... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, July 17, 2010

Survey memandu

Takde kerja betul la aku ni. Buat tag yg cilok dp blog TTM walaupon dia kata hanya utk org yg lulus memandu buat kali ke-3 saja. Kekekkekekek.. aku nak gak buat. Otak aku dah tepu baca pasal membrane potential bagai tu.
Saja kasi mak & abah lebih mengenali anakanda ini, kasi adik-adik kenal lebih sket kat akak diorang yg perasan ganas ni. Heheheh.. maklum la, jauh, so kat sini la nak kutip segala tebiat2 ntah apa2 org kat sini kan :P

Apakah anda mempunyai lesen memandu?
2 lesen mcm TTM (heheheheh.. I pon ada 2 taawww!). Satu M'sian driver's license satu lagi Victorian :) Yg M'sia nyer dah mati kot.. balik raya nanti kena renew la gamaknye, kalau tak takleh nak rebut2 drive kereta abah yg besar tu. Hari tu malu je mati-mati dah rebut-rebut dgn adik aku H2, siap dah sipi-sipi je nak dpt dah tapi baru terperasa lesen M'sia mati dah. Aiseh.. terpaksa kasi can kat dia. Ingat ye H2, kasi can je tu sebenarnye. (And, I told hubby.. aku bahagia as long as me or adik I yg dpt drive sebelum dia, hehehehe.. aku cam terperasan jugak yg abah mcm ada harapan nak kasi hubby drive kereta dia before me je.. ish tak boleh jadi ni!)

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
Lesen M'sia in 1998 or 1999. Tak ingat. Mahal betul aku rasa masa tu the whole test, dari ujian komputer ke ujian theory ke blaja driving sumer. Masa tu blaja guna Perodua Kancil. Seb baik masa tu size aku comel je, tu pon sesak je nafas. Skang ni tak tau la diorang guna kereta apa kan.

Aussie nyer on-the-road amik last year in December. Dapat plak dgn makcik yg susah tu. Member2 aku yg amik dgn dia sumer kasi warning coz diorang fail 2,3 kali dgn makcik tu. Alhamdulillah aku lulus & dpt komen yg ntah apa2, coz dia dah takde apa nak komen kot (kekekekkeke.. perasan tak abis-abis). Ujian computer in 2008 masa takde kerja dulu. Hazard perception test tu aku lulus pon atas tong je.

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
Sejak dpt lesen kat M'sia tu la. Tapi tak drive coz mak & abah 'volunteer' nak drivekan aku if I wanted to go anywhere.. even skang ni pon :P
Drive kat Aussie ni ialah in 2003, masa tu aku sorang je yg bawak driver's license masa kat rural rotation in Swan Hill, Victoria. Teruk gila my driving style masa tu. Pendek cerita.. bayangkan orang separa buta & penakut yg terkial-kial drive. Seb baik hidup until now.. alhamdulillah. 2005 dpt kereta comel tu & 2007 was living in whoopwhoop which in a way bagus for my driving skills especially at night.

Pengalaman pahit ketika memandu?
Melayang onto the curb by this stoopid Aussie guy yg tried to beat the red light, in 2005, pas tu marah aku ckp aku buta. And since then, my mental health went tumbling down.

Pengalaman manis?
Masa awal2 dapat kereta comel tu, dan jugak now driving my new baby. Aku bersyukur setiap kali aku drive kereta tu. In my heart how I wish to drive mak, abah, adik-adik dalam kereta ni, hasil titik-peluh aku berhempas-pulas kat spital tu :P

3 Tabiat ketika memandu?
1. Kena pasang lagu (or ayat Quran) or radio. Kalau tak jiwa kacau takleh pay attention atas jalan raya. Sunyi je rasa.
2. Pasang lampu. Some people are blind even tho in daylight, ya know..
3. Oh ye, yg penting baca doa sebelum start. Afdal. (Pengalaman mengajar aku segalanye..) Hafal peta sebelum pegi satu-satu tempat yg tak biasa. Tak mampu lagi nak beli GPS (GPS tak best). Dan jugak aku akan pastikan petrol tank penuh, coz jiwa aku tak tenteram bila petrol dah hampir 1/2way thru. Kena pegi toilet awal2 sebelum start the journey, aku akan paksa penumpang2 aku pegi toilet jugak sebelum bertolak tu. Aku suka reverse parking :P

