... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

Great Ocean Road: Cape Otway

Lama dah aku biar blog ni bersawang. La ni baru sampai seru nak sambung balik. Seb baik langit cerah.. perfect blue sky gitu. Time yg sangat best buat laundry. Aku capai je apa yg boleh dibasuh walaupon bakul laundry dah kosong. Rugi biarkan cahaya matahari begitu saja. Pagi2 tadi dah gi attend my garden.

Last Sunday 19-12-2010, my family & I went to Port Campbell National Park situated in the very far West of Victoria. Di sinilah terletaknye the famous Twelve Apostles (now dah jadi 7 coz batu2nye collapsed a few years back). This is the most famous attraction sepanjang Great Ocean Road. The cliffs & pantai ni menarik & penuh sejarah coz menjadi tempat settlement oleh pelayar2 dari UK mostly back in kurun ke-18 & kurun ke-19. Also byk tempat2 ni ada kesan2 kapal2 tenggelam dulu.

We took the long route iaitu sepanjang Great Ocean Road yg sangat panjang itu dari lepas Geelong sana sampai la ke hujung dekat-dekat Warnambool. Saja ikut jalan jauh coz nak tengok the cliffs & laut. Hujan kejap lebat kejap rintik2 kejap suam kejap. Aku drive cam kura-kura sepanjang jalan belit2 tu. Takut wwoooo.. member aku pernah role over accident kat jalan tu. Dah la hujan lebat poor view lagi. Perjalanan ke cabin kami di Eastern Reef, Port Campbell tu took about 7 hours, sepatutnye dlm 4-5hours la. Tapi pasal jalan cam kura-kura & stop byk tempat tu yg lama tu.
Oh ye, hubby tak ikut coz he had to go to work. Best kalau dia dapat ikut skali.

We stopped kat Apollo Bay konon nak lunch break kat park situ. Malangnye hujan lebat gila so makan dalam kereta je la. Sebelum tu ada lalu this lighthouse, Split Point Lighthouse before sampai Apollo Bay. Tapi malas la nak singgah coz hujan.

Peta besi kat info centre Apollo Bay. Yg X tu ialah Melbourne.
We were heading to Cape Otway, then Port Campbell.
Then kami teruskan perjalanan ke Cape Otway, tempat paling hujung/south di Victoria ni. Terasa cam hujung dunia pun ada. As expected tempat ni mendapat segala macam angin dari South Pole sana. This is where the Cape Otway Lighthouse is situated. Cam tak caya je hujung dunia ni ada lighthouse gak. On the way berhenti sebentar tepi jalan kat hutan tu coz ada free range while koalas kat pokok2 eucalyptus.

Perjalanan ke Cape Otway lighthouse
Hutan simpanan di mana koala bebas. Ada nampak koalas?
Two of them.. mak & anak
Lagi
Cuba cari lagi mana koala-koala itu?
(sambil nyanyi lagu 'Where's Koala', ikut lagu 'Where's Wally')
Hensem tak adik aku sorang ni? Ada sapa-sapa nak berbesan ngan aku?
Cape Otway Lighthouse
Pemandangan dari atas lighthouse. Terketar-ketar jugak la dah tiba kat atas tu.
Menggigil aku amik gambar mengadap laut ni.
Angin kuat gilaaaaaa.. takut aku tergolek masuk laut
Aku cuma mampu pusing separuh je kat atas nun. Takut wooo!!
Gayat abis!
Laut dia penuh dengan batu.. imagine kalau jatuh, gol terus!
Perjalanan ke Port Campbell diteruskan. Banyak farm along the way from
Werribee tadi lagi. Nice view
To be continued...

2 comments:

TopsyTurvyMum said...

GOR..

memang tak jemu...

Lady of Leisure said...

cantiknya.. view dari atas pandang ke bawah tu buat i gayat hehe.. and the koalas sangat comelllll.. kalau jinak alangkah bestnya kan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...