... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, December 31, 2010

Penutup Tahun 2010: Hot hot hot STUFF!!

Beberapa kali aku bangun tengah malam tadi coz panas & dahaga. I knew that it was going to be a scorching 40°c today with crazy wind. Pagi ni cepat-cepat buat laundry apa yg patut. Masa jemur kain & water the garden pon dah panas + humid. Terasa cam kat KL time tgh hari. Lucky this new house is cooler than the old one. Masuk rumah rasa sejuk sket, but tak lama lepas tu kena pasang kipas.

Sebulan dah Melbourne rugi nice summer weather. Ingat lagi aku dok bebel-bebel the horrible summer weather a few weeks back. La ni baru nak start summer gila in real time. Fenomena cuaca La Nina (adik pompuan kepada El Nino). Does that mean that we are gonna get late winter? Bagus jugak tuh.

Best eh weather kali ni?
Tengok weather forecast yg aku saved dlm 1hour ago. Temperature tulis 31°c masa tu. Bila aku tengok balik la ni dia tulis 33°c, and its 12pm already, I'm sure the temperature will continue to rise until it reaches the lovely 40°c! Masa tu baru la tau cam mana this house withstand the heat. Kalau rumah lama tu, around 35°c dah rasa nak pengsan dah despite bergelen-gelen air minum & macam-macam kipas pasang. And Vic gov dah kasi amaran about fire, mostly pasal angin kuat not bcoz of the temperature. Aku doakan takde la bush fire this time. Kasihan bumi ini.

Tengok weather forecast kat tempat-tempat lain kat Aussie ni. Wah,
jiran kami Adelaide pon blistering hot jugak! Queensland now banjir besar, meaning harga pisang, mangoes & some other fruits & vegies akan melambung-lambung la. Victoria banyak import raw food items from Queensland. Sydney punye temperature milder than Melbourne & Adelaide. Nampak mcm best je, but living cost there melampau. Perth hari ni cooler than Melbourne coz I guess they have had their heat wave a few days/ weeks back. So kiranye ni giliran Melbourne la eh.

Haaaaa.. ada bakat tak aku jadi weather gal kat TV?

Hmm... nak gi tengok fireworks tonite. Aku masih lagi jakun dengan fireworks until now. Esp. now nak tengok cam mana my tax money dibakar setiap tahun for the New Year & Mumba festival.
Kan best kalau family aku ada to watch the fireworks together.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...