... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, May 15, 2009

Kiddies... a whole new world... errk!!


Eheh.. dah seminggu gua in the paeds rotation. Seminggu jugakla gua terasa bangang semacam. Kids are just like adults, they have their own world, both medicine & surgery. Macam adults jugak, diorang ada sakit jantung, renal failure, masalah liver, diabetes, mcm2 lagi la. Its like learning a whole lot new things all over again. Memang betul la gua rasa bangang abis sepanjang 2 minggu ni.


Pening kepala kat special care nursery or time delivery tu, when they need the paeds resident to be present just in case nak kena resuscitate the newborn. Panic gua. They are sooo tiny!! Then, tension gua bila dgr kanak2 ni nangis non-stop coz of pain, bila nak masuk drip, bila examination, mcm2 lagi la. Setiap kali ward round, mesti terasa cam bodo je.

Paediatrics ni best la jugak coz past history mereka ni tak byk songeh. Simple & easy.. provided aku tau my medicine. Masalahnye tak tau, coz like I sed b4, memang this is truly a new world to me, last time I ever knew anything about paeds was during 4th Yr Medicine! Haru betul.

Jadi paeds resident tak la sesenang mana. Kena sentiasa bersedia utk berlari ke theatre or maternity ward kalau ada difficult labour/ emergency C-section. Kena bijak hal2 neonates ni. The place where I'm working we paeds ppl hafta cover adults medicine as well... all those complex patients under Gastroenterology (termasuk those who tak sedar diri keep on drinking alcohol even tho dah nak mati with their end stage liver failure & all of them ada hep C +ve & impossible veins coz of IVDU), Nephrology (again, termasuk jugak org2 yg tak sedar diri jugak keep on isap rokok, tak compliant, tak jaga blood pressure, tak jaga sugar, tak jaga makan even tho dah end stage renal failure & on haemodialysis), Endocrinology, Infectious Disease & Respiratory (again, termasuk those yg tak sedar diri keep on isap rokok even tho COAD yg teruk, basically lung failure). Hehehehhee.. sedap je aku ni ngutuk mereka.

Dari segi timetable, aku rasa ok la jugak. Aku tak kisah shift work. Minggu lepas aku kerja pagi, minggu ni kerja arvo shift, minggu depan shift malam, then cuti byk hari b4 kerja pagi balik. From my observation sejak start balik kerja awal thn dulu, I find that I am more tired bila kerja shift pagi coz busy pagi2 then balik dah penat lelah. Pas tu kena bgn awal balik. At least shift mlm & arvo bleh rehat byk2 before ada sth happens.

Kisah neonates plak: I feel hopeless coz tak tau nak buat apa. Nasib baik my bosses are so nice & sabar je dgn kitorang yg baru dlm paeds ni. Diorang la tunjuk ajar apa nak buat utk menyelamatkan budak2 ni. The first month of life is the most challenging period in life. Once they pass that stage, insyaAllah everything will go okay.

Kanak2 yg ada surgical condition senang je. Once kuar dp surgery & pass the recovery period, diorang terus sihat. Bleh dah lompat sana sini cam monyet. Kanak2 yg ada psychiatric condition tu yg susah sket tu. Byk betul in patient coz of overdose. Mcm2 overdose diorang ni.. overdose alcohol, paracetamol, antipsychotic... ntah apa2. Most of them sampai rosak some bodily organs coz of their overdose. Ada tu violent enuf, sampai parents diorang kena buat interventional order against them. Most of these kids memang bahaya tahap penjenayah. They are scary, their friends are scary. Fuh! Yes byk factors yg contributing to these probs, and I do understand why all these happen. Tapi sometimes aku rasa cam kami docs are cursed; dah la kena amik tax byk gila, gov budget takde provision utk healthcare/ditarik balik, docs welfare tak dijaga PLUS kena jaga org2 yg merugikan resources yg better spent for ppl who well deserve these. Mcm2 issue. Boleh botak gua!

Adohai.. tapi tu lah. Gua dpt cuti beberapa hari before starting night shifts nanti. So, aku harap aku merajin2kan diri baca buku paeds tu so that tak terasa cam bodo je bila start balik. Sambil2 tu kena la buat menda2 suri rumah yg masih menimbun dan menda2 penting lain yg tertangguh coz kami busy (alasan!).

Anyways, tomorrow going for a road trip up north to visit Dr. MJ kat Shepparton sana. Kesian dia di whoop whoop. Hahahhaha.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...