... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, January 11, 2010

Panas!!

Gila aaaahhh.. panas! By midday the weather reported a scorching 44°c in Melbourne! Fuhuhuhuhu....
The fire season is coming to its peak :(
And today Victoria's declared code red- total fire ban across the state for the first time..
(rasanye amik pengajaran kebakaran dasyat last yr around this time of the year).

By the time aku balik kerja tadi around 6pm, the thermometer kat kereta tunjuk 41°c. Thanks to the airconditioning aku selamat sampai ke rumah. (Bestnyeeee aircond.. takyah pasang full blast pon, just nombor 1 je). Tapi bila sampai kat rumah kulit-mulit sumer rasa cam terbakar.. pedih ya amat. Kat rumah takde aircond, so terpaksa la pasang all the fans & ventilator dlm shower so that some hot air will be eliminated somehow.

This is the third time aku celebrate kepanasan above 40°c in Melbourne. Gila weng! Masa student dulu mesti balik M'sia time summer, paling panas pon cuma 39°c tu pon dah menggelupur coz rumah takde aircond masa tu. Now pon takde aircond gak.

Walaupon aku menci gila sejuk2 ni, tapi aku rasa panas cam gini takleh tahan. Selalunye personal record aku bleh lagi tahan panas sampai 36°c. Above that aku dah start jadi cacing & kegelisahan. Kalau ikut science, protein will start to denature at 40°c, & as the temperature goes higher maka irreversible degradation of it. Rambut, kulit, kuku, etc sumer made of some sort of protein.. alpha chain, beta chain, apa-apalah. So imagine...
Kepanasan kat sini plak, above ~39-40°c & another increment of 1°c wont really make much difference lah. Like 40°c or 45°c, dedua pon sama gak... panas yg membunuh!! Same with kalau dah below -5°c tu, kalau -5°c or 15°c dedua pon sama gak.. sejuk beku! U get wat I mean... dah hilang deria rasa nak differentiate between those 2 temperatures. Extreme beb!
Australia holds the biggest ozone hole on the planet.. maka bertambah2 seksa la jadinye. Last yr around this time pokok2 blakang rumah aku jadi hitam hangus... hari ni aku blom tgk lagi backyard tu cam mana rupa.
Aku tgk org2 yg jalan2 kat luar pakai shorts, singlets, tubes, etc yg sekaum dgnnye, aku terasa peliks jugak. Masa on the way jalan ke carpark, the body parts that were exposed terasa perit semacam despite dah bubuh layers of sunscreen... imagine diorang yg dedah2 tu.. tak terasa koyak2 ke kulit diorang?


Ni fire danger rating as per CFA Vic webbie, as per 11/1/10.

Tadi kat tpt kerja tetiba aircond plak tak jalan. Well, takde la surprising coz panas cam gitu aircond pon bleh gol.

2 doctors are on leave & spital yg ngok tu lupa nak cari replacement. Pas tu bleh suka2 nak kasi patients kat the remaining 3 docs to cover. Aku ckp la kalau nurses takde kita bleh suka2 tutup beds, how about we close some beds coz there's no doctors around... sapa nak kasi management plan utk diorang ni? Out of the 3 docs, 2 are residents, so mmg takleh nak buat apa la kan. Admin bleh senang2 kata korang docs semua bleh buat. Cheh.. patients aku pon dah kelam kelibut nak handle, apa lagi patients group lain.. they will be the least of my focus. Dalam ngamuk2 tu aircond plak takde.
Hmmm... berasaaaap je semua org dgn stoopidity of orang atasan.
Seharian plak aku ngantuk & lembap semacam, tambah2 lagi dgn masalah dunia kat tpt kerja tu. Rasa nak muntah, reflux, sakit kepala.. semua ada.. tapi aku gagahkan diri gak teruskan kerja. But dont blame me la kalau I appear incompetent & retarded this week, brain dah start to denature kan tadi..

Terasa cam nak call in sick je esok. Tapi esok kena hantar timesheet & ada assessment. And aku ingat nak tukar my oncall, rather than Wednesday, nak tukar jadi esok so that aku bleh tgk Cold Case & Futurama on tv on Wednesday night. Kalau oncall sure takleh tgk tv.
And hopefully aku bleh tido well tonite.. kinda doubting it tho coz panas gila cam gini tak tau la bleh tido ke tak. My little 'helper' not working dah 2 mlm berturut-turut dah.. geram betul!

Anyways.. time to solat Maghrib & study.
Aku doakan semua pon safe & sound despite this fire season.. Amin...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...