... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, April 25, 2009

My 'Window-Shopping' trip =)

Walaupun still kureng sihat today, I was kinda excited sebab nak kuar gi Essendon DFO, konon2 nak gi beli Correlle sambil2 window shopping di hari ANZAC yg indah ini. Its a public holiday until 1pm so kami i.e. Dr. MJ, hubby & me bertolak lepas zohor. Almost everything opens after 1pm on ANZAC day, sebab nak kasi laluan kat ANZAC day parade/memorial kat Shrine of Remembrance kat Melb city tu.

Anyho, its starting to get cold now with strong winds & drizzling, gloomy w
eather. Along the way, here's my experiences:

1. Gila ramai people going out today, despite the weather & recession. Amazing. They may be going to the footy. They may be coming back from the ANZAC day memorial serv
ice. They may be just going shopping, to escape the gloomy weather. They all may be having fun, just having fun outside coz its Saturday, the weekend.

2. Punya la byk kenderaan kat jalan raya. And sepanjang pengamatan aku, org2 di Melbourne dah drive cam kat M'sia plak. Byk yg kurang ajar & dah makin kurang yg berhati perut. Cutting lanes, no signals, speed gila babas, slow gila babas kat lane tengah or lane kanan, tail-gating, etc. Memang gila. Its starting to be more noticeable for the past few years I must say. Aku ingat kat rural je org2 gila drive, kat city pun sama. Masa awal2 dtg sini, aku cam kagum dgn kesopanan pemandu2 Melbourne ni. Well, itu 8-9 thn dulu beb. Kini, tidak lagi. Yet again, aku tak drive kat M'si
a sana. Hahaha. Aku tau kat sana lebih gila, but wat I'm trying to say is, Melbourne now dah jadi lebih kurang sama. Lebih menakutkan sebab org2 kat sini gemoks & they know Aussie by heart. Kita ni cumalah menumpang saje.

3. Masa sampai kat sana, punya la ramai org. Mungkin mereka2 ni nak mengisi masa lapang indoors, (yg bukan rumah sendiri) masa cuaca yg buruk ni. Punya la susah nak cari parking. Orang rebut2, ada yg saja2 parking kat curbs/ tpt no parking. Yg tak cacat pun berlagak cacat parking kat tpt orang kurang upaya (cacat otak la tu). Then kami tiba di satu selekoh agak dekat dgn bangunan DFO tu. Masa tgh indicate & aku yg baik ni gi kuar fr kereta nak cop tpt tu. Tetiba sorang pompuan gemok berambut & bermuka merah dlm kereta merah yg besar honk kat aku. BODO betul pompuan gemok ni. Aku malas la nak gaduh2, padahal kitorang yg nampak spot tu dulu. Kang tak pasal2 dia lenyek aku, penyek kang. So dgn marahnye aku masuk balik kereta & kami pun
pusing2 lagi. Then masa tgh ikut2 org yg baru kuar shopping mall, seb baik this family tunjuk kat mana dia parking & diorang pun dgn baik hatinye indicate kat semua org yg diorang nak kasi spot tu kat kitorang. =) hilang mood marah aku. So sweet the family, the little girl was soo sweekt too. Masa nak gi ke spot tu, adohai, apa la malangnye nasib kami, jumpa lagi si pompuan gemok bengong tu, honking to us, agaknye dia marah kat hubby buat stunt nak gi ke parking spot tu kot. Siap buat tangan lagi kat kitorang. Gemok tu bodo ke apa, wat happened to the spot yg dia ye ye je nak rebut dgn kita tadi? Bodo, so dumb. She must be a *u**e. hehhehehehhehehee.. sapa lagi yg bodo takleh diajar kalau bukan species tu. Gila.
Aaahh.. apa2lah, yg penting dah dpt parking.

