... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, January 02, 2012

Hot & sizzling new year 2012

Assalamualaikum & Salam sejahtera to all.

Not too late kiranye aku nak ucap selamat tahun baru 2012. Semoga tahun ini kita hidup dengan lebih aman, damai & gembira, berusaha lebih bijak & kuat, semoga kita diberi lebih kekuatan, motivasi & kemudahan menghadapi segala pancaroba kehidupan, semoga hidup kita lebih diberkatiNYA. Amin.

I feel like I havent stopped working at all since I came back frm my M'sia hols. Hari tu kerja weekends Xmas night shifts, then cuti hanya pagi Isnin boxing day lepas balik frm night shift & hari Selasa. Then sambung kerja morning shifts frm Wednesday sampai la semalam. Hari ni cuti 1 day only, then sambung arvo shifts sampai Friday. Urggh! Letih!

And yg 'best'nye, cuti 1 day, the weather is 40°c!! Great! Kalau kerja ada la airconditioning kat spital & my baby Mazda3 would be in the undercover parking lot. Now kesian dia terbakar kat halaman rumah nun coz kereta hubby is in the garage. Ni yg susah rumah just ada 1 garage.

Kat sini total fireban, extreme weather. Ni weather forecast & analysis of today's condition. Now dah dekat kol 1 tgh hari. Dah mencecah 36°c. Extreme UV since a month ago, so setiap kali aku bangun tido sure aku slap on sunscreen sebab tak nak kena skiin cancer (and tak nak hitam obviously) & kalau kuar rumah to drive during the day kena pakai sunnies sebab tak nak kena cataract. Ikut weather analysis ni kata, feels like 78.2°c! Mula2 tu aku ingat diorang cakap pasal °F. Gosok2 mata jap, rupanye betul la its in °c! Hahahahaha. Cuba click kat gambar bawah ni nak kasi clear. Tapi memang betul panas. Kena top up water non-stop la nampaknye.
Kesian pokok-pokok cili, mint, stroberi, kesum, aloe vera aku kat luar tu, harap2 diorang tak kering hangus. Kalau jemur baju ni 1jam dah kering menggoreng. Seb baik our lounge/ dining area now a little bit luas than rumah lama & the ceiling pon rasa cam tinggi sket, banyak plug for us to pasal all the kipas we have.
Hopefully tonight it will get a little cooler, kalau tak susah la nak tido, esok kerja nih.

Gambar-gambar credit to TheAge.com.au

Update (2145hrs):
Temperature now is about 35°c. Tadi max temperature kat sini at 4-5pm around 40°c. Alhamdulillah both of us survive today with lotsa icy water to drink, keep the blinds closed & kurangkan bergerak.
Alhamdulillah jugak this area takde kebakaran.

On the other hand, in the Western/ Northern Victoria, the temperature reached up to 43°c kat certain areas. Western/ Northern Victoria banyak kawasan farm/ grass. Aku bukak berita tadi, as expected, fire kat grass area in the Western/ Northern. Seb baik the CFA dah bersedia awal this time, so most of the fire dah dapat contained & padam in a mere short few hours. Kat news jugak kuar berita pasal org kena heat emergency, ada jugak emergency budak2 terkurung dalam kereta. Seb baik tak jadi apa-apa.
All those fire news make me more bersyukur that I dont live in the Western/ Northern or country Victoria. Alhamdulillah tempat kami tinggal now terlindung dari most bencana alam kat Victoria ni.

Esok another hot day, predicted max 37°c plus a thunderstorm. Aku kerja starting at 2pm, huhuhu, tengah peak temperature tu. Harap-harap masa tu la thunderstorm, takde la aku kehitaman hangus driving to work esok.

4 comments:

kekwa22 said...

Happy new year Dr Ana

A~ said...

happy new year dear. :)

Lady of Leisure said...

Happy new year laling..
fuh kat sana kalau panas bebetul panas gitu ye.. take care k..

A~ said...

Happy new yr dear.
ha'ah, kat sini kalau panas, memang terus rasa nak taubat nasuha :P
i rasa yg 78°c tu typo of the newspaper kot. coz like 2hrs after bleh plak tukar jadi 36°c, mesti ada org call kasitau kot :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...