... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, March 10, 2014

Ration for Winter

Seb baik pokok cili padi berbuah lebat this summer. Alhamdulillah. I've been keeping the weekly hasil tuaian in the freezer for winter suppy. Boleh la kot sebiji sehari in late autumn, winter, early spring nanti. Insya Allah kalau cuaca elok in the next few weeks of autumn, the pokok cili besar pon akan start berbuah. Last summer dia kering kontang macam nak mati je. But I refused to defeat, so setiap hari siram despite nampak mcm rangka je. Alhamdulillah dah tumbuh bunga dah pon since last week. The serai pun mcm tinggal rangka je. Someone told me that her serai was like that too a few months ago but they siram setiap hari, Alhamdulillah diorang punye dah tumbuh hasil. Semangat aku nak revive our serai. Hopefully ada la supply nanti.

 Hasil tuaian sabtu hari tu. 2nd pic hasil tuaian hari ni.

 Collection dari freezer & yg akan masuk freezer.


All these are important supply for winter, the right season to eat all hot spicy hearty meal but malangnye time winter la mahal giler all these things. Obviously due to susah nak grow them bila cuaca sejuk or musim banjir. Tambah-tambah lagi harga barang sini semuanye mahal. So nasihat pada diri sendiri untuk ke sekian kalinye, baik la rajin-rajinkan diri berbudi pada tanah. Ahaks.

3 comments:

lianateal said...

wah..never thought chillies can be frozen before! idea yg bernas tu haha..btw I mmg dah lama x update blog dulu..now bru nk berjinak2 semula ;)

Btw i have a new blog now..do drop by when u're free..tkcr !

Dalisha said...

Hijaunyer tangan ko hana. aku brape byk kali try tanam cili kat umah aku tak menjadi...geram betul tgk cili2 tu....gedempol...

A~ said...

Alhamdulillah. Rezeki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...