tak yah jumpa those silly cases. But tadi actually overnight we were under control, until at around 530am. 1 category 1 72 y.o. man arrived: VF arrest, upper GI bleeding, then respiratory distress. Patient ni dah intubated before coming, dah kena zapped, now kena ionotrope supports, blood transfusion sumer. Tak stable in ED. Macam-macam. Tak sampai 1 hour after that, datang lagi sorang asystolic arrest 20 something man datang, same la category 1, intubated jugak zapped jugak, ni sebab overdose plak. Same tak stable in ED.
Kalau ikut prognosisnye seems like these 2 patients macam dah ada permanent brain damage & wont stand long coz of what it sounds like a prolonged downtime. Dua2 patient dah showed fixed dilated pupils with no neuro response at all on examinations. So I guess at this stage ICU role is to look after each organ individually & taking it hour by hour lah. Tak tau la brapa lama 2 org ni akan bertahan di dunia yg fana ini.
Macam-macam issues, machine tak berapa working, understaff, on call consultant plak tak datang, seb baik 2 senior registrars that morning datang awal straight away helped us with these 2 patients.
Record overnight 4 category 1 patients datang. And we sorta ketinggalan bila these 2 very sick patients datang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nak dijadikan cerita. Aku sampai rumah pagi tu around 11 am. Ingat boleh la terus padam kat dalam katil. Tapi lori pemusnah barangan rumah & white goods had to scout around our area this time. I thought kami dapat memo about this it was supposed to be last weekend. Agaknye coz byk gila barang orang2 kaya Melbourne ni nak buang maka kena buat berkali-kali la kot. Kami takde buang apa2 coz memang semua barang guna since aku mula2 sampai sini, ada sket2 dah kasi orang. Kami boleh dikategorikan sebagai miskin la jugak. Ehehehe.

Sila click utk tengok sampah-sampah ni
Ni baru kat jalan ni, kalau tengok jalan2 belah sana lagi la. Rasa cam tinggal dalam junk yard
Kat sini ada la dlm 3,4 kali max pembersihan begini setiap suburb. Semua org akan campak barang2 diorang outside kat luar pagar, then lori-lori berkenaan akan hapuskan & lupuskan barang2 besar ni. Sementara menunggu lori2 setiap hari kita drive akan rasa cam driving thru a junk suburb. Serious sakit mata. Kadang-kadang akan ada orang scavange to look for goods yg diorang boleh guna like some meja kecik ke, kerusi ke apa2 lah yg boleh diguna for watever reasons. Aku teringat dulu time student dulu ada la jugak aku & housemate gi kutip some kerusi/ meja kecik etc for use at our student house. Heheheh. Ye la time student dulu kan miskin. Guna je la 2nd hand stuff. Masih elok pon.
Sabarje la hubby kata ntah2 next turn my white car plak lori tu akan angkut coz diorang sure confuse mana satu white goods yg nak kena buang. Hampeh!!

Aku intai-intai gak thru my window cam mana agaknye diorang angkut menda2 gabak tu. Canggih la jugak lori dia terus hancurkan barang2 tu. Masih banyak lagi electrical stuff kat luar. Aku rasa dioang hapuskan perabots dulu then kemudian the white goods.

Mintak2 la cepat sket diorang clearkan barang2 ni. Tak sanggup aku dah nak lalu setiap hari tengok longgok2 barang sekeliling kawasan perumahan ni. Hmmm... talking about how much sampai setiap manusia di muka bumi ni hasilkan & pencemaran alam.. kesian bumi kita...

Okay ciao, time to get to work.

6 comments:

haniff said...

orang lain kali amik gambar lori tu...by the way ingat lagi x apa berlaki first few awak sampai melben? hehehe

Diela Zaimi said...

wahhh ni baru betul2 perantau sejati ni...hehe...anyway, semoga berjaya di sana dan didoakan dapat kembali ke Malaysia 1 hari nanti...insyaallah... =)

A~ said...

oit hampes! jgn diulang peristiwa itu!

Diela, thanks. I memang nak balik for good, hopefully after I abis training jadi pakar. InsyaAllah.

haniff said...

cam bodo punya comment...ayat n spelling error (marah kepada diri sendiri)...

next time buh gambar bebanyak....tenet laju..

Chibi Maruko said...

sini kalau sampah biasa tetiap hari dorang datang pungut, tapi recyclenya sampai, setiap jumaat gitu..... lori sampah tu bersih aje, air tak da menitik dan kekadang yang pungut sampah pun muda dan hansem hahahahha

A~ said...

Wah farhah. Sangat maju n best system sampah di canada. Sini agak kurengs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...