... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, March 11, 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011

Lama dah aku tak join segmen kat blog Ben Ashaari kan. Ni tengah praktis stay up coz siang nanti bleh tido coz aku night shifts malam nanti. Alang-alang dah namanye pemalas (patut study for next week's prezo), baik aku join ni. And segmennye pon berkenaan dgn aku yg kat ujung dunia ni =P. Kebetulan plak aku ni memang la gila glemer sangat-sangat. Mana tau, kalau dah bosan kerja kat spital tu, bleh la jadi selebriti plak (selebriti tua yang yok.. hehehhee).

Ni link entry Mr. BA tu:
Jelajah Blog Luar Negara 2011
atau copy paste url ni: http://www.benashaari.com/2011/03/jelajah-blog-luar-negara-2011.html

*Citer pasal diri aku:
Takde yg ringkasnye, tapi dipendekkan cerita: ikut DaisyPath kat atas tu dah lebih 10thn dok kat bumi asing Melbourne, Victoria, Australia ni. Started with study MBBS kat sini, then sambung training kat sini. InsyaAllah, lepas berjaya jadi specialist nanti aku nak balik Malaysia berbakti kepada agama bangsa negara & yg penting keluarga tercinta. (Aaarrghh.. rindu Malaysia).
Serba sedikit pasal aku: seorang yg emo yg selalu gila glamer tak tentu pasal (biasa la, sapa je yg tak kan?), sentiasa nyanyuks kadang-kadang OCD/ PD (hehehee... tu medical terms utk Obsessive Compulsive Disorder & Personality Disorder). Kalau menda best pasal aku pulak ialah aku suka makan, tido, gardening, main computer, kemas rumah, membaca, babysitting, berjalan-jalan esp. kat shopping malls sambil senaman $$$, caring, penyayang, tertib, sentiasa membela nasib keluarga & org tersayang, protective, etc.
Semua la.. perfect kan? Terharu aku mengingatkan diriku yg sempurna ni. :') :')
Hahahhahaha...

*Pengalaman masam pahit mual sepanjang hidup di bumi asing ni:
Terasa sangat mencabar jiwa & raga bila berada jauh di perantauan di tanah asing. Benda paling mencabar hidup ialah how orang2 kat sini sangat2 perkauman, and to succeed I feel like I've been working really hard to prove myself that Muslims are also human beings, and we are smart, and we deserve the equal treatment & opportunities like other races & religions jugak. Tak semestinye kita Muslims kita ni bodo, lembap & kebelakang.. kadang-kadang ramai rakyat jelata kat sini yg cakap dgn kita jerit-jerit like kita ni tak paham apa yg diorang cakap. Tu satu. Of course banyak lagi cabaran lain like makanan halal (now dah senang dah berbanding dgn zaman aku mula2 sampai dulu), pasal aku benci life cost kat sini sangat tinggi, barang mahal, semua pon kena kuar duit & tax sangat tinggi buat aku rasa aku kerja kuat mana pon still duit tax aku ni dimakan oleh kerajaan Australia digunakan utk separa bagus separa lagi utk support manusia-manusia ganja, masalah mental, yg tak nak kerja, cabaran kat tempat kerja, cabaran politics kat sini yg directly affecting the healthcare system here, cabaran cuaca yg ntah apa-apa tak best langsung kat sini. Cabaran dgn some 'people', cabaran with semua kena buat sendiri & rasa lonely sangat-sangat coz family takde bersama. Aku nih homesick manjang (until now aku akan nangis berhari-hari sebelum & kat airport bila nak balik Melbourne). I alwiz feel like what ever I do or feel takde kesempatan nak share dgn family tercinta jauh di seberang sana. And aku alwiz rasa aku miss out on perkembangan hidup baik buruk hidup diorang... 10 tahun lebih.. lama sangat. No wonder aku ni asik depressed je.

*Pengalaman lemak manis aku sepanjang hidup di tanah asing ni:
Banyak la plak pengalaman pahit tadi tu. Hehehee.
Pengalaman best pon sangat banyak. Peluang belajar di negara orang mengajar aku erti kehidupan, dan jugak betapa aku ingin berbakti kepada agama, bangsa & negara sendiri bila aku berjaya nanti. Of course other things like knowing the people here e.g TTM & Lybeau thru my ex-housemate/ collegemate, all my friends here at uni, work & everywhere. And peluang tengok dunia luar & keindahan ciptaan Allah swt. especially those flowers, pemandangan, animals yg aku tak pernah tengok kat M'sia. And pengalaman & cabaran hidup di perantauan hopefully have made me wiser & tougher on life. InsyaAllah, all these have given all the strength to face the world now & the future. Kat sini jugak aku improve my confidence in driving coz kat M'sia aku tak drive.. takut! Oh ye, aku bersyukur sangat-sangat dapat beli kereta & stuff with my own hard-earned money kerja sambil training kat sini. Aku bersyukur sangat-sangat dapat jugak spend $$ for my beloved family. Pendek kata bersyukur with my life now. Tapi bila fikir balik kalau aku kerja di M'sia pon aku akan buat menda yg sama jugak to my beloved family.
Another important & sweetest moment in my life here sepanjang dok di bumi asing ni ialah kat tanah asing ni la aku met my hubby now =) Alhamdulillah.

