... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, July 19, 2010

Gaya masakan sayur kegemaran

Seriously, aku tak tau apsal aku update this blog like... TODAY!! On a WEEKDAY!! First day of the weekdays!!

Hari ni aku balik lambat sket dari biasa. The last case was this bloke, used to be a heavy smoker (smoked for 30odd yrs sejak skolah rendah & quit a couple of wks ago), with Crohn's & had a laparotomy bowel resection.
Balik rumah je dah sipi-sipi nak masuk Isyak, so aku pon terkejar-kejar solat Maghrib. And tunggu Isyak dulu baru masak dinner. Ni sambil2 tulis blog sambil review this Anaesthetic Dept Handbook & kasi my review to my big boss by today or tomorrow.

Oh ye, aku excited gila balik kerja tadi coz dah lama benar aku tak masak kari. Rindu gila kat kari masakan aku. Hehhhehee. (Ni mesti pasal terminum coffee before balik kerja tadi).
So tadi aku masak my (tak brapa) famous chicken curry & (balik-balik ni) sayur goreng.

Hubby kata my chicken curry was sedap & well balanced. Ewah, ewah, bunyi cam judge MasterChef je kan. Hahaha.
Ni kari gaya Gajan** yg aku blaja masa aku mula-mula dok kat halls of residence in 2000 dulu. (Ingat lagi tak, Dr. D?) Encik Gajan** he was one of our hallmates masa kat Howitt Hall dulu. Kalau ikut kari aku... hmm... the first & only kari yg aku masak ikut hati ialah kari kentang yg masin gilaaaaa kat halls dulu sebelum blaja dari Encik Gajan**. Selebihnye.. masak ikut mak punye resepi or Encik Gajan** punya, and yg terbaru kari ikan gaya Mak Ngah Tepeng (kalau ada ikan).

Kari ayamku =D
The sayur plak, hubby kata this is my new specialty, apart from other things. Aku tau aku asik masak sayur goreng je, tak pon tomyam. Takde gaya lain. Bukan apa, bagi tekak aku, sayur memang hanya sedap kalau masak sayur goreng je. Next best is tomyam. Heheheh. Aku suka sayur goreng pasal I like to make it just right; which is sayur tu still crispy & fresh, not overcooked & lunyai & lembik. Tu la pasal. Kalau masak tomyam plak, aku akan masukkan sayur2 tu masa last 10mins of cooking so that dia tak lembik. And after days of makan sampah yg penuh dgn carcinogens, aku rasa patut pun aku masak these vegies to keep up the anti-oxidants, minerals & vitamins up kan. In a way, masak mcm2 jenis sayur dalam satu masakan is a good way to get hubby to eat vegies too :D

Sayur kegemaranku: purple cabbage, cauliflower, snowpeas (or yg sekaum dgnnye).
Tambahan: tomatoes, broccoli, ikan bilis.
Well, takde la bunyi cam pakar masakan pon coz my cooking is still limited to those dishes and seriously, it took me 10years to learn how to make edible chicken curry + sayur goreng.... and still learning.
Alhamdulillah.. hubby suka sampai tambah lagi & the last senduk of nasi aku kinda ckp kat dia aku dah chop utk breakie esok pagi.
Hehheheheh... selamat nasi tu.

3 comments:

Lady of Leisure said...

chicken curry u nampak sangat sedap... i kalau buat kari i suka panaskan keesokkkan harinya.. hehe.. time tu makan sedap gila kan... pastu i panaskan roti canai segera lah pulak buat cicah.. :D
purple cabbage tu i tak penah makan? macam mana rasa dia? sama dengan cabbage biasa ke? hehe

TopsyTurvyMum said...

wahhh...nampak sedap banget kari u tu laaa...
dah boleh buat catering tu:)
knana buat sup je semalam..abg talib diet ekekeke..kecoh penimbang naik angka:D

aquahartz said...

lady, u suka yg panaskan esok hari? i slalu bila dah simpan sehari kurang lalu nak makan. mengada kan? tapi kat sini takleh la buat gitu.. nanti jatuh papa kedana.. ahhaha.
purple cabbage tu kalau masak kena gaya/cara, rasanye crispy & sedap. some ppl might not like it coz rasa dia slightly stronger than the usual cabbage tu.
Oh ye, i suka ur sunflowers. nak tinggal komen, panjang sgt beratur. hahaha.

K.nana,
kari tu je la jadi menu utk catering. hahhaha.
abg talib diet? makan lauk air-air je la kan, kurang kalori. wah wah wah.. great news, kena kasitau saiful ni. hehehehheheh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...