... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, June 30, 2014

Salam Ramadhan 1435H

Assalamualaikum, selamat berpuasa Ramadhan 1435H. 
 
Alhamdulillah semalam start puasa on a Sunday, both of us tak kerja. So agak mendamaikan to start on a weekend. Bangun sahur agak mendera perasaan sebab sejuk ya amat. Around <5 buta="" degree--="" degree="" during="" pagi="" peak="" the="" tu.="">
Subuh starts at around 0603hrs & Maghrib is at 1711hrs. So minggu ni around 11+jam saja puasa. Buka puasa ringan2 then lepas Isyak, which is at 1838hrs, or around Masterchef baru dinner. Masterchef starts at 730pm. Agak awal to eat at 5++pm for dinner. 

Now is peak winter. Sejuk ya amat. But somehow ada gak selingan cahaya matahari despite the freezing weather. Jadi la, boleh la rasa sikit2 macam there's hope to life now. Sejuk beku tu tetap sejuk beku but like somehow looks different bila ada cahaya matahari, biarpun tak rasa pun kesuaman matahari tu.

My shifts this Ramadhan, Alhamdulillah, are evening shifts & nights. Cuma when balik midnight or later tu agak letih jugak nak tido, then bangun sahur around 5am. But at least boleh makan with hubby everyday, if not during buka pun. Have to masak awal when I am not working, at least when hubby gets home dah ada makanan panas. And like always, I cant always cook everyday, but will try to make something special when I'm on my days off.

These are the food I made last night, hoping to cover us at least until this wednesday. Aku kerja arvo shifts pulak this week, then on the weekends. Next weekends plak aku do night shifts from the friday until sunday. Hubby makan nasi with the kuah-kuah, while I just ate the mee hoon soup. Tak nak aaa bosan makan semua skali arung coz the food semua utk next few days. So kena tukar2 set.


Ayam masak lemak cili api segera with kentang & pickled mango (perencah brand Alif).
Rendang daging segera (perencah brand Brahims campur Mak Siti).
Sayur campur masak from scratch :P


Aku asik kempunan mee hoon soto/ mee hoon soup yg seangkatan dengannye. 
Ni mee hoon soup aku with steamed brocoli as sides.

Agar-agar jampu segera (brand apa ntah), with added peaches frm botol.

Anyways, going back to do some work. Selamat berbuka puasa bersama keluarga, rakan-rakan, teman sekerja, etc. Kalau like me at work, will be by myself la. And to me,it is a bliss to be on my own during this precious meal break, away from the chaos. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...