... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 21, 2010

Chocolate comfort

There I did it again. Kalau jiwa terasa gelisah, patut pegi la ngaji ke, berbakti kat masjid ke apa kan. Tapi aku gi koyakkan dompet kat Lindt cafe balik kerja tadi. Macam2 yg buat jiwa aku ni tidak keruan. Mostly pasal kerja of course. I think also pasal aku gi visit K.Z. balik kerja tadi sambil amik balik my periuk/besen. Just got to know that they r leaving back to Singapore for a little break. Sedih plak rasa that it has come to that. I wish them all the best.

Untuk menyedapkan hati, aku singgah jap kat Chadstone after visiting K.Z. Went straight to Myer, but lucky didnt buy anything, just buang masa for 10minutes then kuar balik. Somehow terasa mcm lemas pulak dalam Myer tu... surprise surprise. Yes, went to Lindt Cafe to get some... yes, u guessed it.. macarons! Lagi! Hehehehhe.

Tu campur skali choc kecik2.
Choc balls patut ada 2, satu dah ngap kat cafe tadi.
Also bought some cakes, thanks to MasterChef, aku macam teringin plak nak makan cake. A few days ago, MasterChef showed the toughest cake challenge by Adriano Zumbo- the V8 Cake. Ni perisa vanilla. Aku beli a small piece of cake yg ada sket2 rupa layered cake mcm dlm MasterChef tu tapi perisa dark choc + coffee, rupa + rasa takde la sehebat V8 cake tu kot. What attracted me most was the layering + coffee flavour in it, aku kira-kira mesti mak suka cake ni kalau dia dpt rasa.

Lindt Opera
Cake lagi satu ialah this very cute dark choc cake. Still rasa dark choc. Dlm kertas tu dia kata light.. takde la light mana. Aku beli sebab dia cute je.

Lindt Choc cake
To top it off, aku bazirkan beli 2 biji bola chocolate Lindt perisa cookies & cream. 1 utk aku, 1 utk hubby. Aku ngap tang tu gak masa nak bayar tu. Lapar, dah tu si cashier tu terkial-kial je nak tekan butang mesin kira tu.. kesian la jugak, first day dia. Lindt ball tu takde la sedap sangat, coz I dont like white chocolate. To me baik minum susu je terus, takde la loya sangat. Heheheh..
Notice tak most of the delicacies adalah dark chocolate? Rangking choc kegemaran aku ialah 1. dark chocolate. 2. Milk chocolate. 3. Mix dark + milk. White choc tak masuk rangking. Hubby kurang minat dark choc, dia lagi suka white or milk. Bagi aku dark choc banyak anti-oxidant (and caffeine), rasa sedap, kurang lemak. And utk completekan selera choc aku, kalau chocolate yg aku nak makan kena la ada nuts or tambahan2 lain e.g. coconut or mint or orange pieces, kalau tak boring je. White chocolate paling banyak lemak, paling kurang anti-oxidant and rasa dia paling loya bagi tekak aku. Tapi ramai yg suka white choc, variasi dlm dunia ni :P
(Eleh.. tak suka lemak dlm white choc konon, hehhehe, banyak je lagi menda lemak tepu yg aku suka telan slama ni kan.. )

Kopak dah aku.. harap lepas ni takde la jiwa kacau lagi...
Anyways, balik kerja tadi aku singgah Box Hill Centro, gi beli some barang dapur. Beli jugak ikan. Tengok la malam nanti nak masak apa..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sambungan. Dinner malam ni. Takde idea nak masak apa. I bought this lovely cod pieces & sekor tuna kecik. Tuna tu simpan. Goreng the cod pieces lightly coz dia lembut. Bila dah goreng nampak cantik. So aku buat la sambal utk masukkan ikan tu. Bila dah masukkan ikan tu & kacau.. pecah pecah plak. Hmm, alang2 dah pecah aku hancurkan je la, senang hati. Hehehhe. Sayur, same again, sayur goreng. This time it was a mix of brussel sprouts, carrots, purple cabbage & mushrooms. Simple je.
Dessert.. tu haaa.. gambar-gambar kat atas tu...

Ok.. now its time to perah otak sampai berdarah..

(Before that... I AM SO GLAD SI-TAK-LAYAK TU DAH OUT OF MASTERCHEF!!! Bwaahahahahhaaha!!!)

3 comments:

Chibi Maruko said...

dengan banyak jenis coklat tu, bukan confort lagi dah hehehehe.. but cukup mengiurkan sekali walau hanya tenguk gambar.

aquahartz said...

comforting gila makan choc byk2 cam gini. ahhahahah.
i blaja bahasa apa tu, diorang kata ni bukan comfort, ni namanya menketedaghah. ahahhahaha

KIAMBANG said...

salam...

baca ur blog... terus tringin nak cuba macaron... slama ni tgk nampak macam plastik ja..

baru tau, sedap rupanya... hee XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...