... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, September 11, 2009

Salam-salam Aidilfitri... soon =)

Sudah 20 hari kita semua berpuasa. Alhamdulillah. Lagi 10 hari, including today, to go until Hari Raya. Lagi 9 hari aku & hubby akan berpuasa di bumi Melbourne ini before kami balik M'sia, InsyaAllah.

Ini juga bermakna sudah 20 hari aku menternak lebihan lemak dan muscles (harap-harapnye) semenjak start bulan puasa ni. I suddenly felt like weighing myself just now because when I got changed before going out earlier suddenly the whole outfit felt ketat!! I noticed my outfit was ketat already yesterday before going to the tutorial, but I thot it was becoz I hadnt gone to the toilet for 2 days.. so naturally buncit la kan. Hahhahaha. And now I remember, most of my outfit dah terasa ketat since last week lagi. Looking at the weighing scale, I realized that I actually have put on a scary 5kg since 20 days back! Huh! I know becoz just before puasa I weighed myself just for fun & that wasnt the number that I saw when I weighed myself again just now. Darn!

The weighing scale is not my best friend since forever, the machine is just there coz senang nak timbang my baggage before flight travelling. Hmmm.. no wonder la I thot my back terasa cam ada 'muscles' je along my spine, padahal jarang gila exercise. Plus, tak tau apsal tetiba pipi nampak cam tembam sket.. I thot coz cukup tido tu la muka nampak full & tak pucat. Then, tetiba teringat hari tu hubby kata I ada double-chin.. and I quickly sed coz I was looking at him tying his shoelaces tu la pasal nampak cam double-chin. Pandang ke arah bawah la katakan. Cheh! And I also noticed that my leher cam menggelebeh je, thot coz I dah tua so kulit cam ala-ala sagging gitu. (Aku ni takde la rajin membelek2 satu badan tengok mana dah naik, mana dah rosak.. unless kalau jerawat.. which is my big NO!... other than 'aging') Salah sangkaanku!

I dunno why I sooo gatal2 updated my status on FB about this.. mebbie coz terkezut tgk nombor yg banyak itu kot. Anyways, when I got back from Chaddy, there were many comments about the controversial status.. mostly thought that there was a bun in the oven!

Okay, okay.. understandably coz our marriage is nearly reaching 2 years & I'm not that young anymore, plus many friends just bersalin. So I think semua orang pun clucky, more than both of me & hubby. Hehehhehee...

Well, I'm not that clucky. While I do want to have my own child one day, I kinda not ready yet, oh well, I dont know if I'm ready yet. Coz, if I say I'm not.. I'm kinda ready. If I say I am.. I feel like I'm not.

Let me set this straight. I'm well known to gain weight during bulan puasa more than any other ordinary months. Except if I'm in Malaysia lah kan. Well, at least this is known to me & those close to me. I think there's a few reasons though.
Pertama skali
... coz aku ni ada fear of being hungry & not able to function without food... ye la, takut migraine.
Selalu kat tpt kerja I'm femes coz slalu makan time kerja.. mostly junks la like chocs & chips. Now bulan puasa mana bleh buat cam tu kalau kerja siang. Therefore during time sahur I will try to eat a well balanced diet with lotsa protein to keep me feel full. First few days tu still lapar tapi lama2 dah biasa. Especially now dah kerja balik, not like last year.. membuta time siang & berjaga time malam.
Kedua... time buka puasa, aku akan makan tak ingat dunia, konon-konon ganti time tak dapat makan siang tadi. Still its a full size meal if to compare with my non-bulan puasa meal which is usually a quater of what hubby usually eats. Hari tu kat spital, bila time buka puasa je aku dgn buruknyer gi melantak ice-cream, chips, chocolates, soda, blablabla dgn lahapnye.. sampai org sekeliling kata aku ni buruk lantak! (Dalam english la kan).
Ketiganye... the food that I eat during both sahur & buka are mostly well-balanced diet.. meaning proper meal, rather than junks like I usually eat otherwise. Alhamdulillah, makanan yg elok2 di bulan Ramadhan yg mulia ini. Hahahhah. So mebbie nutrients tu absorbed well, rather than jadi taik je kan.
Keempat... Sometimes sebelum tido aku ter-makan some junks or sometimes high calorie food.. ye la, just in case tak bangun sahur. Time ni la nak menjamah balik all the snacks that tak dpt makan time siang2 coz puasa.
Kelima... Aku tak pernah miss sahur lagi setakat ni. Kalau terjaga lambat tinggal 10 minit lagi nak imsak pun aku bleh lagi dgn sepenuh tenaganye melantak. Takut lapar la katakan. Hahaha.. so imagine all the input since sahur, buka & moreh/ supper.
Keenamnye...
Minimal output coz my work pun mostly nights & arvo shifts, therefore siang mostly membuta. Nak exercise malas. (Haaaiiii... rugi sungguh my bulan Ramadhan ni...)
Ketujuh...
ntah apsal selera makan aku naik gila babas sejak bulan puasa ni. I think because perut kosong during day time so bila time buka puasa & time berjaga tgh malam tu, pulun abis-abisan.. konon-konon menghargai time makan. Heh! Hmm... seb baik takde pasar Ramadhan setiap hari kat Melbourne ni... huhuhu.. kalau tak...

There banyak sungguh alasan apsal gemuks. Patutnye aku ni jaga-jaga la sket badan nak raya. Ye la, orang lain punya la semangat nak get toned up time puasa menjelang raya ni. Aku lak sebaliknye.. ni semua pasal my fear of hunger. Nafsu.. nafsu.. haaaiii.. harap-harapnye dapat la aku muat baju-baju raya kat rumah tu, even tho baju-baju lama je.. tapi tension la kalau tak muat.. actually lagi tension kalau tak muat baju-baju kerja! Nampaknye aku kena gi beli belly belt la ni even tho belum masanye. Tapi apa nak buat kalau most of my favourite jeans/ pants even tak muat the thighs & bum? Seksanye fikiran ku...

Well, I dont even kno if I'm preggy or not. I havent even tested anything yet. And tak brapa pay attention to my menstrual cycles. Nantilah.. bila terasa nak check nanti, aku akan buat jugak. Its still too early. As for now, I want to enjoy my indulgence first, even though tak brapa bagus. The weighing scale will stay there di celah2 dapur sana like usual, still wont be my best friend... until I feel like jumping on it again next time.. which is I think the time when I feel comfy again in my work clothes.. entah bila la tu.. hahaha...

Selamat berpuasa & enjoy the rest of Ramadhan =)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...