... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, August 22, 2010

Mendaki gunung Docklands

Malam tadi went to buka puasa at Dr. AI's place in Docklands. Tukar plan coz of masalah teknikal. Aku cam malas nak pegi sebab tukar plan last minute, but atas menghormati jemputan, pegi je la drive ke city.

Balik kerja tgh hari tu, rehat kejap, then straight to the kitchen to make some kuih. Cita-cita besar nak buat kuih lapis + onde-onde. Tapi buat onde-onde pun dah terhegeh2, so terpaksa la batal buat kuih lapis. Resepi ikut Mat Gebu punye. Ni first time aku buat onde-onde. Dulu masa student, member2 yg tolong buat dough dia, aku tukar rebus or golek2 atas kelapa parut je. Hehehe.

Yg cantik je lulus utk bawak gi sana.
Yg reject tu ha kat blakang nun.
Yg reject punye letak tepi, takleh bawak.
Traffic punye la heavy. Sampai kena buka puasa in the car. Seb baik bawak air & ngap sket2 the onde-onde tu. We walked a bit from the parking area to the apartment. Sejuk!! Docklands is alwiz cold, its the waterfront of Melbourne & mengadap angin.
Anyways, sampai kat ground floor of Dr. AI's place, terkejut beruk kitorang tengok both of the elevators were OUT OF SERVICE!!! AAaaaarrgghhh!! Takkan nak balik kot, but at the same time, takkan nak panjat tangga sampai ke tingkat DUA PULUH DUA!!! Huhuhuhu...
Aku masa tu punye la tension rasa nak pecah kepala pon ada jugak. Dr AI ckp dia pun pernah panjat sampai atas masa black out hari tu. Huhuhu.. Hubby & I pun panjat jugak la, tak nak kecikkan hati mereka2 yg dah jemput tu.
Bila masuk kawasan tangga & aku tengok atas di antara celah-celah tangga tu.. I was like.. "Ya Allah!! Tinggi ya amat!" Rasa nak nangis pun ada.. Panjat je la sambil mulut aku tak abis2 bebel "Nak balik, nak balik", with breaks every 2 storeys. Called them to let them know our progress at every 2 levels, kena masuk balik ke kawasan lift sebab dalam staircase tu takde line. Tapi dah sampai level 14 takleh masuk coz pintu kunci. Bila dah sampai kat level 22 seb baik at the very corner ada reception, terpaksa call si budak-budak tu coz diorang janji nak tunggu kat atas skali utk bukak pintu tapi takde pon. Aku tension sangat tu bukannye apa. Most people who kno me tau aku ni sedikit gayat. I stressed out gila kena panjat tangga tinggi2 tu, tak sanggup nak tengok bawah/atas in between the staircases tu. Rasa nak demam pon ada. Kesian kat hubby kena tahan aku membebel sepanjang naik atas tu. Membebel bukannye apa, nak hilangkan gayat je tu.

Dari ground floor pandang atas...
berpinar-pinar biji mata aku..
Dah sampai level 22.. fuh..fuh..
tu hubby tgh cuba call mereka kat corner pintu masuk..
Pandang bawah... GAYAT!!
Tu dlm bulatan tangan org tgh turun.. ntah tingkat brapa la agaknye..
Thinking about it it wasnt that bad naik atas from ground floor to 22nd floor. Lebih bersemangat nak meneruskan perjalanan bila dah sampai level 14 coz takleh masuk dah. Masa berhenti antara 2 tingkat tu ingat nak senaman sket, especially kat atas skali tu. Ye lah, kasi seimbang muscles sumer, bukan tang kaki je kan. Tapi takut tergolek dog ke bawah plak bila dah lompat2 bintang situ. Hubby & I was like, yeah, mintak2 la kurus lepas ni. Hehehehe.
On the way up ada la gak kami terserempak dgn org2 yg nak naik & turun. Nampaknye sumer bersimpati atas nasib kami kena naik way up level 22. Yg paling tinggi kami jumpa ialah a couple nak naik ke tingkat 16. Tingkat 22 memang paling atas utk apartment tu, tapi kalau ikut tangga bleh naik sampai bumbung, mana tau ada org nak bunuh diri ke, amik angin atas bumbung ke apa.. aku dah pening-pening lalat dah takut hubby terasa nak naik atas lagi, which is lagi at least 4 flights of stairs. Aku ckp kat dia aku tak nak naik atas lagi dah...

Seb baik Dr. AI buat panacotta as requested. Terubat la jugak lenguh2 kaki mendaki gunung tu.

