... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, July 04, 2010

Roti ke-3: Mustard & Herb Bread

Lepas letih baca pasal respiratory physiology tadi (tak abis pon lagi), tetiba terasa semangat plak nak membuat roti. Sup kambing (aku ingat daging lembu coz dah buat sticker awal2 lagi.. hampes je) ada lagi, mesti sedap buat cicah sup. Tambah lagi, bila hubby balik from his snow trip sure lapar punye & nak makan menda yg mengisi perut.
Belek2 manual breadmaker tu terjumpa la recipe ni, Grain Mustard & Herb Bread, kat flavoured white bread section. So, apa lagi, bertungkus-lumus la aku kat dapur tu. Kejap je pon nak sediakan semua ingredients, coz the rest kerja breadmaker tu la :D.
Aku buat 750g bread, mustard seeds aku dah tinggal sket so aku tambah sket serbuk nutmeg 1/2 of the mustard seeds measurement. The herbs aku guna Italian herbs yg guna utk buat pasta/ pizza tu. In terms of the crust, aku alwiz suka light crust for my bread.
Bila dah siap.. hmmmm... harumnyeeeee... memang sedap makan dgn sup or kari ke or kuah pasta or simply olive oil & rock salt. Seb baik kali ni aku tak ter'off' swis kat dapur tu. Hehehehe.. Alhamdulillah.

Baru siap. Aku tak sabar nak pegang walaupon panas gila pan tu.
Berjaya kuarkan guna sudip plastik. Kemek sket atas dia.
Tak sabar punye pasal.
Potong sket nak rasa... WOW! Harum, sedap & gebu!
Dah potong siap-siap utk hubby makan jap lagi.
Now another batch of 1kg herb bread is in the breadmaker going thru it's process. Same setting, basic white + light crust. Mustard seeds dah abis, so aku gantikan dgn serbuk nutmeg + coriander. Herbs a mix of Italian herbs, mixed herbs, basil + thyme. Kerana herbs aku pon dah abis, terpaksa la menggunapakai apa yg ada.
Yg ni utk Kak Z. yg baru selamat melahirkan anak ke-5, a healthy baby girl pada hari Jumaat 2/7/2010 itu hari. Ptg karang aku plan nak buat sket sup ayam + mushrooms + potatoes, nak bawak gi rumah dia. Mlm tadi dah cilok sket bay leaves dari rumah TTM (Hehehehhehe.. jgn marah TTM) boleh la digunakan utk sup itu nanti.

TTM's bay leaves ;)

2 comments:

Chibi Maruko said...

wah semakin giat membuat roti nampak, cam tergoda jugak dengan mesin roti tu....

aquahartz said...

its a good investment kalau u suka makan roti. i suka roti + kinda 'takde masa' nak masak properly. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...