... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, December 03, 2010

Locust plaque.. yucks!!

Patutnye aku ni kena start masak dinner ni. Jap lagi kol 730pm dah kena bergerak dp sini to work. Why I'm still in front of the lappy? Coz sibuk meng'google' resepi nak masak pajeri nenas. Bukan nak resepi penuh, just nak tau apakah rempah-ratus dalamnye. Mengidam la plak ye.

Anyways, ni berita geli yg buat aku betul-betul rasa loya. Sejak sebulan lebih dah start dah, tapi ni berita lebih gempar dari dulu. Berita pasal monster locust swarm heading to Victoria.. sooon.. from TheAge.com.au.

Typical locust: Male on top (aauuww)
Aussie punye
Apa itu locust? Locust tu ialah the swarming phase of the short-horned grasshopper from the family Acrididae. Ada macam-macam jenis. Yang dah lama menghurungi Australia ni ialah dari jenis Chortoicetes terminifera. Orang sini panggil locust. Ni binatang native kat sini & is a significant agricultural pest threat. Banyak sangat kat pedalaman New South Wales & bordering states yg lain, including northern Victoria, also di Western Australia. Especially teruk di musim late spring & summer and dia spread through dia sendiri terbang & warm wind bawak dia, mostly ke tempat banyak makanan dia & to the coastal area (cuaca moist & warm). Dia slalu bertelur kat superficial layer of the warm & humid soil, kadang boleh mencecah millions dalam 1 hectar tanah.

Dia suka sangat kat daun-daun hijau. Skali datang dalam a massive swarm & boleh botak semua tanaman. It is also a significant threat to the traffic coz skali datang boleh hilang view on the road. Kat sini dah start badan kerajaan yg memantau locust ni coz walaupon dia tak gigit orang tapi in a wider view dia boleh cause disaster to the traffic & to the food chain.

Apsal aku kesah sangat? Aku geli laaaahhh. Yucks. Aku ni memang lemah sangat pasal insects ni. Kadang boleh rasa nak pitam. As much as I am a 'green' person, most of the times aku tak suka pokoks ialah sebab the insects, ulat-ulat, binatangs. Sejak bila aku lebih phobia kat insects/binatangs... sejak aku start blaja medicine... insects, binatangs bring a variety of diseases. OCD tak aku?
I know my area here ni slalunya selamat from most natural disaster in Victoria, Alhamdulillah. Tapi tu la.. aku takut pitam tengah-tengah drive nanti kalau aku ternampak sekor dua menatang ni. Huhuhu... masalah dunia. Mintak-mintak la these insects tak sampai kawasan Chadstone ni.

Drought, heat wave, bush fire, thunder storm, flood, hail storm, locust, crimes.. Banyak betul natural disaster kat Victoria ni kan. Aku doakan supaya kami semua selamat from all these heartaches. InsyaAllah.. Amin.

Okay, time to cook & get ready to work.

Info + pics tribute to Wikipedia & Google.

2 comments:

mamacomel said...

dah sampai kat melbourne...eeeeeeeeeeee

mamacomel said...

dah sampai kat melbourne..eeeeeeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...