... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, December 31, 2010

Penutup Tahun 2010: The book

Dah pon 31st Dec 2010. Abis dah 2010, new year start esok. Macam-macam jadi this year, and I'm sure all these are only for the better of us masing-masing kan.
Okay, seb baik aku teringat buku baru yg aku buka masa awal 2010 dulu (sini). Lets look back if any of these I've achieved.

- To be happy... have I been happier this year? Probably.. still ada ups & downs but biasa la tu lumrah alam. I just have to stop & smell the flowers, enjoy the sun in my non-stop race of life.
- To remember more of the goods & let go of the bads... I've been trying bit by bit, and hidup lebih tenang by letting go of the bads.
- To work on my anger issues, and to work on my expectation to others... Again, bit by bit & its getting better. (Pikir pasal kulit je, kalau tensen-tensen selalu kulit jadi hodoh.. heheheh)
- To work on my career.. Yes, was working hard during Anaesthetic rotation, and slightly merudum along with my self-esteem sejak start ICU ni. Another milestone is dah register dgn Australasian College of Emergency Medicine, so kiranye dah dalam training. More I hafta work hard for next year's exams. This 2010 is like form 4 to me, kira cam honeymoon la konon. Next year will be my SPM year equivalent.. so kena wake up lah, work harder in 2011, no excuses!!
Huhuhu... I'm still thinking of doing something else other than medicine, but I guess hafta achieve something first at least so that I could locum bila-bila when the time comes.

- Jaga body, jaga makan, jaga kulit.. Yang ni pon merudum nampaknye this year. Happier= makan banyak junk & malas senaman. Tapi takde la naik melampau-lampau this year, just 2,3 kg je. Next year kena improve la nampaknye. I'm freaking out of my age, yo!!
- To rely less on drugs... Yang ni aku berjaya. I dont remember when the last time I had Stilnox. Mebbie ada kot 5mg 1dose, but I barely remember that, so meaning that mebbie aku takde langsung amik Stilnox this year. Antihistamine ada la kot sket-sket, but kurang than last year. This year I didnt go see a doctor for antibiotics coz I didnt catch any bacterial infection. Lega. Just lepas G.O.R. hari tu baru kena viral selsema & now recovering slowly. Body & joint aches, sometimes je amik simple analgesia & sometimes amik glucosamine. The rest I'm taking natural stuff (meaning makanan yg sedap-sedap, sihat-sihat).
- To take care of my car better & to drive better :) Alhamdulillah, driving better & selamat so far with my new baby. In terms of mandikan dia hari tu aku & adik aku basuh kereta. Before that ntah mebbie 8bulan dah kot. Hahahah. Service kereta je belum lagi. Dah berbulan-bulan due nih. Macam malas gila nak gi workshop tu. Oh, and aku dah kasi hubby drive my car sket-sket. Dulu bukan main kedeng lagi, bukan apa, aku malas nak adjust mirrors semua lepas dia drive. Leceh lah.
- To be more organized with my life :) Janji yg perlu disambung sampai akhir hayat. Especially yg berkaitan dgn filing system & internet. Aarrgghh.. internet ni memang laaaaa.
- To save more $... This year aku kagum dgn aku & hubby coz kami dah kurang shopping & only spend money wisely. Mebbie sebab dah ada tanggungjawab (kereta aku tuh, & rumah sewa baru nih) and cita-cita lain. Alhamdulillah, semoga rezeki kami bersambung & diberkatiNYA.
- To improve my cooking skills :) Boleh la sket-sket. Sejak ada oven best dalam rumah ni, lagi la semangat aku nak baking/grilling/etc. Plus dapur best kat rumah ni buat aku rasa nak masak all the time. Jimat duit boleh bawak bekal gi kerja.
- To garden more :) & care for the environment more :) Awal-awal tu especially kat rumah lama... hampeh je. Now dah kat rumah baru semangat sket. Especially the right season to bercucuk-tanam, and self-sustain lifestyle is the hot trend now. Jimat.
- To be closer to the creative side of mine :) Belum lagi nampaknye. Mebbie boleh sambung next year.
- To belajar tahan sejuk more :P I've noticed aku tahan sejuk lebih sket than before. Masa family aku datang hari tu, aku ingat aku tak tahan sejuk, but there was one time yg aku tak pakai jacket/sweater & diorang komplen sejuk. That was when aku perasan yg aku dah sedikit kebal rupanya.. selepas 10 tahun di sini, selepas 10 winter.
- To play more :D gaems, sports, boardgames, all :D Sports sendiri-sendiri like walking, jogging tu biasa la. Computer tu toksah kira la, memang hantu. Hahahha. Boardgames & games berkumpulan tu kurang sket this year coz masing-masing busy plus aku pon busy with my work. Banyak kena kerja weekends so kurang masa bersosial. See how it goes in this coming 2011.
- To improve my social life more :) Definitely, especially with my close friends & those friends that kurang spend time with sepanjang tahun ni. But will see how it goes in 2011 coz masing-masing akan jadi lebih sibuk, especially those taking exams nanti. What about with the Yang TakTerhormats? Same like the azam tahun 2010, again aku nak get on with my life & ignore this matter.

- To do more for my family :) and those precious people around me :) Yes, this year. Aku bersyukur, Alhamdulillah, dapat spend banyak masa this time with these precious ones. But tu lah, coz of my career tak tau la mcm mana in 2011 ni.
- Last but not least... most important... to improve my relationship with beloved hubby...
Continuous no question.. Semoga kami bahagia ke akhir hayat & sentiasa diberkatiNYA.. amin..

There, banyak rupenye azam tahun baru 2010 dulu. Kita tengok cam mana aku punye azam tahun baru 2011 nanti. Azam tahun baru awal Muharram dulu kira tak?

Selamat Tahun Baru 2011 everyone
Semoga apa yg dicita menjadi kenyataan, with all hard & smart work, luck & joy.
Take care, all.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...