*Kata-kata sakti nenek kebayan ni yg korang kena baca kalau nak study overseas:
Yang penting ialah fokuskan diri anda utk berjaya in what you are doing. Kat oversea banyak sangat distractions either dalam diri sendiri, or from other frens, or from the course work, or from entertainment, etc. Kalau tak suka course/ subject tu pon, jadilah orang yg strive thru clean & sleek (seperti kata bosses aku slama ni.... dalam maknanye tu). Alwiz go back to why you are there kat oversea tu.. nak berfoya-foya or nak study. And at the same time, jgn la jadi geek gila sampai burned out plak.. you can alwiz stop for a second & smell the roses enjoy the air around you, tapi kena berpada-pada..
Hidup kat perantauan ni sangat-sangat mencabar. Alwiz take care of yourself & each other (if gi study oversea tu with other frens as well), coz kat oversea ni kita takde sapa-sapa dah. And jangan suka buli/ amik kesempatan kat org lain coz masing-masing pon susah jugak hidup kat perantauan. Some ppl lupa batasan bila dah rapat sangat with each other tu.
Yang penting jugak alwiz remember who you are, alwiz go back to your agama & culture. It is also about respecting others as well. Tak semestinye kita gi oversea kita nak tunjuk sangat kita ni org Islam terus jadi ustaz/ ustazah sampai org luar nak dekat or nak belajar pasal agama kita pon terus cabut. Tak semestinya kita ni nak tunjuk yg kita ni open minded sangat sampai kita pon jadi cam kaum diorang or lagi teruk dari diorang. You can be open-minded, but not too open until ur brain & soul fall off.
All kat atas yg aku bebel-bebel tu, kalau kita ingat balik, it all comes back to simple ajaran agama Islam kita. Amanah kita dihantar study oversea, tatatertib hidup masyarakat majmuk & semangat kejiranan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wah banyak gila bebelan aku nih. Tu la dia kalau dah nyanyuk ni, abis la korang... heehehehe...

10 comments:

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman said...

Salam perkenalan A, saya Dr Hafiz.. Tahniah terpilih oleh Ben Ashaari sebagai blog pilihan untuk Jelajah Blog Luar Negara.

Fuuyooh said...

salam kenal.. hehe.. dtg dr blog abg ben

mamasuri said...

bebelan yg sgt2 bermakna..
hehhe..
salam kenal..

bun said...

strive thru clean & sleek

like this word

waaaah,best nye
nak jugak
doakan dapat 10A+ pas tuh dapat FLY obersi
amin

Novelgurl said...

Salam singgah dri blog En.BA =)

Warna Warni Kehidupan said...

sweet jek cite nih...jaga diri di rantau orang :))

ryder said...

singgah dari segmen BA
salam perkenalan..

moga selamat di perantauan

A~ said...

Dr. Hafiz, thanks sudi visit this blog yg tak seberapa :) U doctor kan? What doctor are u? Praktis kat mana?

Fuuyoooh, hahahahah, kelakar ur nickname. Thanks for visiting :)

Mamasuri, salam kenal, thanks sudi visit this nenek kebayan's blog :D

Bun, thanks for visiting. salam kenal. Yeah, sejak dok sini, macam2 bosses yg best kasi kata-kata hikmah. Mengagumkan. All the best for ur exams. :) Blaja mana-mana pon sama je, as long as we take it on the bright side & learn as much as possilbe.. both from ur course & in life :)

Novelgirl, thanks for visiting. Salam kenal :)

WarnaWarniKehidupan, thanks. Salam kenal. Jaga diri & maruah agama, negara, bangsa & keluarga jugak :D

Ryder, thanks sudi singgah sini. Salam kenal. U ni biker ke? :D

Diari-Selebriti-Mama said...

slmt bknalan.singgah dari segmen BA n follow kamu soda ^^

melbourne tempat yang cantik!

jemput ziarah

http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/kereta-masuk-workshop.html

A~ said...

hi mama :) thanks for visiting blog tak seberapa ni. u dah pernah datang sini ke? datang la lagi boleh kita jumpa2 :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...