... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, January 07, 2012

Perihal buku lama 2011

Looking back at my azam thn 2011 & what I've achieved in each area of those azams:

- To be happy... have I been happier in 2011? Happier in this rumah sewa baru, but some parts of my life ada kureng sket. Have opened up myself more to the flowers & thorns in life, still need to let go some..
- To remember more of the goods & let go of the bads... I've been trying bit by bit, and hidup lebih tenang by letting go of the bads. I have to admit, I'm a little calmer now.
- To work on my anger issues, and to work on my expectation to others... Again, bit by bit & its getting better. Hidup lebih tenang di tahun 2011.
- To work on my career..
Yang ni a little bit lagging. My first year as a registrar, an ED junior registrar. Mula-mula ingat nak amik primary exams this year. Some glitches in 2011, so had to skip the Feb/March & Aug/Sept exams. Takde rezeki nak jadi nerd tahun ni. Still that doesnt mean aku berbulan madu sepanjang 2011. I was trying to get used to being a registrar. Tahun sebelumnye aku hanyalah HMO, tahun 2011 naik pangkat, which also means bertambah responsibilities & expectations. Selain dari kena lebih manage all those sickies, learn more high risks procedures & kena lebih pandai dari seorang HMO, kami juga now sedikit-sebanyak amik roles jaga quality control in ED practice, leading the juniors & also teaching those kiddies :D Berat tanggungjawab tu.
- Jaga body, jaga makan, jaga kulit.. Yang ni pon merudum nampaknye this year. Happier= makan banyak junk & malas senaman. Well, aku cam terajin senaman before balik M'sia in Nov hari tu. Yang tak bestnye, dah elok-elok turun best dah, balik M'sia je naik balik. Penangan reti tahan nafsu makan & malas senaman. Jenuh la nak turun balik nih. Skin thing, sejak aku tukar regime jaga kulit all together in the last 2 months of 2011, I've noticed big improvement, Alhamdulillah. Oh, I'm freaking out of my age, yo!!
- To rely less on drugs... Analgesia wise aku dah kurang sket, but sleeping help wise naik penggunaannye. Well, what else can I say, terpaksalah, with all the shift work & all the responsibilities. Sad enuf, many doctors who work in a high-stress environment do take all these help. And, I'm defending my colleagues & myself, aku rasa org lain tak brapa layak to pandang slack when we actually need all these pharmaceutical help.. they dont understand & will never understand what we are going through. Nonetheless, we appreciate others' sympathy & respect. (Emo la plak.. hehehe).
- To take care of my car better & to drive better :) Alhamdulillah, driving better & selamat so far with my baby. In terms of mandikan dia hari tu aku & adik aku basuh kereta. Blom lagi basuh kereta sejak diorang balik M'sia hari tu. Aku ada hantar service in July, dlm report tu diorang kata 'very very late'. Nak buat cam mano, mmg aku sangat busy & sengaja takde masa nak jaga my baby.
- To be more organized with my life :) Havent been good with this one. Totally my bad. Just lebih organized in terms of my pakaian, mekaps, kasuts, food & kitchen items. Filing stuff, my books, my studying, the lawns, kemas2 rumah semua tu agak ketinggalan.. but I think kinda better than in 2010 dulu.
- To save more $... First 1/2 of 2011 I think I wasted A LOT of money, in a sense cam mana org2 tensen melepaskan tensen mereka. Then second 1/2 of 2011 I think aku bertaubat & lebih bijak berbelanja & menyimpan. Takut plak bila teringat pembaziran besar itu.
- To improve my cooking skills :) Only some je new recipes aku tried in 2011. Agak kemalasan nak masak & baking in most months of 2011. But sejak balik frm visiting Dr. D & Dr S kat Adelaide hari tu, aku terasa cam semangat masak tu lebih sikit, looking at how rajin Dr. D cooks for her family.
- To garden more :) & care for the environment more :) I talked more to my plants. Kata orang kalau kita treat the trees dgn penuh kasih sayang, lagi banyak dia berjasa kat kita. Cuaca agak kurang best sepanjang 2011, pertumbuhan all the plants agak slow, but Alhamdulillah diorang selamat sampai ke tahun baru.
- To be closer to the creative side of mine :) Belum lagi nampaknye. Mebbie boleh sambung next year... again.. keadaan tidak brapa mengizinkan.
- To belajar tahan sejuk more :P I've noticed aku tahan sejuk lebih sket than before. Masa family aku datang hari tu, aku ingat aku tak tahan sejuk, but there was one time yg aku tak pakai jacket/sweater & diorang komplen sejuk. Sedikit kebal sejak 2010, dah 11 winters I went through now.
- To play more :D games, sports, boardgames, all :D Hidup kurang bersosial & beriadah in 2011. Thus the eliptical machine I bought in October. Been jumping on it whenever aku ada masa or teringin nak ride it. Since lebih busy with work in 2011, aku rasa ni satu bonus, tak perlu bersiap-siap utk riadhah outside. The other games memang merudum abis in 2011.
- To improve my social life more :) Terrible in 2011. Almost non-existant. All due to busier life in 2011. Memang jarang sangat jumpa org. Masa raya haji tu a little bit different. Kami baru lepas kemas rumah for the landlord routine inspection, and kebetulan plak aku tak kerja that weekend. So kami jadi jugak buat sedikit makan-makan, involving very close friends. Also, went to Adelaide to visit frens. First time pegi setelah 11 thn dok Au ni. Other than that takde la berjalan sangat in 2011.

- To do more for my family :) and those precious people around me :) Yes, this year. Aku bersyukur, Alhamdulillah, dapat spend banyak masa this time with these precious ones.
- Last but not least... most important... to improve my relationship with beloved hubby...
Perkahwinan mana yg takde hiccups. Enuf said.

Nak kena check balik azams tahun-tahun lepas & report tahunan, adakah ada improvement in 2011?

http://aquahartz.blogspot.com/2010/01/buka-buku-baru-2010.html


http://aquahartz.blogspot.com/2010/12/penutup-tahun-2010-book.html


http://aquahartz.blogspot.com/2011/01/buku-baru-2011-waaalllaaaa.html


Semoga tahun baru ini akan lebih baik, in one way or another, dari tahun-tahun sebelumnya.. InsyaAllah...

2 comments:

Lady of Leisure said...

hi laling, moga tahun ni lebih baaik dari yg sebelumnya utk kita semua.. i kinda agree psl tanam pokok tu, my mom n mil suke tau belai n cakap2 ngn pepokok dorang, n mmg pepokok tu hidup sihat kemain.. i ni pulak tangan panas agaknya, tanam money plant yg senang hidup tu pun mcm nan ado, kurus je money plant i tnm dulu.. kurang kasih sayang agaknya

A~ said...

hi lady :)
ye, semoga tahun ni lebih baik for all of us kan, insyaAllah.
i think bukan tangan u panas.. hahaha, cuaca panas sangat kot & kurang air or pokok tu diet, tu yg kurus tu. kena kiss dia setiap hari :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...