4. Kami went straight to the food court pasal dah lapar. We spent too much time on the road & byk sgt rollercoaster tadi. Letih + lapar. Pegi ke sushi bar ni. Apa je lagi yg bleh makan. Semua pon bosan. Tambah lagi dgn my throat yg tak baik betul ni. Diorang ni memang berselera je mak
an. Seronok plak tgk diorang. Well, org yg kat sushi tu pun, ish, nak kata kurang ajar, memang ye pun, nak kata bodo, memang jugak. Mintak duit je terus, gua blom abis order lagi la, makcik. Tapi dia tu org C, so no komen la. Diorang memang terkenal jugak dgn sikap kurang sopan diorang. (well, to be fair, kat mana2 pun, kaum apa2 pun ada je yg kurang ajar, ada je yg baik hati). Aku malas la nak amik2 hati coz memang takde energy & mood nak marah dia balik.

5. Punye la ramai manusia kat sini. Mcm kat shopping complex kat M'sia plak. Mungkin pasal hari ni Sabtu & cuaca kurang best, so semua pun berkerumun ke shopping malls around Melbourne. hehheheeh.. regardless its recession or not.
Plus I bet ya, most of these people mesti dah dpt government's stimulus package itu hari. Tu la yg beria-ia membeli-belah tu, walaupun takde la best sgt sale dia. hehhehehehehe... elok la tu. Tolong economy negara dgn berbelanja sakan. (kan ada dlm buku text economy).

6. Went around to window shop. Tak byk sale menarik & tak byk menda menarik utk aku membazir duit on. Most of the shoe, bag, tops styles are boring. Kaler yg bosan. Choices pun bosan gak. I've noticed this since 3,4 years back. Each time I go back to M'sia, best gila shop bags, shoes, tops, tudung, etc. Harga of course jauh lebih murah than here in Aussie, but the most important thing is the designs are far superiorly prettier & more stylish than what u can get here in Aussie. Bangga gua. Kebosanan aku tgk designs kasut & bags kat sini. Ada la hampir2 nak muntah jugak. Adoh. Harga sometimes tak berpatutan dgn kualiti & designs yg buruks tu. Tapi aku pelik
ramai gila org beli brg & byk plak tu.
Aku terasa cam nak tunggu stocktake sale this coming June, but h
mmmm... not expecting too much lah nowadays. The best thing is, nak simpan duit utk shopping gila babas kat M'sia nanti. Cuma bab2 pants/jeans/winter stuff better beli kat sini coz, satu, aku ni gergasi kalau nak bandingkan org2 kat M'sia tu, dua, mebbie menda2 tu designs & choices lagi byk coz negara ni negara 6 musim la katakan, so ample supplies for those things.

7. I notice harga brg2
Correlle jauh lebih murah kat sini if to compare with those in M'sia. Hari tu my dad dtg sini, dia dok beli menambah koleksi kat rmh tu. Mesti my mum gumbira. Kami tak jadi beli coz designs yg kami nak takde sale yet. Kami pun dah berangan2 nak yg tu, yg tu, yg situ, yg sinun, yg ni jugak..utk dibeli masa stocktake sale nanti. hehehehhehe.. chewaahh, Dr. MJ pun dah jatuh cinta dgn Correlle. hhehehehhe.. who doesnt kan? Aku kurang minat stoneware yg berat & huduhs yg byk org2 sini suka tu. Buat sakit tgn je nak angkat, basuh, simpan.

8. Haaa, ni menarik ni. Masa tgh lepak2 minum kopi tadi. Kami terjumpa satu energy drink ni. Sangat menarik. Rasa pun sedap la jugak. Ada ala2 guarana/ red bull tapi takde excessive guarana/ caffeine cam those two. Harganye sgt mahal, AU$6 each. Tapi pasal rupa dia pelik & botol yg cam bhn letupan tu, kami pun beli je la.
Nama dia Peach Bomba Energy Drink.


Anyways, betul la hari ni kami hanya window-shopping. Balik from DFO tak beli apa2. Letih ber-exercise je tadi, sambil menimba pengalaman di perantauan ni. Singgah jap kat KFC halal kat Flemington sana. Then balik dok main Wii Mario Kart lagi sampai letih2.

There goes one weekend... aaaiii... hopefully tomorrow will be better, in terms of my health & the weather & the activities that yet to be decided when we wake up tomorrow morning... =)

2 comments:

Topsy-Turvy Mum said...

adoii..penat2 gado ngan macam2 species...sebijik je beli??

aquahartz said...

hehehehe.. kita beli 2 botol la. sebotol dah abiskan kat sana. sebotol lagi simpan utk haniff.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...