... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, March 15, 2011

Takde idea

Takde idea nak tulis apa hari ni. Dah la pagi ni sejuks gila beku kaki tangan aku nih.

Semalam pagi abis night shift. Aku gi breakie dgn the night shift team kat Porgie & MrJones. Makan kejap je coz masing2 dah penat gila kerja cam org gila patient banyak nak mampos. Masa nak abis shift tu datang plak patient yg patah tulang blakang & the bone is protruding into the spinal canal, pas tu dia plak kena VT & kena shock 3,4 kali. Gila lah! First go masukkan artline jugak utk dia. So kira puas hati. Then patient aku plak septic shock, most probably traveller's infection tak tau infection apa, tapi complex gak dia ni coz dia on high dose of neuroleptic, so risau pasal neuroleptic malignant syndrome coz ada some positive symptoms. And med reg plak tak happy coz aku kasi je dia antibiotics sebelum buat lumbar puncture. Well, kinda think of it, ada betulnye tapi kalau dah 30patients waiting to be seen in ED overnight & doctors in ED overnight plak cuma ada 4 org je, pas tu ada patient nak mati plak kat ED tu mana satu kau kejarkan.. mesti la nak try save the patient yg nak mati tu.

Anyways, hari ni aku busy kena gi spital hal-hal gaji. Pas tu aku tak siap lagi case presentation for tomorrow's morning tutorial. Seb baik aku dah mintak tolong anak murid prepare 1 part of the prezo.

Ok ciao. BRB.

9 comments:

keratosis.aniston said...

bestnya.. i missed my working life! :(

ada tak malaysian graduate kerja kat sini bypasing the AMC??

A~ said...

u dok sini ke keratosis.aniston? waaah, dok mana?
yeah, unfortunately, overseas grads kena go thru AMC exams baru boleh masuk watever training (except the new zealand & some of the u.k. ppl). and overseas grad kalau nak jadi gp kena dok rural for at least 8yrs. tapi u can work as a junior doc while waiting to finish ur AMC exams.

keratosis.aniston said...

im staying at bundoora, husband student kat RMIT bundoora, i will be here until at least august 2013.. lama lagi kan..? i just delivered a baby 2 month ago kat Austin, the baby makes me occupied now LOL.

AMC tu dekat $1000+ mahal gilos.. tp still dlm pertimbangan ni.. kalau junior doc tu boleh ke kerja kat austin ke nothern ke sbb tu je hospital yang dekat dgn rumah :P

Dda Ly said...

singgah kat blog orang jauh..:) salam kenal..
meh ke rumah..
~kisah anak²~
keep in touch ye..♥♥♥

A~ said...

keratosis.aniston,
my frens yg kena amik AMC pon kata mahal. thats y most of them kerja jadi junior docs kat mana2 hospital yg diorang boleh kerja. slalunye kalau nak kerja u kena call them directly cam mana nak apply. i tak pasti la cam mana, tapi i see ramai international grads kat hospitals around melbourne.
u masa left m'sia dulu tahap doctor apa ye? mebbie that will help as well.

Dda Ly,
Thanks for visiting. sorry la i tak update lagi my blog for now. kurang sihat plus busy at work. but still am planning to update in the next few days.
:)

X said...

A,

i was graduated in 2007 from local uni, i skipped the 2year housemanship :P i was doing internal medicine m.o for nearly 2 years @ tertiary center before i left and sempat buat few rotation ie nephro & respiratory

i mmg semangat nak kerja nih.. bukan bosan duduk rumah, tp i sayang dgn knowledge2 ni takut berkarattt.. :(

junior doctor pun okay for at least another 2 years ke kan, dpt duit kocek sket hihi

keratosis.aniston said...

alamak i terpost using my hubby's account.. oppss

keratosis.aniston said...

alamak i terpost using my hubby's account.. oppss

A~ said...

ooooo gitu. cam mana u bleh skit internship? yeah, kalau u nak kerja sementara/ sambilan i think mungkin boleh in ED kot. dunno la how Austin is. some peripheral hospitals (yg bukan tertiary) amik pekerja sementara kat ED diorang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...