... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, April 05, 2010

Feri dan laut

Hmm.. kenyangnye perut makan laksa tonite.

Semalam ingat nak citer terus pasal our trip to Sorrento-Queenscliff lepas balik tu. Tapi was soooooo tired plus vertigo, mebbie from the mabuk ferri tu. Sepatutnye praktis utk kerja mlm today, tapi apakan daya.

It was the long weekend, everyone was going away to somewhere. Kami plak, kinda susah nak plan apa2 coz of my timetable yg random & jarang dapat weekends. So this time just spontaneous plan to Sorrento-Queenscliff.

We woke up very early yesterdat so that we could leave home by 7am to catch the 9am ferry. Very nice weather that morning. Sampai kat Sorrento kereta tak banyak, ferry pon tak penuh. Best je. Sejuk sket even the lovely sun is shining.. Ferry tu goyang2 & I was feeling dizzy all the way through. Ada pakcik kat ferry tu ingatkan kami sedang honeymooning & beria-ia cerita pasal sejarah, tempat-tempat menarik kat seberang sana, etc, siap amikkan gambar kami berdua lagi. Hehehee..
Sorento-Queenscliff ferry
The view from the ferry
Sampai seberang sana, everything was kinda quite coz still pagi lagi. Went to the info desk. Dengar2 dp org yg tanya nak gi Great Ocean Road, about 4 1/2hrs non-stop to the Twelve Apostles from Queenscliff. Since its still early I was like.. hmmm... best gak gi Great Ocean Road, or gi Geelong Safari ke, whatever yg kinda menarik since we were already on the other side of Victoria kan.. (magic... kejap the south-eastern, then now kat western Vic). We went to the beach instead hampir2 dgn lighthouse. Ingat nak gi ke tempat historical kat situ, tapi tutup. Takpe lain kali. Jalan-jalan kat laut tu best. Menenangkan. Ada org yg fishing, ada yg berenang. Tak ramai org. Ada satu family jalan2 kat situ, we thought that the kids were looking for seashells.. rupenye diorang kutip kaca pecah. Atok diorang kata tpt tu dah jadi National Park, so takleh kutip kulit siput. Banyak starfish & seaweed around, kinda geli jugak.
Queenscliff town
Kat beach of Queenscliff
The lighthouse
We spent a few hours jalan-jalan & amik gambar. Had lunch kat park nearby, had the freshes fish & chips kat situ (ye la apa je lagi yg bleh makan... my dearest hubby tertinggal our mushroom pies kat dapur pagi tadi). Masa makan kami kinda kebuntuan nak buat apa. Malas nak tunggu museum bukak in the arvo, malas nak jalan jauh-jauh jugak since mostly tutup coz of Easter Sunday. So we decided to go back to the Queenscliff jetty & tower. Lovely place. Seb baik tower tu bukak. Ada lift, tapi hubby kata baik naik tangga to burn the minyak2 chips tadi. Hahahah.. yup, kami pon naik, lenguh gila kaki. Actually it wasnt too bad tapi pasal aku gayat so aku naik atas closest to the medial wall. Takut, seram, pening, vertigo pun ada. Tangan aku tercalar sket kena dinding batu tu. Lega bila dah sampai kat atas. Tangkap2 gambar sket then turun balik thru tangga. Oh, ada this nice restaurant kat tower tu, kalau tau tadi bleh pegi. Takpe next time.

Queenscliff jetty. That's the observation tower that we climbed.
Note the tongkang.
We then rushed to the jetty coz nak catch the 1pm ferry. Tercetus idea nak gi Sunny Ridge to get the lovely jams there and also to have coffee rehat2 kat situ. Masa sampai kat jetty tu punye la ramai manusia & kereta. Ada satu tour bus gergasi naik skali. Ferry pun penuh. Parking kat dlm perut ferry pon rapat-rapat je, with the tour bus kat depan skali. Satu kereta yg park kat sebelah kami tu, full of huds, main bukak je pintu, seb baik tak kena kereta aku. Aku & hubby pandang je diorang sambil makan chips sampai diorang semua keluar dari kereta mereka. Diorang pon cam seram je tengok kitorang pandang diorang semacam. Bagusla, diorang lebih berhati-hati. Aku dah ready dah, kalau kena kereta aku siap la diorang. Kami org last skali utk naik ke atas deck. Semua pasal kereta.
Ferry balik ni lain sket than the one before. Yang ni ada lift. Best lepak2 kat atas deck, amik gambar.
Masa dah nak sampai pun aku & hubby rushed to the car so that kalau apa2 jadi kat kereta kami masa those huds masuk kereta, senang kami ada to witness. Aku awal2 lagi dah amik gambar kereta tu.. hehhehe.. again masa diorang sampai aku & hubby usha diorang, I kno diorang tak selesa kami buat cam tu. Oh well, my car, kena la jaga lebih sket.
Our ferry trail.. buhbye Queenscliff..
til we meet again..
Bila dah sampai, bus tu plak buat hal. Dia mati plak. So the left wing takleh kuar. Abih. But the right wing yg ada elevated parking space tu bleh kuar coz the big bus didnt block their way. So diorang kuar slow-slow until satu row tu kosong. Then satu kereta kat row kiri & blakang skali bijak sungguh kuar perlahan-lahan lalu thru the tiang2 across the right wing. And the rest of the left wing cars, macam puzzle plak. Satu2 reversed their cars then out we went, tinggal bas tu je. Best, macam puzzle. Ingat nak stop at nearby info centre to get a fridge magnet, tapi disebabkan seronok sgt peristiwa ferry tu maka kami terlupala.

Dalam feri.
This is the bus that got everyone a 'lil 'excited'.
Went up the hill to Sunny Ridge through Arthur's Seat. Nak stop kat multiple view points e.g. Franklin Point, etc tapi ramai gila org. Aku rasa aku memang takkan naik atas thru this route coz gayat semacam, the road is soooo steep. Went straight to Sunny Ridge. Aiyooohh.. ramai gila orang. So we grabbed some jars of their jams: boysenberry, blueberry, strawberry. Also some strawberry sparkling non-alcoholic drink & strawberry syrup. Tak pegi petik strawberry coz ramai nak mati manusia. Sempat la ngap ice cream with small latte. Sedap.

The Sweet Temptation at Sunny Ridge.
Seb baik lalat pon tak sibuk nak masuk gambar.
Sampai rumah dah petang, I was thinking of staying up coz hari ni kerja malam. Tapi tu la, penat gila. I'm soooo glad we did this yesterday, it was definitely a lovely trip. Great weather, great things to see. Next time bleh buat lagi with other people jugak if their timetable & space permit.

Well, jap lagi nak gi siap-siap for work.

(More pics on FB)

2 comments:

Lynnda Hosni said...

all ur pix are nice...pandai u amik...cantik....

aquahartz said...

Thanks. I think its bcoz of the great weather :) Jiwa berbunga-bunga tengok the sea & sunshine :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...