... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, January 07, 2012

Buku baru 2012 (recycled daaa...)

Aku cam terfikir, patutnye aku buat azam baru setiap 1 Muharram, baru la berkat kot hidup aku ni. Takde la terumbang-ambing je.

Azam tahun baru kalendar omputeh ni pon since as far as I remember just started in 2010, just thot masa tu nak straighten up my life a little bit. Selama ni new year means fireworks on new year's eve then continue with everyday life. Rasa cam takde all those short term goals to look forward to. Just the long term goals yg nampak cam samar-samar coz ye la, setiap hari cam sama je.

So azam aku di dekad yg baru since 2010 ialah to make some list of azam tahun baru & recap these azams by the end of the year, and ada check point in the middle. And 1 change aku nak buat for this coming year is to make all these azams time 1 Muharram.

Masa 1 Muharram 1433 hari tu aku tengah bercuti with my family kat Tambun, Perak. Masa tu kami sama-sama baca doa akhir tahun/ awal tahun. Kat tv ada ceramah agama & bacaan doa masa tu. Rasa cam tenang & blissful, coz kat Aussie ni takde menda-menda cam tu. Ceramah dp pop masa xmas/ good friday ada la. Hahaha.

Okay, here it goes, recycled list for my azamz of 2012:

- To be happy... I want to smell more roses, listen to the ocean & enjoy the breeze more. I want to enjoy all aspects of life, good or bad, and let go of & learn frm the bads. I want my life lebih tenang & focused & more importantly balanced in all areas. InsyaAllah.
- To work on my career.. Yang ni kena lebih berusaha & lebih focused. Exams this year & early next year. No excuse. But along the way I want a more balanced work-life. Nak lebih professional & kurang emotional kat tempat kerja. Nak jadi lebih content & bijak.
- Jaga body, jaga makan, jaga kulit.. Yang ni kena lebih berusaha in terms of body shape & food intake. It is kinda challenging when my job is shift job, agak mencabar nak ada routine makan yg sihat & seimbang. But during my wake hours & work hours aku akan berusaha makan yg lebih seimbang, segar & sihat. As well as the exercise bit. Now dah tua kena lebih bersenaman utk jaga badan coz metabolism dah tak secergas masa muda-muda 10 thn dulu. Nak lebih menghargai masa rehat & tido. Dalam hal kulit pulak, I will continue with my new regime, InsyaAllah. Food & senaman akan beri kesan holistic to the skin as well. Agak mencabar bila tinggal di negara yg cuacanye berubah-ubah sehingga memberi kesan terhadap kulit.

- To rely less on drugs... Yang ni dunno yet. Since this year is going to be a bit mencabar I cant really promise to reduce my sleeping tablets intake. But since aku dah berazam nak jaga body & makan lebih lagi this year, I am sure the sleep will come naturally. InsyaAllah.
- To take care of my car better & to drive better :) Yes, definitely I want to look after my baby better than last year. :) And azam best ialah nak try to improve my driving skills in Malaysia. Yg ni hanya boleh buat time cuti nanti. Skills kat Aussie ni Alhamdulillah, boleh idup la. Hahaha.
- To be more organized with my life :) Hafta somehow do it properly. I'm kinda sick of the same old azams every month aku buat re: this esp the filing system. Hahaha. Plus nak lebih OCD in terms of kemas rumah, etc. Boleh gitu?
- To save more $... InsyaAllah aku akan lebih berusaha tak nak indulge too much, and to spend wisely. Aku pon nak avoid waste buy kurangkan beli brg dapur berlebihan sampai kena buang sayur setiap minggu coz tak sempat masak, nak back to my pre-cuti body so that takde baju-baju membazir kena beli baru, kurangkan makan so that tak 'membuang' banyak sangat (takde la bazir toilet rolls, water, toilet detergent & kurang mencemarkan alam). Lebih jimat electric & water & others. Ada azam nak beli rumah di Malaysia, InsyaAllah.
- To improve my cooking skills :) Nak lebih rajin memasak tapi portion still terkawal. Nak lebih adventurous in my ingredients. E.g. I started this year with trying beetroot. Mebbie next nak blajar about artichoke plak. I want to make my own veg-fruit juice. Etc.
- To garden more :) & care for the environment more :) Yang ni kena usaha lebih. Tak rugi berbakti kepada alam. Nak tanam more veg plants. Kalau boleh buang all the flowers kat depan tu & gantikan dgn pokok olive or other pokok yg mendatangkan hasil seperti kelapa ke kan best. Hahaha. Tapi apakan daya ni rumah sewa je.
- To belajar tahan perubahan cuaca more InsyaAllah.
- To improve my social life more :) I have to learn how to get around this one, especially this year & next year lebih busy dari biasa. Aku nak care more about my relationships with others. No man's an island kan. Buat again, hafta balance out on things.

- To do more for my family :) and those precious people around me :) InsyaAllah, ni ongoing sepanjang hayat.
- Last but not least... most important... to improve my relationship with beloved hubby...
Continuous no question.. Semoga kami bahagia ke akhir hayat & sentiasa diberkatiNYA.. amin..

http://aquahartz.blogspot.com/2010/01/buka-buku-baru-2010.html

http://aquahartz.blogspot.com/2010/12/penutup-tahun-2010-book.html


http://aquahartz.blogspot.com/2011/01/buku-baru-2011-waaalllaaaa.html


http://aquahartz.blogspot.com/2012/01/perihal-buku-lama-2011.html

InsyaAllah, semoga tahun ni akan lebih baik, in one way or another, for all of us.

1 comment:

Diela Zaimi said...

insyaallah...semoga apa yang dihajatkan dimakbulkan oleh Allah...sama2 lah kita berdoa... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...