... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, December 01, 2010

Summer 2010

Today is 1st day of summer as per calendar. Cuaca mendung saja pagi tadi, but came midday cuaca jadi nice & warm & bright. Aku yg tak boleh tido malam tadi gi started the laundry at around 4am. Ni yg best ni laundry kat tengah-tengah rumah. Takde sapa dengar bunyi mesen. So by midday aku pon jemur baju & seb baik dah kering semua after 2 hours.

Species pokok & bunga lain daripada those at our old house. Ni semua aku agak adalah species Lily or Tiger Lily. Nampak cam sama kat Google images. Ada sapa-sapa tau which flowers are these?

Kat pagar depan rumah & kat driveway. Banyak pulak bunga hari ni.
Semalam aku terasa nak cantas je semaksamun yg penuh dgn nyamuk nih
Di kiri kanan walkway menuju ke pintu depan
Sapa je la gigit bunga ni, sampai berlubang-lubang
Ni pulak another species of lily. Semalam panas dia kembang sangat.
Hari ni mendung dia dah kecut balik.
Kat sekeliling dia nanti aku nak tanam bunga yg cover the garden floor
Last week punye gambar, masih kuncup bunga nih
Seminit lepas aku amik gambar bunga-bunga baru tumbuh kat laman rumah, hujan plak start. Seb baik dah angkat sumer kain di ampaian.

Hujan dah.. this is my favourite spot in the lounge (hubby dah conquer!)
Tak tahu lagi nak masak ke tak tonight. Today is hubby's first day of his new job. Afta work he has a dinner meeting with his fren from Adelaide. Tak tau la pukul brapa dia balik nanti.

Okay, nak gi sambung kemas barang-barang from the kotak. :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semasa mengemas dapur tadi, terjumpak dgn some dry ingredient & some ingredients in the fridge. Tercetus idea nak buat pizza segera to test out the new oven. Inilah hasilnyaaa, ala kadar saja coz instant pizza base, tapi sedap & kenyang. Buuurrrppzz.
I LOVE FETA CHEESE!! Kelmarin hari tu jumpa goat's feta cheese yg ada chop halal oleh Islamic Council kat sini. Yeeessss!!

BBQ Hawaiian hot chicken salami
Hot turkish salami with feta, mixed cheese & champignon mushroom
Peppercorn pastrami & smoked silverside pizza
Seronoklah oven tu sangat best if to compare with the one at the old house. This house has a lot of space in the kitchen in terms of storage. Pantry dia especially besar. Muat segala macam menda sampai ke ceiling nun.
Tak sabar aku nak start my cooking/baking adventure. Yaaayyyy...

3 comments:

mamacomel said...

wow..wow ..wow..sungguh menyelerakan...

eynda said...

Cantiknya bunga2 tu!! :-)

A~ said...

sedap pizza segera. kenyang. cepat. senang. :P

eynda, ha'ah cantik. tapi daun dia macam lalang. gatal, tajam, semak. :P hujung minggu ni kena cantas sket2. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...