... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, February 15, 2014

ICU Cover Shifts

Minggu ni aku cover ICU for 1 week. Night shifts Monday to Wednesday, 13hour shift each. Then Saturday, Sunday on call- maknanye sapa-sapa yg sakit aku akan dipanggil bekerja di ICU. Aku doakan sangat tak dipanggil kerja coz I have lots to do at home & socially. Well, I would like to believe that I have life outside medicine, like everyone else.

Minggu ni baru minggu ke-2 of the new contract year. So my resident pon ala-ala budak baru belajar. Alah, nak meyampah pon takde guna. Diorang baru start the year, baru start the rotation, & ICU is not an easy rotation. Aku masa mula-mula buat kerja as a resident a few years ago pon kelam-kabut gak. Mebbie until now jugak. Haha. Tapi skang aku dah registrar. I dont hafta do much of the paperwork. Semua resident aku yg buat. Another registrar calls his resident his 'monkey'. Hehehe. Aku takde la kejam gitu. Its a shame aku cover 1 week je coz kalau tak boleh aku ngajar the residents some stuff.

Minggu ni pon cover another registrar yg akan amik their primary ED exams next week. Seb baik dah ada pengalaman jadi ICU registrar last year. So takde la kelam-kabut sangat. Plus now dah abis primary exam, takde la rasa mcm menyampah kat satu dunia bila gi kerja. Kira mcm dah redha & lebih ikhlas buat kerja coz terasa beban primary ED exams dah takde. Mebbie this will change when I start my research project & studying for my fellowship exams.

Anyhow, first night was cruizy. So ada masa to teach & talk about cases to my resident yg baru lagi tu. Got to show him how to do an artline & a CVC. Each of us boleh tido about 1hour each, even though aku tak boleh tido when I'm working. Just pejam mata trying to tenangkan otak. Tak biasa tido on night shifts coz semua pon mcm terbalik kan. On day shift ada ke org tido, so kalau kerja night shift takkan nak tido kan. Cuma sengsara la kalau siang tu takleh tido before night shift starts. Seb baik aku ni jenis senang tido after night shift, & senang nak get to the other day/ afternoon shift cycles.

Second night was hell with sick patients around the hospital. Termasuk neonatal code blue in theater for emergency C-Section. Kesian my boss aku called byk kali due to all the referrals, codes, metcalls. Rehat pon tak boleh. My resident boleh la kot coz most of the times aku yg lari sana-sini. Its too early of the rotation to get the resident to go to the metcalls instead of me.

Third night, I was hoping it would've been a nice closure, malangnye busy ya amat not only with referrals, codes, metcalls bagai, tapi got stuck with lots of politics etc on appropriateness of  treatment of some patients. Pening. 

Each of those nights aku bawak food; chips, dips, masak brownies, chocs. Hey, you have to keep your team happy. After all they are the ones who you are working with as a team. Kalau environment tak best, moral kerja pon tak best, kerja pon jadi susah. 

2 hari tak jumpa laki. Had breakie with hubby on Monday morning. Monday night jumpa laki just before nak bertolak gi kerja. Aku abis kerja rostered 9am, but selalu abis handover ngokngek ngokngek sampai rumah dekat-dekat 10am. Hubby dah gi kerja awal-awal lagi. Tuesday night dia ada catch up dinner dgn his old friend yg dah lama tak jumpa. Aku plak start kerja at 8pm, so hafta leave house around 730pm. Wednesday night dia balik lambat coz of work. So jumpa dia on Thursday night after aku bangun tido. Seb baik dia balik awal 

So weekends ni on call for the sickies. Hope tak get called in. Amin. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...