... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 21, 2015

Salam Ramadhan 1436H

It's the 4th day of Ramadhan 1436H. Alhamdulillah, it has been smooth for us. 

It is winter, so puasa this time agak senang. Buat masa ni Subuh is aound 601am, Maghrib is around 508pm. Lebih kurang 11jam 7minit je puasa. Nak buka puasa too festives pun tak sempat if it is hari kerja sebab waktu buka pun sebelum kerja habis. Sampai rumah cukup-cukup makan utk solat Maghrib. Well that is if kerja office hours la. Kat sini mana ada balik kerja pukul 3pm for Ramadhan mcm kat M'sia. So it is always dinner lah. And sahur will be the big breakie before work. 

I still remember the time when we had to puasa during peak summer here in Melbourne. Subuh lebih kurang pukul ~3++am & buka puasa ~9pm, dlm 18 jam jugak puasanye. Agak mencabar la jugak, Summer yg panas kering, sana-sini org buat barbeque coz org sini asalkan ada matahari je mesti nak buat bbq, and iklan makan & minum di tv. Fuh! 

Petang semalam kami played a bit of badminton around 4pm-5pm. Yg lain-lain tu agak active jugak, but me like always, kurang tenaga, kurang semangat, kurang stamina. Masa main tu rasa mcm terbayang-bayang je katil. Haha. Tapi by the time habis main, dah nak berbuka puasa. So kami pakat minum air kelapa dlm tin beramai-ramai kat luar badminton hall tu. Then singgah (a.k.a. crashed) rumah a friend makan dinner. Hehehe. 

And pagi ni ingat nak drive to halal McDonald's near Dandenong. Tapi dah masing-masing malas. Tambahan pulak aku masak laksa kedah malam semalam lepas balik dinner from that friend's house, ada lebih lagi. Makan tu je la. Maybe esok kot bila-bila when dah takde makanan boleh la pergi. 

Selamat berpuasa Ramadhan 1436H. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...