... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, March 01, 2010

Autumn

Wow, its the 1st of March of 2010 already! And this means that it is officially autumn marked by the calendar in Victoria... even though autumn breeze has long been felt before. Spring started early, summer started early & not as severe as during the el Nino/ la Nina last 2yrs, winter started early & will start early jugak la nampakye.
1st March juga bermakna bermulanye transitional weather here.. dgn hujan, angin, panas, suam-suam, sejuks, etc. Dedaun akan bertukar kaler & gugur, hari akan jadi lebih pendek, daylight saving abis (thn ni lambat sket, it will be during the Easter time), gradual cessation of lotsa outdoor activities, dan lain-lain lagi. Ini jugak bermakna makin ramai pensakit2 akan muncul di spital nun, especially the systemic ones e.g. ischaemic heart disease, exacerbation of lung diseases, pesakit2 mental, etc. Dan aku juga harus bersiap sedia coz every single year autumn (and spring) will be my sick season with many sick days off work & tak best coz sakit yg teruk tak enjoy days off langsung.. all of which involve the respiratory system.
Kami kena start getting ready for the coming cold season.. nanti nak kena kuarkan the thermals, thicker clothes, selimut2 tebal, lower down the front shutter, etc...

1st March 2010. I am now a little more comfortable in writing the date in my patient's notes, even though ada la jugak tersilap tulis 2009 esp. bila ngantuks. I wasnt ready at all to write the whole new year dates in January, then suddenly it was February. Still half-half, then now dah March.. how time has passed very quickly.. tetiba je exams.. Warrgghh.. exams.. gerun!!

Aku still menzombiekan diri tonite coz malam ni aku akan start my night shifts again until Thursday night. I did read a little of the pathology book pasal rheumatic fever, infective endocarditis & pericarditis.. coz hari tu ada patient dgn sakit misteri yg boss2 kinda missed diagnosing until we called the cardiology reg to have a look at the weird ECGs.. it was suspected pericarditis even tho the ECGs didnt really show the typical ECGs of a pericarditis. Oh well, we did rule out the more disastrous life-threatening conditions like inferior infarct, perforated viscous & acute pancreatitis.
Aku dah buat list of the cases that I saw in ED for the past 3 weeks coz at least bleh aku refresh myself of bits & pieces of the conditions.. Bosan dah baca buku pathology tu, tukar buku lak ke Kumar&Clark & online UpToDate.

Yesterday I slept around late 6am after berjaga the whole night. Hubby gi meeting kat National Library kat city nun. I was thinking of going to the city kalau bangun awal. Takde la bangun lambat mana, but tak jadi pegi. Lepas hubby balik we went to Chadstone (..again) instead. Plan nak borong Up & Go coz semalam lupa beli. My very essential ration at work. Also the instant creamy mushroom soup. Other foods: Maltesers minis, instant oat drink, instant 3-in-1 Milo, instant miso soup, fruits. Tu je la pon yg aku lalu nak makan kalau kat tempat kerja. Just small snacks utk alas perut. Kalau makan berat2 kang nangtuk plak. Kadang2 aku makan roti wholemeal (yucks!) yg dah disediakan kat tearoom ED sana. Lagipon aku selalu makan heavy prior leaving to work kasi extra energy sket, so no need for another heavy meal during my breaks at work.

