... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, May 31, 2011

AKU KATA TAK NAK, TAK NAK LAA!

Selamat Hari Tanpa Tembakau Sedunia hari ini 31st May 2011.
Say no to ROKOK okay everyone. Ni segment dari Encik Ben Ashaari utk hari ini: http://www.benashaari.com/2011/05/segmen-24-jam.html AKU KATA TAK NAK, TAK NAK LAA!

I grew up with abah enforcing cigarettes memang a big NO!, dia siap bubuh no smoking signs around the house. So dari kecik until now being a doc myself I have got a whole list of why I HATE ROKOK so much.

1. Sebagai org Islam, rasanye dah byk kali kuar fatwa with all the dalils & discussions yg rokok ni HARAM!

2. Rokok itu busuk & kasi gigi + kuku kuning lagi jijiks.

3. Bazir bakar duit. Rasanye kalau kumpul2 duit yg guna utk bayar duit rokok kalau org tu rokok sehari 20batang selama 10 thn.. fuh.. boleh beli sebiji rumah agaknye. Membazir tu amalan setaaaan!!

4. Dari segi pathology, time postmortem lepas org tu dah mati, seriously menjijikskan. With the lungs yg hitam clogged with tar & all sorts of racun, blood vessels dia tersumbat & hitam jugak, jantung yg sangat rosak, buah pinggang yg smashed & hitam, liver yg dasyat, etc.. seriously jijiks.

5. Semua org tau yg rokok ni punca pelbagai penyakit.. COPD, cancer, cardiovascular diseases, kidney diseses, brain diseases, etc termasukla psychosocial issues. Selalunye org2 yg isap rokok ni either oblivious ignorant or rasa diri dia kebal immune.

6. Bagi aku org yg merokok ni sangat selfish. Lantak pi kalau kau memang tak sayang diri sendiri nak sakit sendiri & hidup merana. But very very selfish & such a useless moron kalau kau tak pedulikan org yg sayang kat kau. Bila kau sakit kau nyusahkan keluarga. Bila kau mati kalau kaya-raya & mati sekelip mata tak perlu jaga di saat-saat akhir tu takpe la jugak takde la family terabai, tapi ni nyusahkan keluarga yg selama ni bergantung kat diri kau for support. Bengong!

7. Again about them being useless & selfish. Aku terpaksa berdepan dgn org yg tgh isap rokok or lalu depan org yg isap rokok rasa cam nak ludah je kat muka diorang. Kalau korang nak sorang2 kasi hitam ur heart & lungs sila buat kat tpt lain yg takde makhluk Allah swt yg lebih menghargai ciptaanNYA. Aku tak perlukan korang ni nak kasi hitam organ dalaman aku. Org yg tak smoke tapi dok dekat org yg smoke akan kena penangan adverse effect just like those who smoke. This is proven by many studies.

8.
Again about them being useless & selfish. Seriously menyusahkan aku & doctor2 lain nak treat those patients yg sakit disebabkan rokok. Aku menyampah gila, kejap2 datang spital sakit itu-ini terhegeh-hegeh nak kasi sihat balik. Masa tahun2 sudah org suruh berhenti time tgh sihat degil amat. Now nyusahkan the healthcare system nak treat something thats not reversible.. pendek kata.. toooooo late, mate! Pas tu boleh lagi demand kerajaan mintak healthcare kasi free nak treat these people. Tak layak! Bazir juta2 duit taxpayers money nak treat these not-worth-it patients. Kalau guna duit kau sorang takpe, ni guna duit rakyat jelata lain.

9.
Again about them being useless & selfish. Pencemaran alam sekitar & memusnahkan bumi. In short, menyusahkan makhluk Allah yg lain juz coz ur selfishness & retarded acts.

10. Tak kira la kau sapa kat dunia ni (even doctors sekalipon), kalau kau merokok ( and amik other substances including alcohol ) kau memang tak layak utk terima apa-apa nikmat kehidupan seperti kasih-sayang, respect, etc. Org mebbie tak bersikap kurang ajar kat kau pada pandangan kau, tapi dalam hati (kalau org tu tak menghina kau or doakan kau cepat mati) org tu mungkin tgh berusaha utk kesiankan ur stoopidity & supaya kau cepat insaf utk kesejahteraan mahkluk Allah yg lain.

Tu dia...
U guys can say I'm heartless or kureng ajar ke apa, realitinya korang yg isap rokok ni memang selfish, stoopid & slack (dalam perkataan yg sopan buat tatapan umum).
Harap-harap segera la insaf.. kalau tak sayang makhluk lain dalam dunia ni, blajar la sayang kat diri sendiri tu sebelum terlambat...

3 comments:

Haris Kaito said...

dari blog abg ben...
jom singgah blog sy...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI!!

solomolo said...

merokok tak nampak cool...
merokok tak nampak hebat...



jom baca entri tentang percutian ke Bali di blog solomolo...

|| A Lady Named .. Yantiey || said...

Salam ,

Terjah & follow dari Segmen BA

http://themptyanty.blogspot.com/2011/05/aku-kata-tak-nak-tak-nak-laa.html

FB: ALady NamedYanty

Katakan TAK NAK!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...