... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, August 12, 2011

About a.m. shifts & kelapaku keras

12 Ramadhan 1432H. Today is going to be the 2nd day aku bekerja pagi in bulan puasa untuk tahun ini. Bunyi cam big deal kan? Hehehehe.. mesti la big deal utk org yg lemah cam aku ni... lemah pekebendanye. Ngade je lebih kot.

Anyways, semalam hari pertama. Wednesday a.m. was actually the first but I was doing the non-clinical job e.g. teaching the junior docs & medical students, checking results & if the abnormalities were appropriately acted on, etc. My topic for the teaching was O&G in ED, which I had last term. So takde la susah sgt nak prepare, just kena refresh my memory saje. Powerpoint recycle je. Senang.
Semalam hari pertama kerja pagi. I thought I was going to be starving, thirsty, headachy, no focus, etc all the symptoms of low brain perfusion. Tapi Alhamdulillah semuanye okay. Aku ngantuk sepanjang hari coz slama ni aku tido siang then kerja in the arvo & tak tido malam, that kind of ridiculous cycle. Aku ngantuk gila by 1pm smalam coz even tho the night before aku try paksa diri nak tido awal but aku tertido kol 11pm & terjaga kol 3am, then takleh tido. So in the 2nd half of the day tu aku memang terkenyit2 dua2 biji mata aku ni, hopefully takde la patient or sapa2 yg terperasan aku nak ngorat diorang. Kehkehkehkeh.

Bunyi cam big deal sangat. Cam la aku tak biasa kerja pagi di bulan puasa selama ni. Well, I've had a.m. shifts di bulan puasa sebelum ni sejak internship dulu. Masa intern buat GP rotation di whoop whoop sangat2 mencabar, aku slalu kena reflux & muntah2 di siang & malam hari sepanjang rotation 5 minggu tu menyebabkan byk sangat hari aku kena ganti puasa. Mebbie it has sth to do with the water there. Aku memang tak sesuai kerja kat rural Au ni. Hehehe. Then the next year tu memang tak kerja time bulan puasa so gemoks sangat aku jadinye. The year after aku kerja in ED, mostly arvo & night shift, ada seminggu tu kerja pagi. Seingat aku walaupon aku penyek minggu tu but other shifts kerja aku melantak saja bila time buka puasa or overnight. So tahun tu seriously aku put on 8kg sejak awal puasa until abis raya! Hahahaha, nanti aku citer apa jadi bila aku balik frm cuti raya.
Then last year aku berpuasa time kerja anaesthetics, surprisingly takde masalah langsung. Mebbie coz kurang bercakap & kerja sangat senang utk junior cam aku ni. I had enuf sleep & was enjoying work. Didnt put on weight as much as the year before, mebbie cuma 2kg saja then hilang balik bila start kerja balik lepas raya.
This year.. kita tunggu if aku akan put on weight lagi in bulan puasa or not. Buat masa ni aku rasa cam weight aku sangat steady blom naik lagi. Hehehe.. jeng jeng jeng.. tunggu saja :P

Okay, citer pasal what I made on Wednesday for buka puasa & sahur.
After work on Wednesday went to buy some groceries with hubby. Petang tu lepas bangun tido bertungkus lumus aku masak.

Tom yam sayur, dah abis tadi sahur
Masak lemak udang.. best, lama tak makan masak lemak. My theory is kalau nak kerja pagi kena makan sth berlemak & protein rather than high carb coz during starving period body will increase gluconeogenesis thru stored fat & will use up protein for body repair. Kalau tak puasa kita ada breakie, lunch, snacks, etc. Aku bakar ayam & daging jugak tapi lupa nak snap pic. Dah abis dah pagi tadi.
Telur masin.. yuummmm!
Jumpa kat HongKong hari tu. Excited aku. Masa beli tu ingat blom masak lagi, like the ones yg aku slalu jumpa kat Box Hill or Springvale. Masa nak rebus tu baru perasan, rupenye dah masak. Laaa.. senang aaaa lain kali kalau nak makan telur masin. Cuma yg dah masak ni kurang masing sket if to compare with the ones yg blom masak. Nevertheless, rasanye sedap jugak. And aku basuh & rebus semula, maklum le aku ni kureng percaya sket bab2 telur yg diorang kata dah rebus ni. Kang aku plak yg kena keracunan makanan if not careful.
Bersungguh-sungguh betul aku masak kan. Time cuti memang gini. Kalau time kerja, kebuluran je aku. Yo-yo. One of the dishes aku masak ialah aku nak try buat kuih ketayap. Last time aku buat dgn jayanye was when I was a student, so synergistic effect dgn effort kawan2 serumah, obviously sangat menjadi. Ni aku buat sorang. Sedih gila inti kelapanye caramelised & keras, sumer coz nature aku yg tak suka menunggu maka aku leka main iPad2 aku tu la sementara tunggu menda tu masak. Padan mukaku! Huhuhu. Ye ye je aku print recipe masa kat spital pagi tu, siap canang2 lagi kat junior2 yg aku ajar tu yg aku nak buat kuih tradisional yg sangat best & cun. Kekekkeke. Ye ye je berlagak, kan dah hancus. Heheheh. Masa try gulung kuih ketayap tu hahahhaa bocor abis kuih aku. Kulit dia dah cantik vibrant green & sedap gebu dah. Aiyooo. Tersentap aku terus simpan the inti & the kulit2 dlm fridge. La ni still tgh fikir cam mana aku nak repair the inti kelapa kasi lembut. Sayang aaaaaa nak buang. Kang aku nangis. Huhuhuhu... kalau ada bazaar Ramadhan kan senang, tak perlu la aku tertunggingtungging nak buat kuih2 kegemaran ni. Haaiii....
Gambar takde coz aku keciwa.

Ni jap lagi ni nak gi mandi & get ready to work. So far dah 2 hari aku sampai kerja early which is very rare for me. Tengok aaa jap lagi cam mana, harap2 tak lambat lagi :P mebbie coz takleh sarapan & dah solat Subuh awal2 kan, takde la terhegeh2 lagi nak siap2. Caffeine pon dah bertindak at its sites.
And harap2 hari ni, which is hari ke-2 aku kerja shift pagi setakat ni, akan berlalu dgn lebih bagus then semalam. Tido awal beb, kol 9pm dah padam & bangun kol 415am. Best!!

3 comments:

TopsyTurvyMum said...

kita takat ni belum ada apa2 plan this weekends. U ada plan?

A~ said...
This comment has been removed by the author.
A~ said...

kami pon blom ada apa2 plan lagi. Apa kata K.Lynnda plak? i kerja evening shift sampai jumaat ni. so sabtu & ahad free :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...