... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, December 14, 2010

Baking delight!

Ni aku tengah practice stay up coz malam karang aku kerja. Last time practice memang berjaya coz aku tido kol 8pagi. Tapi now dah dekat kol 4pagi. Aku letiiih sangat. Tak abis lagi terluka pasal last week's shifts.
I woke up on Monday a.m. feeling like crap. Slalu kalau tak nak bangun dari katil is becoz aku ngantuks biasa la dah memang diri ni pemalas besar, tapi pagi tadi rasa letiiiihhh badan & emosi.. rasa cam nak baring stay sulking in bed.

Time aku decided to get out of bed was the time movie kat channel Go! baru start, movie More Than Meets the Eyes. Sedih movie ni, based on a true story about a young woman who lives with her daughter & her husband. She teaches at a school for visually impaired young children. Then she herself developed macular degeneration & loses her vision. Soon after that her husband is diagnosed of brain cancer & passes away. She & the daughter have to move to kawasan kampung near her parents' place. Macam2 hardship diorang hafta face. She becomes a successful motivational speaker & finally finds new love, a very successful wealthy man. Nangis aku tengok movie ni. Masa tu aku insaf kejap, ramai lagi manusia lagi malang dari aku yg masih ada food to eat, masih ada internet & books to study, masih ada family & friends around me, masih ada functioning brain to go through life... :'((

After doing some laundry, tergerak hati nak bake a cake for hubby since semalam tak sempat nak buat apa-apa. Ni resepi asal from Dapur Tanpa Sempadan, 'Death by Chocolate Cake' (klik here for recipe). Aku halvekan the recipe coz kami 2 orang saja dalam rumah ni. Kalau buat full recipe alamatnye sampai berkulat la kek tu dok dlm fridge. I didnt have susu cair, so aku gantikan dengan separuh susu pekat rendah lemak & separuh susu segar. Aku tersilap bubuh gula biasa instead of gula halus. Aku takde baking powder, hanya guna soda bicarb je. And aku takde loyang bunga-bunga cam yg CMG guna, so I used my small baking tray bentuk bulat. Ni la hasilnye...

To me walaupon kek ini bantat rupenye, rasanye sedaaap, the consistency dia macam brownies yg selama ni aku buat tak jadi tu. Mungkin bantat coz aku terlebih excited buka pintu oven cepat sangat nak test dah masak ke blum. Tadi masa jilat-jilat senduk lepas dah bubuh batter dalam oven rasa cam manis plak, tapi bila dah bakar not that sweet. Just nice. Ingat nak hias dengan mandarin pieces or nectarines, tapi hubby kata dia nak cam gini je. First time aku buat kek kat Aussie ni, jadi plak tu. Hehehhee.. thanks to this oven kat rumah baru ni.

Hubby dengan gaya tersendiri potong kek dari hujung sana.
Dia kata ni cara praktikal untuk potong kek!
Hubby pagi tadi cakap nak dinner tom yam. Aku teringin nak masak nasi lemak or nasi ayam. Malas nak dok lama-lama kat dapur coz of the sambal. And aku tak pernah masak nasi ayam in my whole life. Tadi dok usha-usha webbie nak masak nasi ayam, tapi teringat hubby yg teringin tom yam, so kensel je la. Next time aku berlatih masak nasi ayam. So this was our dinner tadi.

Tom yam simple, ayam bakar simple (bubuh madu, kicap, halia je),
telur masin simple, nasi goreng cina simple, air apple blackcurrent juice.. simple!
Haaa.. segala macam aku masak tadi. Aku suka masak tapi selalunye malas, bukan apa dulu malas masak coz takde masa plus dapur rumah lama tu mengah sket. Now pon malas gak masak walaupon dapur ni lebih ceria, sebab takde masa (banyak la alasannye tu). Tapi kalau time aku masak, memang all out. Pas tu hari lain mandom je saaampai la the next time aku teringin nak berasapkan dapur tu. Kagum lah aku kat orang-orang yg masak hari-hari despite diorang busy.

Now lagi 4 jam nak kol 8am. I still feel like crap. But, hafta paksa diri stay up and study. Boring betul kena study aaall the time, tapi apakan daya, otak aku tak secergas those gifted doctors/nurses kat spital tu. So kena la usaha lebih sket. Sesakit-sakit dada aku teringat diri sendiri memalukan diri for the past few weeks kat ICU, aku kena la mentabahkan diri to bangkit. Jap dengar lagu 'Above the Wreckage' from Dishwalla jap.. kasi ada feeellll nak study...

6 comments:

kai azmier said...

fuh! nmpk mcm sgt sedap! tibe2 perot jd lapa plak..

TopsyTurvyMum said...

wahh..meriah atas meja tuu..
Congrats berjaya buat kek..
dgn frosting semua tu memang nampak sangat yummy!!

A~ said...

kai, kek & telur masin tu je yg sedap. aahhahahahaha.

k.nana, ha'ah, bangga dapat buat kek best. choc glaze atas tu ialah ganache as p recipe CMG tu. tapi consistency dia kurang menarik coz i takde susu cair ideal tu. so dia jadi pekat macam chocolate je. tapi sedap la. :D

Liana MD said...

yuhuu..u mmg patut rase bangga ok sbb sempat masak mcm2 sorg2. i pun terliur tgk ur choc cake wpun bantat2 rupenye tp still sexy gitu. hahaha ;))

Lady of Leisure said...

sedapnya.. u jarang letak pic makanan tapi sekali u masih dapur tudia, meleleh i tengok tau.. rasa nak jer singgah tumpang makan kek, ayam, nasi goreng and tomyum semua tu hehe

A~ said...

Liana, heheheh bantat pon sedap. :P
sexy eh, ahahahhaha. baaangga maak!

Lady, ye lah. i memang jarang letak pic food coz kalau makan alwiz simple e.g. roti, instant stuff. tapi kalau skali ada masa byk haaaah amik kau, all out! ahahha. bila u honeymoon sini nanti i masak sepesel utk u okaaay.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...