... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, March 01, 2011

1st day of Autumn

Hari ni ialah hari pertama Autumn ikut calendar. Tapi kalau ikutkan rasanye sejak Spring lagi dah start Autumn, and only a few short weeks of nice & warm & sunny weather in the 3 months of Spring & a few more short weeks of nice & warm & sunny weather in the 3 months of Summer. Sangat peliks this time, and its all sebab La Nina.
Sejuk gila hari ni, around 16°c kata suratkhabar, tapi aku rasa cam lagi beku dp tu. Ni ha dah pakai lapis-lapis dah ni.

Our little prairie depan rumah
Pokok rose renek yg masih bertahan walaupon cuaca buruk
Tak tahu weed apa ni, tinggi betul
Another jenis pokok pagar, ntah bila dia tumbuh, bagi aku dia adalah weed =P
Bunga luar pagar kat post box. Apa ntah nama dia
Ni berita pasal the lack of heat we are getting here in Melbourne. http://www.theage.com.au/victoria/the-sun-all-rise-and-no-shine-20110228-1bbqz.html

Oh ye, aku kan asik-asik negative je kan slalu. Haha. Ok la, ni aku bubuh berita yg okay from The Age.

http://www.theage.com.au/national/most-support-muslim-immigration-20110228-1bbr5.html

Nowadays, if to compare masa aku mula-mula datang dulu, dah okay sangat dah. Dah senang cari masjid & makanan halal. Walaupon tak semua, tapi majority orang-orang di bandar lebih open minded about Muslims. Yang lebih tolerant terhadap other races are obviously the non-Whites, and majority of the whites kat kawasan metropolitan okay towards us berbanding dulu. Cuma di kawasan-kawasan far outer suburbs & rural areas je orang-orangnye sedikit bangang.
Kiranye perubahan positive for the past 10 + years sejak aku ada kat sini. But, as per personal experience I am happier to live in the metropolitan area than in the whoop whoop. And this is one of the major reasons why I chose Emergency Medicine training over other specialties, selain daripada minat in acute care medicine.

7 comments:

Arizakiah said...

Oh... indahnya autumn......
Akak dah nampak ada kaki sejuk dekat pokok pagar tu.....ha..ha..ha

Semoga Islam mendapat tempat yang istimewa di mana-mana....

Chibi Maruko said...

autumn cantik, nanti letak gambar bebanyak.....

A~ said...

Arizakiah, thanks for visiting my blog yg tak seberapa ni. =P
Memang sejuuuuuuukkkk sangat, slalu takleh tido kalau takde stokin, kadang sampai lapis-lapis stokin coz sejuk sgt.
=) I tak kisah kot kalau diorang tu tak nak memeluk agama Islam beramai-ramai satu negara, tapi at least jangan la menindas or berlaku zalim kat Muslims.

A~ said...

Chibi, tetiba je dah Autumn. Tak puas langsung enjoy Spring & Summer hari tu. Nanti I bubuh lagi gambar Melbourne yg gloomy in Autumn + Winter =P

Lady of Leisure said...

dah autumn yer.. untuk u boleh tgk pokok lawa2 hari2.. know what, morning glory i tanam macam makin nak mati tensi huwaaa..

eyndayusoff said...

Wow....cantik2 bunga... :-)

A~ said...

Lady, takde la cantik mana pon pokok2 time autumn ni. time utk pokok2 sayur semua layu & time utk bunga2 gugur. kesian diorang. i snap gambar mana yg masih bernyawa before winter ni :D apsal ur morning glory nak mati? kering ke?

Eynda, cun sementara masih ada matahari :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...