... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, January 07, 2010

Where is Ruby Gloom?

Its been a week into 2010. Takde la makna apa-apa pon. I will be on call again tomorrow nite until saturday a.m. Sama mcm oncall into the New Year hari tu. Tapi masa tu seb baik not much at all. So harap2nye esok pon cam gitulah. InsyaAllah.

Oh ye, dah beberapa minggu Ruby Gloom takde kat tv, replaced by Zombie Hotel. Rindu lagu Ruby Gloom. Pagi2 aku bangun awal semata2 nak makan breakie sambil tgk Ruby Gloom dgn hubby. Jalan cerita dia takde la best mana, Zombie Hotel lagi seronok, tapi lagu Ruby Gloom lebih best. Hehe. Kalau lagi awal lagi bagus, tapi dia slalunye start kol 7 suku pagi. Otherwise sebelum kol 7 suku tu, balik2 this kartun pasal babi tonyok. Jijiks betul.

I was thinking, kalau my brothers ada kat sini, mesti they would have enjoyed Ruby Gloom. Entah la, I think so la. The reason why I am still watching cartoons even tho I'm kinda old already, is to reconnect & relive the times when I was there wit my brothers watching cartoons. Bila fikir balik, all brothers dah besar. The youngest pon dah masuk Form 1.

Wah... dah Form 1. Yes, close to a week now dia masuk his first year of high school. Dah seminggu rupanye adik aku masuk sekolah menengah. Huhuhuhu... and I'm here missing all that... I'm yet to receive pics on how my brother looks in his high school uniform..

I remember the first time aku dtg sini dulu, dia baru umur 3 thn. Blom tadika pon lagi. Now dah Form 1. How time has passed really really really fast. And I am missing him growing up. Sedihnye. Adik aku yg lain masa tu umur 9+ & 16+. I had the chance to be there with these 2 masa diorang first time masuk sekolah rendah & menengah, also ke college. Now sorang kat Manchester first yr Uni & sorang lagi in M'sia dah abis pon Uni, baru permulaan alam pekerjaan. Wow! How time flies... :(
Aku rindu diorang ni sumer...

Yes, I've been here in Australia for toooooo long. I'm so seriously sick shit of it. Seriously I'm missing home.
Tambah lagi dgn pressure bodo kerja ni, lagi la aku bosan & tak bermaya je.

Hmm... I thot last week I made some new year resolutions. I've been really good for the past week. Senaman bagai nak rak. Penat pon aku teruskan gak, coz exercise does make me happy.. ye la that adrenaline rush + serotonin effects, blablabla. Then dah ubah cara makan, which improves my energy level at work & I focus more. Tido & kulit on the road of improvement. Study blom start betul2 lagi.. still malas.
Tapi since Selasa I've been feeling down, mostly coz boss tanya pasal pharmacokinetics & pharmacodynamics of lithium & sodium valproate as mood stabilisers. Dang! Aku dengan bodohnye tak reti jawab. Terasa dunia ni baru je runtuh atas otak bebal aku ni. Tapi ptg tu aku senaman bersungguh2 dgn JM, siap paksa hubby lagi (dia sampai mengah2). Then pagi semalam aku woke up tak bersemangat nak buat apa2. Not tired, just not in the mood. Havent been exercising since yesterday.. but manage to maintain my food intake. And at work pon rasa malas je. Asik2 teringatkan home :(
PD kot.. yeah.. PD.. big time!
Well, I've been thinking about home since Monday actually coz youngest brother started high school then. I so wanted to be there sama-sama gi hantar dia sekolah. Hmm... mebbie dia malu kot ada kakak senget nak antar dia skolah. Tapi masa dia skolah rendah, dia seronok je when I buat surprise visit kat sekolah dia, siap suruh buat slalu lagi. Hai.. kenangan...

Dalam byk2 hal tu, petang semalam aku gi hantar my metal baby to the first 1000km service. Aku ada issue sket dgn stereng dia dah 2 kali hantar service & diorang tak caya apa aku ckp, just betulkan ala kadar je, both times tak brapa impressed. Kali ni aku ckp betul2 nak diorang check kat flat roads, rather than kat kawasan Burwood yg naik turun bukit & senget. Si mamat yg amik kereta aku tu sibuk2 nak explen pasal kereta akan respond kat jalan hilly blablabla... masa tu hati aku dah membara je.. as in 'excuse me, aku dah drive 10 thn, aku tau la kalau stereng senget or jalan senget, bengong betul!' Tapi aku takde la ckp cam gitu. Aku just directly looked him in the eyes & bluntly asked, "Are you saying that I'm delusional???", then dia terkujat sket bila aku ckp cam gitu. Well, dipendekkan citer, bila dpt balik kereta aku memang puas hati dgn stereng tu. Hampas betul, that's how it should be masa awal2 beli. Bukannye lepas 3 kali checks baru nak betul. Seb baik free. Kalau ikut aku nyer anger issue ni, memang nak kena mamat tu. Tapi ye la, aku kena la mindful on my car jugak. Kang dia letak bahan letupan ke rosakkan mana2 wayar ke, aku gak yg susah. Aku memang kureng sket dgn workshops kereta ni, simply coz aku rasa its all boys club & diorang tak respect ladies yg ada issues dgn kereta diorang.

After all that, went to Chadstone (mana lagi..).. got some groceries coz nak m
asak.. fuh.. lama gila tak masak. Bought a few other things.. also bought my first ever M.A.C. stuff. An eyeshadow.. kaler Pink Venus. Terbeli sebenarnye.. bukan plan pon. Retail therapy. Kaler dia sgt cantik, soft pink tapi tak pucat tak terlalu pink, just nice warm pink. Dpt sumber inspirasi dp some nurses omputih yg skin diorang memang fair & cantik in this kaler. Pagi tadi aku try.. cantik gak. Tapi cam kurang ngam dgn kulitku yg buat masa ini oily with big pores & jerawats (since summer & sejak perubahan hormones a few months ago). Tapi aku sukaaaa jugak. Haha. I want to wear more kalers to work from now own, nak make more effort before gi kerja. Dah tua, and aku nak pakai mekap before I reach to an age where I actually look ugly in mekaps.

Anyways, kena tido now. Hafta gi kerja awal to settle some stoopid paperwork & shoooooot aku on call tomorrow nite :(
Nite.

1 comment:

Saiful said...

Stay strong luv - before you know it, we'll be back in M'sia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...