Panacotta with longan + cherries + sugar syrup.
Seb baik masa balik the elevators dah fixed. Takde la aku terkial-kial nak turun dari tingkat 22 ke bawah tu mcm fire drill. In a way, hilang satu opportunity nak senaman. Hehehe. Balik rumah je kami terus padam. Hubby dah berdengkur dari dalam kereta lagi. Aku yg drive ni terpaksa la tahan je ngantuk & sakit telinga dengar dia snoring.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Friday night. We cooked dinner together. Aku ckp kat hubby yg aku dah kuarkan daging & tugas dia cuma tengok recipe & masak. Bukan apa, nak ajar dia masak tgk recipe so that nanti bila2 aku takde rumah dia bleh survive with decent food. Aku bukak webbie resepi Mat Gebu utk daging negro suruh dia baca.
Then dia bising tak faham the recipe. Harharharharharhar!! Dah agak dah. Hehehheee.. Dia bising kata aku pilih resepi ikut tekak aku, bukan ikut tekak dia. Pas tu dia bising kata resepi tu racist la blablablalbla. Harharharharharharhar!! Racist menda, dah nama dia cam gitu, dah tu nama negro tu bukan pasal kita tak suka depa sebab kita suka la kita bubuh nama tu.. hitam manis sedap gitu. Still dia tak puas hati. Dia ckp aku nak panggil daging tu daging negro & kasi dia lagi trauma, silakan. Dia panggil daging lain. Kakakakkaka. Aku cakap buat je lah. Dah ada tutor 1 on 1 pon dah kira untung tau. Kakakakkaa. Dia kata its unfair la, itu la ini la. Aku cakap dia kan pandai, dah abis uni, dapat kerja bagus, sure boleh baca recipe punye kan. Then dia ckp balik aku ejek dia bodoh. Eh, ke situ la plak. Aku balas balik, budak pandai la kena self-directed learning, kalau budak kurang bijak kena la ajar satu, satu kan. Kakakakkakakaka.. bengkek la jugak dia melayan aku. Last last aku ajar la jugak dia sket-sket.
Seb baik jadi. Aku buat kerabu simple je guna mangga muda, carrots, kacang panjang, cili sket, shallots. Hubby suka kerabu, he sed he could just it this in substitute to rice :)

Daging masak negro (dah start makan baru ingat nak snap pix)
Kerabu simple je.
Oh ye, dia ended up tau I bought a Tefal kuali when he saw the kuali in kitchen when we cooked together. Plus dah terkantoi awal2 masa dia called me when I was in the kitchen area at Myer. Hehehehehe...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today we didnt do much. Hubby tido lepas subuh tadi until tengah hari. Ni sumer pasal penat panjat gunung mlm tadi tu la. Aku bgn awal coz seronok matahari memancar kat luar. Seronok dapat buat laundry byk2 and jemur di luar sana. Bukan selalu dapat sunlight in winter ni. Study sket2. Masak simple dinner.
Glad got to talk to family in Malaysia, even though adik kecik aku tu dahaga sangat2 puasa ni sampai siap pesan kat abang dia kalau ada org call sila ckp dia takde rumah. Kakakakkakakak. Aku dpt la jugak ckp dgn dia melepas rindu.
TV & news are full of news/ goss about the election. Seb baik aku takyah gi mengundi. Hubby je pegi semalam while I was at work. Esok ni sure org sibuk ckp pasal election kat spital.
Sapa la agaknye akan menang kan.. si T.Abott tu ke or si J.Gillard.. hmmm.. sapa-sapa pon, hopefully they will actually be more logical & prihatin on healthcare system la hendaknye.

9 comments:

Lady of Leisure said...

i can imagine, kalau i pun sure semput naik tangga tinggi2 gitu.. hehe..

aquahartz said...

seriously, i mmg rasa nak nangis all the way thru. ada satu point around half way kot, hubby was like putus asa kata jom turun balik we eat somewhere else & come back when the lifts are ok. masa tu i dah panic dah coz nak turun lagi gayat kan. i ckp kat dia i lagi sanggup dok bertapa kat tangga tu dari turun then. so, nak tak nak terpaksa la teruskan perjalanan. huhuhuhu...
kesian hubby seb baik tak kena serangan asthma dia coz dia tak bawak asthma puffer (...again!). tapi i dapat dgr he was a little bit wheezy.. kesian.

TopsyTurvyMum said...

walaweiii..panjat tangga tingkat 22!!
kalau knana dgn dukung hamzah ni..

balik jer la jawapnyer hahaha..kalau tak posa takper:)

sedap nampak daging negro tu..InshaAllah this weekend kita wat iftar kat umah knana ye:)

aquahartz said...

serious nak nangis lagi semula bila tengok gambar. haru betul. seb baik dah bukak puasa. hahahaha.
kalau k.nana, mintak abg talib la dokong k.nana sampai atas nun. hahaha.

daging negro tu mmg sedap, si saiful tu haaa ngada-ngada.

kekwa22 said...

onde2 tu a.k.a buah melaka kan? sedapnya.. lama betul tak makan..


oowwhh makk aaaii tingginya tangga.. nak kena menapak... kalo kekwa ni gayat dah... mau nangis2 hahha

aquahartz said...

sedaaap. u buat la kekwa, buat kaler purple ke, merah ke. i nak buat tapi pewarna takde plak. nak beli kat sini, susah nak cari halal.

memang tinggi. sakit otak jugak bila teringat peristiwa haru itu.

Watie Abd Rahman said...

sdp la onde2 tuh.. i suke!

aquahartz said...

I pon suka. Tak sangka senang nak buat menda ni. U buat kuih tak pose-pose ni?

Watie Abd Rahman said...

alamak, i x smpat nk buat kuih2 nih.. beli je kt bazar. hehe.. cuti pon x buat. cume msk spesel sket je.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...