... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, February 18, 2012

Perihal size badan

Berat badan aku mmg naik gila-gila masa annual leave 5wks end of last year. On my last day of holiday in M'sia, berat aku dah jadi lebih berat dari my dad & my 28yo brother. How sad!! Ni la jadinye kalau makan tak ingat dunia, pas tu senaman yang yok skadar berjalan-jalan di pasar malam or shopping malls dgn tujuan mengisi perut & mengosongkan dompet.
Seperti yg aku agak, balik Melbourne terus takleh pakai all my work clothes. Seb baik cuaca kurang best
and seb baik jugak aku kerja kat ED maka boleh la pakai jeans, t-shirt or sweater nipis gi kerja. Haru! And most people at work were like.. "you are so fat!" written on their face when they look at me. Cheh! Dr. HAK & akaknye directly cakap aku gemuks! Chissss! Tapi takpe, tak terasa coz it was a wake up call.

So balik je dari M'sia aku terus started my quest to lose weights.

I changed my food regime. Instead of makan 15x sehari bertambah-tambah, aku kurangkan portion each main meal & make them regular 3x with small healthy snacks in between. I've been trying to eat biggest meal for breakie, setakat ni sederhana saja coz slalu ngantuk kalau kerja pagi manakala kalau arvo shift just sempat makan for brunch. Usually my midday meal will be the smallest. Aku pastikan aku makan seimbang for the main meals: kena ada carbs, protein, fat, lots of vegies. I dont keep junk foods at home anymore, unless aku kerja night shifts di mana those junks utk bawak ke spital share with night ED staff. Tell ya, the cravings for junk food memang the greates for the first 3wks lepas balik sini. Simply coz kat M'sia asik makan je walaupon not junk, so kat sini the good foods takde but junks are everywhere. Aku pastikan setiap hari akan ada dessert, which will be only fresh fruits not pastry/ all those sugary sweets. Seb baik aku & hubby bukan jenis suka desserts unless kalau makan luar/ visit org, and aku pon jenis malas & tak reti make desserts unless sekadar potong buah. Kalau cravings sgt baru la aku makan sesudu dua chips or chocs. Soft drinks memang dah lama takde dlm rumah ni mostly coz these hurt my gastritis.
3rd week of my diet change, aku start on this detox regime plak. Sebab apa lambat, sebab nak try biasakan diri with the diet change & curb the cravings first baru start on detox. Kalau cut off everything cold turkey takut aku yg pengsan nanti. Detox ni tak le yg strict gila tak makan apa-apa selain dp detox juice & fruits je. That detox week aku kurangkan lagi portion all my foods, makan soft protein, tak sentuh langsung all the junks & I made daily 2,3x detox juice recipes frm my juice recipe books. Sedap, and by the end of that week, badan rasa ringan & segar.

Di samping tukar food style, aku try senaman setiap hari or setiap dua hari. Mula-mula tu definitely on my crosstrainer & using the weights. Short bursts of exercises during my free time, esp kalau dah bosan study. Dalam 5-15minutes each time, 2,3 x sehari kalau hari tu aku tak kerja. Kalau kerja just buat sekali dua je. Takde la dedicated 1/2jam to 1 jam beberapa hari seminggu, kerana aku memang malas. Kelakar kan coz most senamanholics will say that my regime will definitely not do anything. But to me, enuf to increase my heart rate & improve my circulation, takde la sedentary mandom ngantuk je. Then bila cuaca elok sket, I'll try to brisk walk outside. Rugi dibiarkan cuaca best sempena summer ni, nanti dah masuk autumn & winter haaa.. depressed je coz tak brapa boleh nak senaman outdoor.

Tambah lagi shift malam mmg tak sempat nak makan langsung, and kadang kalau arvo shifts busy gila aku skip my foods & minum something filling. Totally not healthy yg ni.

Apa hasilnye? ----> Now dah 10wks since I returned to Melbourne frm my hols. I've lost 6kg.

First 2 weeks ada la dlm 1kg je turun. Lepas detox tu & another 5weeks terus turun another 5kg. Now maintain sejak 3minggu lalu. Mostly now aku just kisah about the ukurlilit rather than weight, even though kalau dapat lose
another 2kg (+2kg lagi kalau rajin) for the next few weeks, thats an added bonus lah. Kena increase my exercise plak now coz food wise aku dah berjaya lawan all the cravings & dah berjaya biasakan dgn makanan seimbang & healthy.

Alhamdulillah, most of my baju & seluar kerja dah boleh muat. Takde la rasa sedih setiap kali berdiri kat wardrobe sebelum gi kerja pikir nak pakai apa coz takde yg muat. Hahahhaa.
Well, this adventure of weight loss memang seriously lah kasi lesson kaw kaw nyer kat aku. Geli with the lipatan lemaks, sakit hati that I couldnt fit in most of my work clothes & (pang ke muka) when actually I was heavier than my dad & adult brother masa tu. Fuh!
Kali ni memang aku actively dieting (my way of dieting) & senaman. Kalau tahun-tahun sebelumnye aku just rely on my night & arvo shifts, dan juga replacing most of my baju/seluar kerja coz malas nak berusaha kurangkan size badan.

Harap-harap my weight & size at least turun ke weight & size asal sebelum aku balik cuti hari tu.

2 comments:

CikLilyPutih said...

nanti kasi resipi detox tu ek.. nak cuba lah

A~ said...

hello dear, i ikut je recipe kat internet & kat buku-buku recipe for juice/soups. takde ikut sendiri punye.
mostly guna carrot, beetroot, ginger, oren/ nenas. ikut citarasa.
kalau u kasi ur email, insyaAllah i ada masa i email u some of the recipes frm my recipe books.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...