... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 22, 2009

hargai sihat sebelum sakit.. huhuhuhu...

dapat 2 hari cuti from the doc plus antibiotic yg mahal gilaaa. even tho most URTI are viral, tapi this one is bacterial, says her. its based on me having high fever, still fever while in the doc's room, generalised muscle ache, severe intensity of sickness.

kesian hubby pun sakit for the last 2 days. monday dia kena hantar balik from work, semalam cuti sehari tak sihat. hari ni dia pegi jugak kerja.. cari duit. terasa bersalah pulak dia berjangkit from me. huhuhuhu.

cita-cita besar time cuti2 i.e. kalau tak sakit:
- kemas2 rumah.
- masak menda2 sedap & bombastic.
- laundry yg berguni2 tu.
- gardening.
- reading: mags, books i bought, medicine books.
- internet. balas emails/ postings on fb, frenster, twitter/ research berguna or yg bazir masa tapi best.
- tv.
- exercise (konon-konon).
- book-keeping.

like expected, being miserable is not good. so cuma mampu buat laundry coz dah bosan baring atas katil. juga buang masa baca mags (coz byk gambar, since my brain is not so useful at the moment) & dok kat internet. kinda sedih. amik painkillers byk gila in the hope that those NSAIDs dont burn my gastric lining. also some other drugs like local anaesthetic jelly for throat, anti-histamine, my symbicort, etc on top of the dumb antibiotic. ni la dinamakan survival.. huhuhu..

teringat hadis hargailah 5 sebelum 5. ni salah satunye.. hargailah sihat sebelum sakit. slalu sgt manusia lupa menda2 yg possible time sihat e.g. self care + self improvement, whether its spiritually or physically or mentally. aku terinsaf balik. adoh adoh.. tu la manusia.. heh, manyak la ceramah aku ni..

mmmm.. lets just hope aku sihat sket today so that bleh la buat menda2 berguna seperti masak utk laki kasi dia kenyang & kemas sket2 rumah yg hampir2 nak jadi garage sepah.

okeh, time utk makan nasi kesianku ini... huhuhu..

.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...