... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, March 02, 2010

Nuthing much..

I have a massive headache right now. Woke up right 8 hours afta a very nice sleep post night shift. Mebbie it was too much.
Arrghh.. sakitnyeee.. berdenyut-denyut & half of my head rasa cacat. I dont get much headaches/ migraine nowadays anymore..

I usually sleep well during the day after night shifts, usually around 6-8hours, and I usually settle very well with only 6hours. Better than my night sleep during A.M. shifts. And bila bangun selalunye segar bugar ready to rock the world... ye la, masak ke study ke kemas2 ke.. hehehee.. my sleeping problems usually emerge if I'm doing afternoon shifts... and unfortunately this month I have lotsa arvo shifts & nights (but thank Allah for lotsa A.M. next month.. Yay!)
I HATE AFTERNOON SHIFTS!

Last night wasnt that bad. Ok je. Ada la 3,4 cases bodo-bodo yg buang masa melayan (bosan betul those patients yg tak tau what it means by E.M.E.R.G.E.N.C.Y!!!). Ada ke patut satu parent ni bawak anak dia kena tonsilitis sebab nangis sakit tekak tak nak makan.. GP dia dah kasi ubat dah pon. Buang masa aku!
Ada tu plak datang coz blood sugar level dia tinggi sebelum tido, bukan tinggi mana pon dlm 20 je & dia ada insulin kat rumah. Apparently dia nyer sugar control very poor coz tak nak tukar lifestyle & eating pattern, aaaanndd.. yg buat aku berasap lagi tu ialah dia tak nak jumpa GP dia coz kena bayar au$40 afta Medicare rebat. Nak tau apa aku buat.. fixed the sugar with ultra short acting insulin & suruh dia jumpa GP... and I told her.."This is an EMERGENCY department, non-critical things like this we only spot-manage in ED and u would benefit more by seeing ur GP than waiting for 8hours in ED just to be told this advice. Next time please do what your GP says about your diabetes control because I'm sure your GP is more than capable to help you, and he has done all the right things.. its just u who hasnt been compliant.." Dia dgn tak puas hatinye menjawab.. "but, but.. I hafta make a booking, hafta pay au$40.. he's no good.. blablabla.." Last last aku suruh dia balik je. Sedap gigi je ckp GP dia tak bagus. Aku rasa dia sure tak pahamnyer aku bebel buih-buih tadi coz dia ni from NESB & the English is not that good pon even tho dia dah dok sini 30thn. Berapi je aku... Sheesshh....
Buang masa & taxpayers money layan orang2 cam gini... sejuta kali ED presentation dalam setahun coz tak pernah nak buat apa doctor advice... even simple thing macam jaga makan.. chet! Kesian those patients yg more critical waiting to be seen.

Bertambah-tambah sakit kepala aku memikirkan healthcare system kat sini... shhheeeshhhhh! Dah telan 2 biji panadol.. well, I cant afford to rest & not go to work.. I sorta love my job in ED. Every single case (walaupon ada yg membencikan) is a learning opportunity. Plus I have a strong faith on therapeutic benefits of meds :)

Balik kerja tadi singgah Coles beli Up&Go lagi. Ada offer best. And aku borong 10packs skali gus. Ingat nak amik satu shelf tu, tapi apakan daya aku sorang je.. yg seploh ni pon rasa nak terberak mengangkutnye ke kereta. Oh ye, bought a bday prezie for adik kecik sorang ni, bday dia next week.. hmm.. dia ni kalau ikutkan pangkat anak sedara.. tapi panggil adik lah, coz that means aku muda lagi.. baru pangkat akak je :D
Aku kan kira cam bermastautin kat Chadstone mall ni :P Macam-macam org dah jumpa dah. Ada tu on the way nak gi beli sayur ada sorang pakcik ni.. korang ingat Mario dlm Super Mario Brothers? Hehehehe.. cam tu la rupa dia, dgn overall, misai tebal, topi & body cam tu... cuma rambut & misai dia putih je. Imagine Mario dah tua nanti, rupa cam tu la kot. Hahahahah...

The sun was shining & soft breeze came along with it.. best je. Nampak kereta wit license plate nombor 474. Teringat other cars.. 774, 747, etc.. teringat abah aku.. mesti dia suka nombor2 ni :D
Balik tu did some laundry then krohh krohh krohhh...

Ni jap lagi ni nak kena siap dah. Aku patutnye baca pasal ABG ni.. Now plak tgh tengok NCIS.. last week totally missed it coz worked arvo shift.
Hmmmm... abih, camno?


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...