Oh ye, again, singgah ke Kintochi coz aku dah kempunan nak makan the sushi, sahimi, maki
yg sedap nyaman tu. Sejak 3,4 hari lagi aku dah asik teringat2 je kat the fresh delicacies from Kintochi. Sampai terkuar air liur bila terfikir tu. Ntah dah brapa kali dah kami pegi situ sampai the main chefs & pelayan pon dah kenal muka kitorang ni. Hubby sebenarnye dah bosan datang sini.. each time aku ckp aku nak gi sini he will just shrug it off or buat muka boring dia. Dia ckp ada byk lagi tpt kat Melbourne ni yg serve melt-in-the-mouth fresh fish. And aku ckp balik semua tu not within walking distance from where we live. Kalau kempunan sini paling dekat. Heheheheh...
Tadi aku teringin nak amik the seaweed yg berputar2 kat train track tu. Baru je nak amik the tukang buat sushi tetiba cakap Melayu dgn aku.. terkujat gak aku. Dia ckp jgn amik yg atas line tu coz kurang fresh dah lebih setengah jam dia buat. Dia ckp nanti dia buatkan utk aku yg lain yg lebih fresh & dia blanja aku. Waaahhh.. seronoknye aku! Maka dlm deluxe tray yg aku order tu dpt la free sotong & seaweed, also another extra plate of seaweed utk entree. Best gila! =) Aku ckp kat hubby, tu la, ada gak untungnye jadi regular ni.

Also bought mekap set from Clinique utk Dr SM sempena harijadi dia ujung minggu ni. Dapat free travel set termasuk mekap bag. (Nanti aku bubuh gambarnye). Aku malas la nak simpan the free gifts coz aku pon dah byk collection masa guna Clinique dulu. Aku teringat Dr SM guna this brand, once she told me, coz dia teringat aku pakai this dulu. Well, didnt tell her that now I'm moving on to the Skin Food. Hmm... baiknye aku sebagai kawan.. heheheh (perasan)... aku suka kasi mekap as a gift coz aku sendiri suka hadiah mekap (aaand.. handbags, kasut, accessories, barang dapur, barang bilik tido).. cumenyee susah sket I think nak kasi surprise hadiah mekap (or apa-apa saja without asking me for hints of what I want) coz my own collection pon dah banyak. Aku ni cerewet sket dlm pilihan texture, colours, rupa, etc. Plus, I'm sooooo into beauty products that I kno most of them on the market. Tu subject favourite aku utk surf the net, siap ada bookmarks lagi & kalau gi newsagent or book store mesti gi belek bahagian mags focusing on beauty sections. Tengok new products, new way of applying colours, how-to's, etc (bahagian handbags & accesorries pon aku suka gaks!). Kalau gi department stores aku sure nak gi ke beauty dept coz saja suka tengok2 & belek2. Lalu pon jadilah. Takde la slalu beli pon, saja suka.. obsessed..

Oh ye, aku nak kasi my early review of using the foundation brush that I bought the other day. I think I've mastered a little bit of how to apply my liquid foundation using the foundation brush tadi. My view is.. boleh tahan la sapuan dia on my face. Bulu dia lembut & gebu & senang basuh & tak cepat hancur lepas basuh. Nampak & feel lebih rata with more coverage than dgn jari. And best jugak bila my fingers are not dirty anymore, therefore, avoiding accidental marks on my work clothes. Downfall dia ialah kena sapu rata-rata kalau tak nanti nampak patchy & agak susah nak sapu kat idung or eyelids, dan disebabkan ini jugak my make up routine jadi slower than usual... mebbie coz I'm still not used to it fully.
I notice kalau apply using my fingers, my make up process is quick & easy. Senang nak sapu kat those difficult surfaces, hence I can be confident aku dah sapu sumer tpt yg nak disapu. Senang nak control brapa byk lapisan foundation ikut suka aku. I've noticed that by using the brush my layers tend to be a little thicker than guna jari. Susah nak control kalau aku just nak sket je coz foundation will immerse into the bristles so kena bubuh lebih sket, ini menyebabkan cam lebih cat plak atas muka aku & kalau bubuh sket je jadi laaaambaaaat sangat nak abis satu muka.. unless guna roller bulu/kabus cam cat dinding tu. Thats the part yg aku kureng minat guna brush. But mebbie aku kena practice lagi kot kasi pro.

Krohh krohh krohhh.. music (yg menyeksakan) to my ears. Aku nak gi makan sushi tadi bawak balik, takpon makan cereals yg sedap tu :) Sambil-sambil sambung study sampai time tido just when the time hubby nak get ready to go to work.. :D

1 comment:

Newbie said...

eh ape tu new gadget ke? menarik nye... aku tick kat cool btw..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...