... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, February 02, 2011

Negara bencana alam

Meremang jugak bulu roma aku bila tengok news malam tadi pasal this cyclone Yasi that's hitting North Queensland, esp. Townsville & Cairns. Pagi tadi dah upgrade from category 3 to category 5, up to 300km/hr lajunye cyclone tu. I imagine the small islands yg tgh-tgh laut tu sure dah hancur dilanda cyclone ni semalam.

From siaran khas kat tv tgh hari ni, diorang dah pindahkan ICU patients, including those from PICU & NICU to Brisbane Hospital. Penduduk2 pon dah byk pindah mlm tadi. Airport masih jalan so far & will be closing sometimes today, at least sampai dah most penduduk dah dipindahkan ke pusat2 keselamatan. Talian telefon & electricity dah byk putus.

Baru je beberapa minggu lepas Queensland dilanda banjir besar, almost 3 quaters of the state tenggelam. Now dah disaster baru.. encik cyclone Yasi pulak. Kesian pelajar2 Malaysia di Queensland sana, especially yg beragama Islam. Kesian jugak kat wanita-wanita yg tgh piyed & yg baru bersalin tu & orang-orang disabled. Lain-lain pon aku kesian jugak. Semua lah. I wonder how those yg dekat psych inpatient unit sana.
Di Victoria plak, walau pon takde cyclone yet, hujan je manjang. Dah 3 hari (until yesterday) the temperature hit 40°c. Imagine balik night shift nak tido pon susah coz rumah ni rasa cam dlm oven je. Well, not as bad as the old house, but still susah nak tido. Rumah aku takde aircond, cuma bergantung kat kipas je. Kalau kerja siang, at least boleh enjoy the aircond kat spital. Malam bila balik kerja dah cool change.
Semalam baru dengar berita bushfire kat East Gippsland pulak, near Inverloch sana.

Aku bersyukur aku kat Victoria now, Alhamdulillah kawasan aku tak kena all these natural disasters; flood, bushfire, locus. Well, aku lebih gembira kalau berada di KL with my family right now. But as for now aku bersyukur apa yg ada.

Nampaknye harga barang & petrol akan naik lagi disebabkan bencana alam Queensland ni. Queensland is the agricultural state. Economy Australia akan merudum sket la nampaknye soon. The Federal gov dah introduced this levy to help out Queensland. Which aku rasa cam tak setuju coz rather than diorang buang duit diorang kat menda lain, better guna duit diorang utk this kind of thing yg every single year hit this country. You would think that they already have a fund/ a system for this each year. Tapi silap. Most people sengkek already with the sky high tax. And still orang menderma utk bencana alam ni secara ikhlas. Bila dah kuarkan levy gini, buat aku rasa tak ikhlas nak kasi langsung coz hidup aku yg sengkek ni & terasa gov lagi rip off us all dgn tax yg sedia cekik darah ni. Dah la infrastructure, services & health care hampes. Orang-orang kaya tak rasa semua beban kenaikan harga barang & services. Diorang seperti biasa makin kaya. Rakyat jelata lain makin miskin. Kalau hal-hal berkaitan dgn tax & fees ni aku memang kedekut, walaupon kedekut aku ni tak memberi kesan kat Au gov. Ptui!

And as for me, ha la makin miskin ni. Kena lebih jimat-cermat esp. in the sense of food & petrol. Harga & supply akan makin kurang la nampaknye. (More reason for to kurang makan & control weight).

Picture from theage.com.au

4 comments:

Lady of Leisure said...

Panasnya kat sana, i cant imagine mcmana 40'c tu.. U do take care dear, i doakan u kat sana baik2 je ok. Kesian kan pada yg terkena bencana alam tu, moga keadaan akan bertambah baik. Huhu.

lemongrass said...

Samalah mcm we all. Because of the flood levy, makin sengkek lah we all because cuma 1 aje breadwinner and he's included in the group yg kena levy teruk2.
Govt allowance tak dpt sbb tak layak because of his pay eventhough I takde income but bila kena tax, memang kena teruk.
Nyampah betul!

A~ said...

Hi Lady, thanks. Yup panas gila. Hari ni pon peluh2 jugak, tapi just around 30++ je. Tu la, seram gak tgk berita pasal cyclone tu. Hopefully everthing will get better soon.

Ye lah LG. Susah betul mcm ni, asik kena ripped off je. Hidup kita sumer ni makin susah la nampaknye. Kalau takde levy tu I pon rasa nak derma jugak. Ni dah ada levy tu... hmmmm... nanti-nanti la. Levy tu dah ada kan. Oh well, hopefully kita semua survive all this.

Chibi Maruko said...

panas gila kat sana, but mana lagi elok minus 40°c ke atau panas 41 °c :) take care tau....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...