... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, August 11, 2009

Kusss Semangat!!

Went to hand in my timesheet kat spital tadi. Alang2 tu singgah la kat BH Centro since memang nak beli groceries, gi post office, bank, etc. And the last time I made a visit to BH Centro was around 2 yrs ago masa hidup merempat di tpt org, itu pon saja merayap buang masa & ended up buying bok choy.

Back to my trip today, susah gila nak cari parking. Last2 aku pi parking kat atas bumbung sana even tho nampak2 cam nak ujan. Parking sini $1 for first 3hrs, so I had to limit myself from staying here for too long. Anyways, nak turun gi ke mall tu pun punya la sempit. I mean, the stairs and the pathway. And the aisles in the shops. And the funny thing is, I was almost certain that I was in Beijing or Hong Kong. Heheheheehehe... sipi2 je whites around me & I was among the few giants walking around the mall.

I wasnt happy with the crowd I was in. Its not because I am racist ke apa. But I thot, hmmmm... macam manusia tak bertamadun je. Ludah sana sini, jerit sana sini among them. Takde conscience.. e.g. I was walking down an aisle kat satu chinese grocery ni, 3 ppl coming fr the opposite direction back to the front. Aku stopped kat tepi, as in dah takde tepi mana dah coz sempit nak mampos, but those 3 ppl just jalan main rempuh je & langgar aku sampai nak jatuh.. with no 'Sorry' at all. Takde adab langsung termasuk la si org tua ni. Aku punya la bengang, so aku pon merengus sampai 1 of them just looked at me & aku pon membalas dgn jelingan marah aku yg bisa tu. Hehehehhee. Well, kalau satu kedai jadi cam tu takpe lagi. Ni tak, almost every kedai I went to jadi cam ni. Oh, plus the way they spit all the time on the isle. Aaargghh! Jijiks la diorang ni.

Manyak lagi insiden bengong2 kat sini menunjukkan the crowd ni golongan2 yg kurang ajar sesama sendiri. Dari pemerhatian aku, diorang tak plak kurang ajar kat aku or other kaum yg kat situ. Bleh plak sopan dgn aku, aku ni tak la garang mana pon dgn org. Orang lain sopan, aku sopan la balik. Kalau kurang ajar, kena la balik kan. And I'm not racist at all, me myself come from a mix-marriage family so there's no reason at all for me to be racist. But diorang ni entah apa2 ntah. Same situation at work that I've observed all this while. Kalau diorang dpt doctor yg sama kaum dgn diorang, tak kira la Indian ke, Chinese ke, Vietnamese ke, they will be soooooo rude & demanding to the doctor. Tapi bila kaum lain nyer doctor attend to them, they are sooooo polite & nice. I suppose this happens everywhere we go in the world.

Ada satu insiden plak tu, sorang pakcik Cina ni, nampak kaya la. Dah kat counter dah scan most of his stuff, bleh je dia tukar fikiran tak nak noodle ke pasta ke apa ntah, main campak je kat atas counter ckp dia tak nak. Kesian the cashier. When it came to my turn, I was just sooooo tired to smile to him back, well, I wanted to coz kesian dilayan cam tahi oleh pakcik bengong tadi tu. But pasal that was the last shop & I was already exhausted like hell, kesian dia tak dpt senyuman manis aku. Aku senyum la jugak, senyum letih. Hehehehhe.. ados. Tu baru je beberapa jam shopping kat situ, baru groceries/ post office je tu. Gila la sakit dada & sesak nafas aku. Dah la serba serbi sempit. Aduhaii..

Takde la semuanye tak best kat BH Centro tu. Choices of stuff ada yg lagi best dp Chadstone, hahahah, tak kisah la tu, considering most of things mana2 now semuanya made in China. I dont really care myself. So mebbie its better to get it from the place itself, ey? Hahahhahaha.. Gurau. Murah jugak mostly. And the service that I got at the post office was waaaaaaaayyyy better than that kat Chaddy. Semua pekerja dia Aussies, but very professional. Senang citer, puas hati la. Tak mcm kat Chaddy, white racist sgt! Kat Priceline dia pon, baik gila cashier dia. They look like lega je dpt customer selain dp org2 Cina ni. Hahahhahaha. Entahlah, mostly coz mebbie they dont really speak good English, which makes communication is hard between English speaking ppl & the NESBs (Non-English Speaking Background). All in all, most services bagus except a few kat kedai2 asian groceries yg memang bangang. Tu takleh nak kata apa la kan.

Out of frustration & exhaustion from BH Centro shopping trip, I swayed to Chaddy. Masa jalan2 menenangkan fikiran along the shops terasa cam senang je nak bernafas. I went to Myer & bought myself another boardgame: Quelf. Hopefully bleh la main soon wit anyone.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...