... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, February 13, 2012

Lama gila tak update

Gila lama tak update.

Now dah masuk minggu ke-2 of the new working year for 2012. Makin busy with work & studying. Skang aku dah jadi 2nd year ED registrar. Ada 2 org last year HMOs now dah jadi junior ED registrar, which means I'm no longer the most junior.. tak dapat all the attentions anymore :( jeles!! Hahahaha.. takde lah. Gurau. But that means aku lebih dipercayai oleh bosses & at the same time hold more responsibilities. Ada a few new registrars starting as well frm other hospitals, mostly are seniors. Some seniors are out at other hospitals doing their whatever rotations. One of the junior ED registrars that aku baik with moved on to Royal Melbourne Hospital buat her ICU rotation. Other senior registrars pergi ke Eye & Ear Hospital, Royal Children Hospital, & Monash Neonatal ICU, etc. Tengok diorang moving on to their rotation of choice buat aku berkobar-kobar plak nak study abiskan my primary exams cepat2, so that aku pon boleh buat rotations yg aku nak like the Children's, Eye & Ear, ICU, etc.

Talking about new year, new doctors starting all over Australia for the new working year. Plus the medical students. I've noticed with the new juniors in ED, some have a lot of attitude... berlagak, degil, malas. Mula-mula aku ingat aku sorang je yg terlebih sensitive. Rupenye most specialties are having the same issues with the juniors. Huh... generasi skang ni makin besar kepala eh. Aku dgr cerita hari tu dari medical registrars yg one of the interns kat ward was telling the consultant what to do with a patient... whooaaaa.... berani! Kami dulu masa students & interns tak berani nak bersuara, & sentiasa berusaha keras utk bosses nampak kerja kami bagus. Slalu kami sanggup balik lambat nak siapkan kerja & sampai kerja awal. Skang ni.. wooohooo... lain dah. In ED, kami cuma kasi chance the juniors nak get used to the first 1-2weeks, we'll show them around & make sure that they learn. Kalau masuk minggu ke-3 macam ni jugak.. kena la. Bunyi cam garang kan, tapi tu la, diorang ni kami tengok, the attitude memang tak bleh blah. Ada je yg baik, sopan, takut-takut tapi rajin. Those people kami kasi more time at the same time encourage diorang jadi berani & confident. Tak kisah kalau diorang dumb, slow, junior tapi rajin & polite, coz these are the kind of person that u want to be in ur team, and will definitely go far to success. Kalau dumb, slow, junior AND rude & pemalas... hmmmm silap besar...

Kaki bebel jugak aku nih. hehehhee..

Anyways, aku dah kerja 3 weekends in a row termasuk semalam. Hari ni aku kerja night shifts sampai thursday. Esok pagi kena gi jumpa GP for a f/u of GI investigations I had last week. Then kena jumpa specialist in the next few weeks. Jumaat ni plak lepas night shift kena gi service kereta. Weekends aku on call.

Bila masanye aku nak study nih?

2 comments:

misshannajr said...

kena bersedia jadi Dr yang baik la kan..sorry to say tp makin ramai Dr yang sgt rude tak kira dgn pt's atau staff..mereka kerja semata2 kerna duit..sya tau akak Dr yg baik hehe :D

A~ said...

mmm ntah la. kalau kerja semata-mata duit, most docs in training takde duit. mebbie berlagak coz dah ada title doc depan nama mereka. at least kat sini la.
u doctor apa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...