3 Pantang bila memandu?
1. Aku benci orang yg kurang ajar. Kalau speed limit tu kata tu, yg dia nak tailgate aku lagi tu apsal. Pastu bila potong aku siap vroom vroom lagi, nanti kena berenti gak kat depan tu lampu merah. Dah tu main potong-potong jalan tak kasi signal, or main redah je jalan dari simpang mana2, pendek kata kalau tak cepat tekan break bleh terbabas jugak la. Yg lagi terbakar hati kalau lesen dia sekadar P je pon tapi tunjuk lagak atas jalan raya ni. Ataupon pedestrians yg melompat dari arah mana ntah nak lintas jalan, gila aaahhh... bayangkan apa jadi kalau aku lambat tekan break. Idiots.
2. Aku benci jugak org yg lembap kat depan aku, especially kalau time aku nak gi kerja. Contoh kalau jalan 60kmh, dia dok jalan 50kmh (tak kira la lane kiri ke kanan ke) and depan dia kosong. Dah flash byk kali pon dia buat bodo je. Kalau kereta aku ni kebal, aku sodok je kereta/ lori/ bas/ motor/ beskal depan aku tu. Buat semak jalan je diorang ni. Lain la lesen L kan, kasi can diorang blaja.
3. Aku nyampah kat org yg park tepi2 jalan kasi lorong tu sempit especially kat lorong utama aku nak gi kerja pagi2. Buat bottle neck unnecessarily, pegi la park kat lorong tepi tu, ni tak, kat main exit gak nak parking. Hish, kalau kereta aku ni kebal (lagi skali), aku langgar je kereta2 parking tu sumer jatuh masuk M1 tu. Dah la org2 kat sini takde adab bila drive kat tpt2 cam gini. Slalu tak kasi laluan langsung. Kalau kita kasi laluan plak bleh dia kureng ajar tak angkat tangan tanda terima kasih (pantang betul aku.. coz aku tabik bila org kasi laluan kat aku).
4. Dah lebih 3 ni.. hehehe.. aku pantang kalau org yg dok sebelah aku or yg aku kasi tumpang tak cakap2 dgn aku or tido dlm kereta aku. Apa dia ingat aku ni drebar tanpa gaji diorang ke? Lain la kalau aku yg suruh diorang tido/ diam. Sebabnye, aku dgn rasa hormatnye kat org yg drive tu, aku try tak nak dia rasa terpinggir bila aku menumpang kereta dia. Hehehehe.
5. Aku nyampah abis kalau hubby ngada-ngada nak pasang lagu dia kat kereta aku bila aku yg drive. Sebab bila aku naik kereta dia, dia bleh kata kat aku.. "When I'M driving, we listen to MY song." Hampes, terpaksa la aku tahan sakit telinga aku sepanjang perjalanan kalau dia yg drive. Well, it doesnt apply when u r driving my car, honey.
6. Okay, okay, ni last... aku rasa ni kepantangan semua drivers kot.. pernah tak korang bayangkan masa tengah2 jam tu la & jauh lagi perjalanan korang terasa nak terkencing bangat. Haaa... seksa tak? Lebih teruk daripada rasa nak terberak kan? Hehehhehe...

Tag pada pemegang lesen keta...
Sapa-sapa je la yg sudi, especially yg dlm blog list/ yg follow aku tu (macam sipi-sipi je diorang ni nak buat.. hahahaa.. )

4 comments:

TopsyTurvyMum said...

Kak Nana pun tak suka GPS..lagi suka tgk map..GPS kadang bawak jalan jauh..merepekk jerr..
Tapi kalau knana yg tgk map..habis la map tu kena pusing2 hahaha

Lady of Leisure said...

i dah buat tag ni, yang bestnya i takde lesen pun eekekek...

aquahartz said...

k.nana, GPS mmg tak best. i nyampah dgr suara GPS tu rasa nak buang dlm longkang je.

lady, i tgk blog u byk tag/survey la. hahahaha.. nanti i nak curi jugak nak buat :P

Lady of Leisure said...

hehe.. banyak lagi sebenarnya yang i tak buat... bila u ada masa, feel free to do the tag ye hehe..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...