... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, August 29, 2010

Buka puasa bersama Lybeau & TTM

Aku sepatutnye kerja in the morning. When I got there thinking I was late at 0740hrs, I ran quickly to the level 4 theatres tukar scrubs sumer. Felt quite weird coz Saturday morning wasnt like the usual Saturday morning that has a tinge of life + tranquility. Felt weird coz it was extra quiet & semua org santai gila tak buat apa-apa, lepak kat tea room makan breakie mereka. Went to the ortho theatre, no one was there kecuali theatre tech tgh kemas2 barang I.I. Aku lari balik ke in charge office, tengok list kosong for both emergency theatre + the ortho/trauma theatre.

"Eh, apehal nih...".

Cari punye cari akhirnye jumpa the in charge tgh lepak2 makan. Dia ckp takde list coz surgeon ada hal apa ntah so moved the list to Sunday. Hmmhhh.. kalau esok, mmg aku takkan ada kat spital la coz dah ada 2 anaesthetists (consultant + registrar) dah utk esoknyer list. My boss dah tau & takkan datang pagi ni. But dia kata bleh je aku visit ED or tunggu if there's any ortho wd come up. Aku pon pegi la merayau-rayau satu sepital cari patient. Nak gi lepak2 minum coffee takleh kan.
At about 0845hrs aku called my boss, tapi dia tak angkat plak but I did leave a message. The in charge nurse kata dia gi jogging. Haha. Ye la tu. Aku mintak-mintak la dia call balik suruh aku balik. But at the same time aku kinda sad takde theatre coz that's a list worth of intubation, LMA, arterial line, spinal anaesthetic, etc.. rugi.. rugi..
Then at around 0915hrs he called the theatre charge nurse asking her to send me back home coz dia kata dia takkan datang kalau ada case even. Waarrgghhh.. terhegeh-hegeh la aku tukar balik ke my street cloths sumer.

Dalam kol 10 cam tu called hubby suruh dia kuar dari katil, bleh kita gi shopping nak bawak balik M'sia nanti. So, tu la, kami gi DFO jap beli Pyrex set, then gi Chaddy jap beli barang dapur for buat kuih buka puasa malam tu.

Best Pyrex ni, senang nak bawak food mana-mana.
Ada hot/cold pack lagi. Cool kan. Bekas dia tu ha dlm gambar kat bwh tu.
(Psss.. mak nak tak yg ni?)
Over 3 hours aku berdiri kat dapur buat kuih... hehehehe.. record man!! Buat buah melaka lagi ikut resepi Mat Gebu & kuih lapis ikut resepi Tulip hari tu (kali ni full batter but kurang sket lemak, gula, garam). Seb baik hubby tolong. Kalau tak maunye sehari suntuk aku dok kat dapur tu. Donut ala Masterchef tu je yg aku tak brapa siap coz tak reti piping jam dlm donut tu. Takde lavender sugar jugak, just vanilla sugar.

Malam tadi buka puasa kat rumah TTM, bersama-sama dgn Lybeau jugak. Lybeau made her very yummy sardine roll. Tak sempat amik gambar coz dari awal nampak dalam bekas dah terliru. So ngap2 dulu baru teringat nak amik gambar.. ish ish ish. Nanti aku nak blaja buat.
TTM buat ayam bali dia, nasi jagung, roti jala + her favourite kari kambing. Nyaaammm.. AJK air buat air teh, Alhamdulillah :P Tak sempat amik gambar jugak coz isi perut dulu sampai takleh napas baru teringat camera. Hehehehhe.
Onde-onde comel. Kali ni tak byk yg bocor.
Salute to hubby coz tolong banyak.
Kuih lapis aku. Saja tukar selera mata.
Akhir skali donut Masterchef yg takde rupa tapi hubby kata dia suka.
Hanya 3 biji je yg berjaya bubuh jam, tu pon amik masa 1/2 jam nak isi.
Dah tinggal separuh baru ingat nak amik gambar.
Tepung pelita.. takde sumbu seperti kata MakLong.
Cucur udang yg buat aku terliur sejak TTM tayang kat blog dia.
Roti jala. Cantik sangat roti jala ni. Definitely not like mine! =P
Thanks TTM & Lybeau for the hospitality & lovely food.

11 comments:

TopsyTurvyMum said...

donut u tu teringatkan i kat kuih bom..mmg sedap, lain dr donut biasa. Tadi i tgk resepi donut ngan video dia tgk cara dia tuang donut batter dlm kuali..nanti i nak try pulak hehe

mamacomel said...

kalau nak belikan...welcome..hehee

aquahartz said...

K.nana. i rasa my donut tu lagi sedap kalau i berjaya piping jam dalam tu. kena blaja dari u la ni.
seronok kan tgk gary t buat donut tu dlm webbie tu.

Mak, kena tgk dulu luggage berat ke tak. haha. nanti i will let u kno.

Liana MD said...

pyrex tu looks interesting.how come la kat msia ni takde ek?i miss the times masa blaja kat overseas dulu when u can get mostly everything u want under the sun kat dorg nye stores. huhu

Lady of Leisure said...

i yang kat sini pulak terliur dengan menu u kat sana, banyak betul and semua pun sedap2...
btw about a week plus je lagi kan nak raya dah buat baju raya? ke masa balik kl itu hari dah beli..
:)

aquahartz said...

Liana, pyrex tu memang best. I think kat M'sia pon ada menda2 ni, tapi hari tu I tgk mahal sket & hanya kat shopping complex tertentu je. I still shopping kat M'sia for most of the things I need.

Lady, tu la kan, diorang ni rajin & pandai masak. Berbakat besar. I ada kot baju raya tu kat M'sia. Tempah hari tu balik M'sia. Kalau takde pun, selalu nye I pakai yg lama pun dah ok dah. U dah ada baju raya?

kekwa22 said...

banyaknya makanan.. best2 plak tu... onde2 tu.. wat kekwa kecur jerr pepagi cam nih...

kekwa22 said...

banyaknya makanan...

terliur tengok onde2 tu.. tapi kekwa panggil buah melaka la.. pesal nama tak sama aarr?

kekwa22 said...

wahhh banyaknya makanan...

terliur sungguh tengok onde2 tu.. tapi kekwa panggil buah melaka. pesal nama dia len aarr...

sedapnya.... errr kat sini baru pukul 11.58am.. lambat lagi nih nak berbuke

Chibi Maruko said...

gambar kuih muih tu menawan hati, tapi tepung pelita tu, wah best betul, kretif satu hal, ada ke resepinya ;)

aquahartz said...

hehhehe. kekwa22, sampai 3 skali hang post ye. memang nama dia buah melaka. saja je puasa2 ni sebut onde-onde. haha.

chibi, i takde resepi, tapi ni my akak buat. gi la kat blog dia TTM tu. she's a great cook. tengok la dia punye roti jala tu. indah je kan. psss: jauh beza dgn i :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...